Google etsii vastausta tekoälyn kysymykseen

Tekoäly haastaa ihmisen, mutta ensin se haastaa Googlen.

Teknojätit keräävät voimiaan voittaakseen kilpailun tekoälyn herruudesta.

12.2. 16:30

Kilpailu tekoälyn valtiudesta käy kuumana. Lähtölaukaus rynnistykseen ammuttiin marraskuussa, kun Open AI -säätiö tempaisi itselleen aloitteen julkistamalla verkossa uudenlaisen keskustelevan tekoälyn Chat GPT:n, joka kykenee vastaamaan kysymyksiin ja tuottamaan tekstiä hämmästyttävän taitavasti.

Kysymys ei ollut teknologisesta vallankumouksesta. Erilaisia tekoälyversioita on kehitelty ja käytetty jo monessa yrityksessä. Kysymys oli siitä, että onnistuneella julkisella lanseerauksella Chat GPT sai maailmanlaajuista huomiota, joka on tuonut sille jo yli sata miljoonaa käyttäjää. Tämän joukon avulla Open AI ja Microsoft voivat kehittää palveluaan eteenpäin ja yrittää saada kilpailijoistaan ratkaisevan yliotteen – teknotaloudessa voittaja vie usein kaiken.

Microsoftin perustajan Bill Gatesin mukaan tekoäly merkitsee samanlaista mullistusta kuin aikanaan PC ja internet. Murros uhkaa erityisesti verkon hakupalvelua suvereenisti hallitsevaa Googlea, joka on valjastanut kaikki voimansa vastaiskuun. Viime maanantaina Google julkisti oman Bard-palvelunsa, jonka startti tosin latistui tekoälyn annettua väärän vastauksen sille esitettyyn kysymykseen.

Viime tiistaina Microsoft kertoi tuovansa keskusteluominaisuuden Bing-hakukoneeseensa. Chat GPT loi myös erityispalvelun, jonka hinta on 20 dollaria kuussa. Seuraavaa GPT-4 versiota odotetaan vielä tänä vuonna. Kiinalainen Baidu taas on luvannut julkistaa Ernie-palvelunsa maaliskuussa.

Yritysjättien tömisyttäessä tannerta ihmiset miettivät, mitä he voivat tehdä tekoälyllä – ja mitä tekoäly heille tekee. Kouluissa, korkeakouluissa ja työelämässä Chat GPT:tä hyödynnetään jo täyttä päätä samalla, kun tekoälyn käyttöön kehitetään lennossa sääntöjä.

Murros myllertää työelämää, taloutta, yhteiskuntaa ja jopa sitä, mitä on olla ihminen. Tekoälyä oli tiedetty odottaa, mutta nyt tulevaisuus on täällä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?