Münchenin turvallisuuskonferenssi kokoaa viikonlopuksi yhteen vakavan joukon läntisten demokratioiden johtajia. Vuosi sitten samassa baijerilaisessa hotellissa seurattiin, kuinka Venäjä valmistautui aloittamaan suurhyökkäyksen Ukrainaan.
Pian vietetään uuden maailmanjärjestyksen ensimmäistä vuosipäivää. Vanhaa pommitetaan maan tasalle Ukrainassa. Konferenssin osallistujat ovat niitä, joiden päätöksistä riippuu, kuljetaanko kohti sodan loppua vai kohti laajentuvaa sotaa.
Kokouksen tärkein aihe on sota Ukrainassa, ja siitä puhutaan niin parrasvaloissa kuin takahuoneiden neuvotteluissakin. Sota on pitkittymässä, ja pahimmillaan se jää kytemään vuosikausiksi ilman todellista ratkaisua. Sodan vuosipäivän lähestyessä Venäjälle näytetään silti, että länsi pitää yhtä.
Münchenin kokouksen osallistujat ovat yhtä mieltä siitä, että nyt eletään historian käännettä. Mutta onko uudesta maailmanjärjestyksestä näkymää, saati läntisten demokratioiden visiota? Viikonvaihteen puheenvuoroista yritetään päätellä, mitä Euroopan geopolitiikasta ajatellaan ja onko eri mailla samankaltainen analyysi tilanteesta.
Münchenin turvallisuuskonferenssi on kylmän sodan ajan instituutio, jonka oli vuonna 2008 pakko palata juurilleen vahvistamaan Yhdysvaltojen ja Euroopan suhdetta. Väkivaltainen Venäjä ja aggressiivinen Kiina pakottavat lännen päivittämään transatlanttisen suhteen taas uuteen versioon. Sen soisi kestävän myös presidentinvaihdokset Yhdysvalloissa. Euroopassa muistetaan hyvin, miten Donald Trump uhosi presidenttinä hajottavansa Naton.
Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon on keskeinen osa transatlanttisen suhteen päivitystä. Koskaan aiemmin Suomi ja Ruotsi eivät ole saaneet Münchenin turvallisuuskonferenssissa yhtä suurta huomiota kuin tänä vuonna, kun liittolaiset kannustavat pohjoista parivaljakkoa Nato-matkan pomppuisella loppusuoralla. Siihen, että paikalla ovat Suomesta presidentti, pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri ja eurooppaministeri, saattavat vaikuttaa myös tämän kevään eduskuntavaalit.
Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.