Venäjä hakee ystäviä Afrikasta

Vaikka Venäjä on kolonialistinen ja imperialistinen valta, Afrikassa sitä pidetään kolonialismin vastavoimana.

Etelä-Afrikan ulkoministeri Naledi Pandor kehui ulkoministeri Sergei Lavroville Venäjän ja Etelä-Afrikan kumppanuutta Pretoriassa.

28.1. 16:30

Venäjän ystävät ovat kaukana ja viholliset lähellä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiersi kuluneella viikolla Afrikassa etsimässä ystäviä.

Afrikassa Venäjää kuunnellaan. Neuvostoliiton perillisenä Venäjä edustaa Afrikassa yhä kolonialismin vastavoimaa.

Tulkinta on päätön. Venäjä on nykymaailman imperialistisin ja kolonialistisin maa. Tämä tulkinta ei kuitenkaan ole Afrikassa vallitseva, sillä Ukrainan tilannetta ja Euroopan turvallisuuspolitiikkaa tunnetaan Afrikassa paljon huonommin kuin Euroopassa.

Virheelliseen tulkintaan vaikuttaa sekin, että Venäjä on suunnannut Afrikkaan propagandaansa ja saanut sille vastakaikua. Rahakin vaikuttaa. Afrikan maiden taloudet eivät ole vahvoja, halvan energian tarve on suuri ja korruptio läpitunkevaa.

Venäjä on myynyt Afrikkaan viljaa ja aseita sekä järjestänyt Wagner-palkkasotilaita eri puolille maanosaa. Yhteistyö on tiivistynyt esimerkiksi Etelä-Afrikan, Malin, Kamerunin ja Sudanin kanssa. Yhteistyön ehtoihin näyttää kuuluvan se, että lännestä – erityisesti Ranskasta – tulleet, jihadisteja vastaan taistelevat joukot häädetään pois.

Etelä-Afrikassa ulkoministeri Naledi Pandor kehui tapaamistaan Lavrovin kanssa alkuviikolla. Pandorin mukaan Venäjä on arvokas kumppani. Etelä-Afrikka järjestää Brics-maiden (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) merisotaharjoituksen aluevesillään Ukrainan sodan alkamisen vuosipäivän aikaan.

Monet Afrikan maat ovat Etelä-Afrikan tavoin taiteilleet olotilassa, jota ne yrittävät luonnehtia puolueettomuudeksi. Venäjää ei aktiivisesti tueta, muttei myöskään aktiivisesti vastusteta.

Mutta mitä kauemmin sota jatkuu Ukrainassa, sitä puolisieluisemmaksi ystävien ystävyys muuttuu. Länsi ei ala näyttää entistä mieluisemmalta kumppanilta, mutta Venäjä alkaa näyttää epämieluisemmalta, sillä se näyttää kyvyttömältä. Venäjän talous kärsii Ukrainan sodasta eikä Venäjällä ole tarjota Afrikkaan teknistä osaamista. Länsi ja Kiina investoivat Afrikkaan paljon enemmän. Venäjän lupaukset Afrikan-kaupan kasvattamisesta ovat jo osoittautuneet katteettomiksi.

Sekin kirkastunee Ukrainan sodan vuoksi, että Afrikasta haetut ystävyydet perustuvat nimenomaan kolonialismiin: länsiystävänsä menettänyt Venäjä ostaa viljalla ja öljyllä geopoliittista valtaa, koska se olettaa saavansa sitä halvalla Afrikasta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?