Viikon puheenaiheet

12.2. 2:00

1) Kauppalakko

Tällä viikolla nähtiin kaupan lakon ensimmäinen vaihe, jonka piirissä oli toistasataa myymälää. Palvelualojen ammattiliiton Pamin lakko alkoi kuitenkin tussahtaen, sillä monissa lakon piirissä olleissa liikkeissä kauppa kävi liki normaaliin tahtiin. Syitä oli useita: ministeriö siirsi logistiikan lakkoa, ja monet liittoon kuulumattomat osa-aikaiset myyjät kävivät töissä. Lakon odotetaan kuitenkin laajenevan.

2) Valtiovieras

Suomessa tällä viikolla vieraillut Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon katkaisi pandemian tuoman tauon virallisiin valtiovierailuihin. Simon kuuluu alkuperäisväestö inuiitteihin, ja hän pitää matkoillaan esillä alkuperäiskansojen asiaa. Viesti on ajankohtainen varsinkin Suomessa. Maanantaina ei kuitenkaan vielä ollut se saamelaisten kansallispäivä, jolloin Suomessa on uusi saamelaiskäräjälaki.

3) Sähkösää

Sähkön hinta pysyi koko viikon matalalla. Helmikuussa sähkö on maksanut keskimäärin 9,7 senttiä kilowattitunnilta eli vähemmän kuin vuosi sitten ennen Venäjän hyökkäyssodan alkamista. Kun säätiedotukset lupaavat lauhojen säiden jatkumista, pahin on ohi tältä talvelta, eikä energiapulan paluuta odoteta sähköfutuurien halvoista hinnoista päätellen myöhemminkään.

Luitko jo nämä?