Kansanedustajat ampuivat viestinviejää

Ulkopoliittisen instituutin johtajan ja tutkijan Turkin-matka hermostutti tutkimuslaitoksen neuvottelukunnassa istuvia kansanedustajia. Ulkopoliittinen instituutti on aiemminkin ollut poliitikkojen hampaissa.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan Turkin-matka nosti poliitikkojen verenpainetta.

10.2. 2:00

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan ja tutkijan Henri Vanhasen Turkin-matka on hermostuttanut kansanedustajia. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) syytti Aaltolaa politikoinnista.

Joitain kansanedustajia on pitkään ärsyttänyt eduskunnan ohessa toimiva instituutti, jonka on koettu hyppivän aisan yli politiikan puolelle. Kylmää kyytiä sai esimerkiksi vuonna 2016 julkaistu Venäjä-raportti.

Jännitteitä lisää nykyisen johtajan Mika Aaltolan korkea profiili, joka sai tutkijoiden työmatkankin näyttämään melkeinpä valtiovierailulta – varsinkin, kun Aaltola lähetti terveisensä valtiojohdolle lehtihaastattelussa. Aaltolan mukaan turkkilaiset toivovat Suomen eriyttävän Nato-hakemuksensa Ruotsista.

Aaltolan viesti ei miellyttänyt kaikkia, eikä hänen matkansa. Kuumaan Nato-soppaan ei kaivata uusia kokkeja. Tutkijoiden työ on kuitenkin kerätä tietoa, osallistua keskusteluun ja kertoa omatkin kantansa. Puheelle on tarvetta, ei puhutteluille.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?