Kauppalehti toteaa, että EU:ssa valmistellaan jälleen Venäjälle uusia sanktioita, joiden tarkoitus on heikentää Venäjän kykyä käydä sotaa.
”Paketti on järjestyksessä kymmenes siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.”
”Eri medialähteiden mukaan listalla on uusia vientikieltoja tuotteille, teknologioille ja komponenteille, joita on löydetty venäläisistä, Ukrainassa käytetyistä aseista. Vientirajoituksia ollaan mahdollisesti ulottamassa raskaisiin ajoneuvoihin, kuten rekkoihin ja koneisiin. Tuontirajoitteita olisi lankeamassa venäläiselle kumille ja asfaltille.”
”Komissio pohtii myös uusia sanktioita pankeille, mutta jäsenmaat eivät ole asiassa yksituumaisia. Tavoitteena ovat myös toimet, joilla estetään sanktioiden kiertämistä.”
”Ydinvoimayhtiö Rosatom tuskin joutuu pakotelistalle, koska osa EU-maista vastustaa sitä. Esimerkiksi Suomessa Fortumin ydinvoimalaitos Loviisassa käyttää vain venäläistä ydinpolttoainetta.”
”Sanktiot vaativat EU-maiden yksimielisyyden ja toistaiseksi sitä on löytynyt. Komissiossa uskotaan, että yksimielisyyttä löytyy jatkossakin, mutta erimielisyyttä voi olla ajoituksessa ja laajuudessa.”
Ilta-Sanomat muistuttaa, että pakotteilla halutaan heikentää Venäjän taloutta ja maan kykyä käydä sotaa.
”Läntiset lähteet arvioivat maan talouskunnon yleensä heikommaksi kuin virallisten venäläislähteiden kuvailut, mutta läntisetkin arviot ovat viime aikoina kertoneet ennemmin resilienssistä kuin romahduksesta. Venäjän talous supistui viime vuonna arviolta pari prosenttia eikä parikymmentä prosenttia niin kuin osa talousennustajista viime vuonna ennakoi käyvän.”
”Oletettua sitkeämpi talouskunto kertonee Venäjän ties kuinka pitkään jatkuneesta hiljaisesta varautumisesta sotatalouteen – ja siitä, että kattavatkin pakotteet vuotavat jonkin verran ja tehoavat hitaammin kuin niitä asetettaessa arveltiin.”
”Venäjän taloutta on tukenut esimerkiksi se, että EU-mailta kesti aikansa lopettaa kaasu- ja öljyostojaan Venäjältä ja löytää tilalle muita energialähteitä. Samalla Venäjä sai aikaa suunnata rahakasta energiavientiään esimerkiksi Kiinaan ja Intiaan.”
”Ellei muu auta, EU:n on harkittava yhdessä muiden länsimaiden kanssa niin sanottujen toissijaisten pakotteiden ulottamista niihin Kiinan, Intian ja Iranin kaltaisiin maihin, jotka ovat haluttomia itse lopettamaan tai edes rajoittamaan kaupankäyntiään Venäjän kanssa.”
”Täysi eristäminen muun maailman taloudesta olisi niin kova isku, että sellaiseen tuskin edes vainoharhaisen Vladimir Putinin Venäjä on varautunut.”