Sananvapaus ei ole makuasia

Keskisuomalainen-lehden päätoimittaja kirjoitti tökerön kolumnin, mutta sellaisetkin sananvapauteen mahtuvat.

Julkisen sanan neuvosto katsoi Keskisuomalaisen päätoimittajan Pekka Mervolan rikkoneen hyvää lehtimiestapaa.

28.1. 2:00

Keskisuomalainen-lehden päätoimittaja Pekka Mervola sai Julkisen sanan neuvostolta (JSN) langettavan päätöksen ihmisarvon loukkaamisesta. JSN:n äänin 6–5 tekemä ratkaisu oli hämmentävä, vaikka Mervola onkin tunnettu kärkevänä sanankäyttäjänä. Päätoimittajille ei ole tällaisia rapsuja yleensä annettu.

Viime kesänä julkaistussa juhannuskolumnissaan Mervola arvosteli nimeltä mainittujen naisten sosiaalisessa mediassa julkaisemia uimapukukuvia ja pohti, voivatko ne olla jopa seksuaalista häirintää. Hän myös moitti naisten käytöstapoja.

Päätoimittajan omista käytöstavoista ja arvomaailmasta voi olla monta mieltä. Mervolan olisi kannattanut noudattaa kolumniinsa kirjaamaansa ajatusta: ”Ehkä tämän jutun olisi voinut jättää kirjoittamatta.” Samanlaista julkisuuden henkilöiden ruodintaa esiintyy kuitenkin mediassa paljon. Sitä voi pitää mauttomana, mutta sananvapaus ei ole makuasia. JSN:n tehtävä on sananvapauden suojeleminen, mutta tämä ratkaisu uhkaa sitä kaventaa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?