Kunta-alan palkoista tulee vielä poru

Kunta-alan sopimuksen pöytäkirjamerkinnän mukaan kunta-alan palkankorotukset lasketaan helmikuun alkuun mennessä tehtyjen duunarisopimusten mukaan. Silloin kaikki kolme verrokkikohteiksi määriteltyä alaa olivat vielä ilman sopimusta.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen on joutunut kiistan keskelle kunta-alan keväällä solmimasta työehtosopimuksesta.

9.2. 16:30

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on haukkunut teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden uudet duunarisopimukset. Viime kesänähän Elinkeinoelämän keskusliitto EK haukkui KT:n ja palkansaajajärjestöjen sovitteluratkaisun maan rakoon.

Jupakan taustalla on KT:n ja julkisen alan palkansaajaliittojen viimekesäinen palkkaratkaisu. Siinä kuntien palkollisille luvattiin viiden vuoden ajaksi vuosittain noin prosenttiyksikön suuremmat korotukset kuin teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa ja kuorma-autoalalla keskimäärin.

Tämän ja ensi vuoden korotuksista kunta-alalla sovittiin, että palkansaajat saavat joka tapauksessa 1,9 prosentin korotukset. Jos teollisuuden ja kuorma-autoalan sopimukset tarjoavat tänä ja ensi vuonna duunareille enemmän, kunta-alalla maksetaan sama.

Nyt on ollut Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien toimitusjohtajan Markku Jalosen vuoro haukkua teollisuuden sopimuksia. Hänen mukaansa Teollisuusliiton sopimukset tulevat koko yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. Teollisuuteen sovitut palkankorotukset lyövät aikaa myöten läpi koko työmarkkinakentän.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on taas todennut, että omien korotustensa ohella Teollisuusliitto sopi siinä sivussa kunta-alalle 2,6 prosentin korotukset jo luvatun 1,9 prosentin päälle.

Teollisuusliitto hyväksyi uudet työehtosopimukset viime sunnuntaina. Työnantajaliitot hyväksyivät neuvottelutulokset edellisenä päivänä.

Kunta-alan sopimuksen pöytäkirjamerkinnän mukaan kunta-alan palkankorotukset lasketaan 1. helmikuuta mennessä tehtyjen sopimusten mukaan. Jos joku kolmesta verrokkialasta on vielä sopimatta, se jätetään huomiotta.

Kaikki kolme verrokkia olivat ilman sopimusta helmikuun alussa. Nousevatko kunta-alan palkat siis lainkaan teollisuuden sopimusten pohjalta? Todennäköisesti.

Joka tapauksessa kunta-alan uusista palkankorotuksista tulee vielä poru. KT:llä ja kunta-alan palkansaajilla on tämä kuukausi aikaa neuvotella asiasta. Jos KT ja palkansaajat eivät pääse yhteisymmärrykseen ylimääräisistä korotuksista, asia siirtyy erikseen nimitettävän välityslautakunnan käsiteltäväksi.

Välityslautakunnan ratkaisua odotellessa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?