Kauppaketjuilla oli varaa korottaa pieniä palkkojaan

15.2. 2:00

Aamulehti toteaa, että kaupan alan työriita ei kauan kestänyt.

”Sopu vaati Palvelualojen ammattiliitolta Pamilta pari varsin hajanaiseksi jäänyttä lakkopäivää suurissa myymälöissä ja tuekseen uhkailuja varastojen ja viennin sulkemisella. Kaupan liitto taipui sunnuntai-iltana työntekijöiden palkkavaatimukseen yli 80-prosenttisesti.”

”Pam vaati 200 euron korotuksia ja sai kahdessa vuodessa 165 euroa.”

”Kaupan työntekijöiden palkat eivät ole häävit. Euromääräisissä palkankorotuksissa on järkeä, sillä ne parantavat pienempien palkkojen ostovoimaa prosenttikorotuksia paremmin.”

”Toteutuneen ja tulevan vuoden inflaation vaikutusta ei näillä korotuksilla kiinni kurota. Kaupan liiton mielestä ratkaisu oli tietenkin kallis, mutta tyytyväisyydestä kertoo toteamus: yleisen linjan mukainen.”

”Työnantajan suopeutta neuvotteluissa lienee lisännyt se, että nihkeästä kulutuksesta kärsivän vähittäiskaupan myynnin määrän ennustetaan laskevan toista vuotta peräkkäin. Rattaisiin ei haluttu heittää hiekkaa omatoimisesti liialla jääräpäisyydellä, varsinkin kun suurilla jäsenyrityksillä on edelleen maksukykyä.”

Kauppalehti kirjoittaa, että osakemarkkinat ovat ottaneet yllättävän positiivisen lähdön vuoteen 2023.

”Vastoin synkistelijöiden varoituksia indeksit ovat nousseet vuoden alusta.”

”Puolustuskannalle asemoituneille sijoittajille onkin aiheutunut päänvaivaa, kun riskisimmätkin osakkeet ovat saaneet tuulta purjeisiin.”

”Yhdysvalloissa tapahtui selvä tunnelman muutos optimistisempaan suuntaan tammikuussa. – – Jopa pandemia-ajan meemiosakkeiden ja tappiollisten teknologiayhtiöiden kurssit ovat ampaisseet ylös osin lyhyeksi myyjien paikkaillessa vetojaan.”

”Euroopan taloutta varjostaa Yhdysvaltoja suurempi epävarmuus. Silti eurooppalaisosakkeita luotaava Stoxx Europe 600 -indeksi on noussut vuoden alusta yli seitsemän prosenttia.”

”Osakekurssien nousu alkoi itse asiassa jo viime syksynä, jolloin ilmaantui ensi merkkejä siitä, että inflaatiopiikin huippu on saavutettu. Esimerkiksi Helsingin pörssin yleisindeksi kävi pohjilla viime vuoden syyskuun lopussa.”

”Iso kysymys kuuluu, onko nousuralli kestävällä pohjalla, kun inflaatiota taltuttavat keskuspankit pyrkivät samaan aikaan hidastamaan talouden kysyntää koronnostoilla.”

”Sijoittajien optimismia saatetaan koetella vielä vuoden edetessä. Keskuspankkien työ on kesken, ja vaikutus talouteen tulee viipeellä.”

Luitko jo nämä?