Suomi on kuin se high school -elokuvan nörtti, joka ottaa silmälasit pois päästään, ja sitten me, Ruotsi, tajuamme, että olemme rakastuneet.
Näin sanaili lauantaina ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin toimittaja Henrik Torehammar analyysissaan.
Otsikko julisti: Ruotsi on tajunnut rakastavansa nörttinaapuriaan, Suomea!
Nato-prosessin aikana ruotsalaisten käsitys Suomesta on todella muuttunut myönteisemmäksi, tuore tutkimus kertoi. Suurin osa ruotsalaisista myös kokee, että naapurit ovat lähentyneet, kun maailmalla myrskyää.
Muutos on suuri: samalla kun Suomi on aina pitänyt Ruotsia tarkasti silmällä ja ottanut isommasta mallia, Ruotsi ei ole pientä naapuriaan juuri vilkuillut.
Nyt Ruotsi seuraa Suomea mikroskoopilla. Ja kuten rakastuneelle tapaa käydä, näkee vain hyviä asioita.
Naapurit ovat kulkeneet kohti Natoa käsi kädessä, mutta Ruotsissa on kytenyt jo jonkin aikaa pelko. Että ratkaisevalla hetkellä Suomi joutuu päästämään kädestä irti.
Viikonloppuna viimeistään tuli selväksi, että niin saattaa käydä. Ei Suomi sitä halunnut, mutta jos Naton ovet avautuvat ensin vain Suomelle, Suomi astuu sisään – ilman Ruotsia.
Rakkaudessa tämä on tietysti ikävä käänne.
Mutta onneksi osapuolet ymmärtävät toisiaan. Suomi ja Ruotsi ovat pitäneet toisensa kartalla jokaisessa mutkassa. Luottamus on syntynyt sekä puheista että teoista.
Ruotsi kasvattaa puolustusvoimiaan, aseistaa Ukrainaa ja seisoo Nato-myrskyn silmässä. Ruotsi puolustaa sananvapautta ja demokratiaa, vaikka Nato-prosessille olisi ehkä eduksi toimia toisin. Mutta juuri sananvapautta ja demokratiaa Suomi ja Ruotsi haluavat Natossakin puolustaa.
Suomi aikoo päästää Ruotsin kädestä irti vaikeassa tilanteessa, mutta naapurien yhteys ei katkea.
Suomi tekee ratkaisunsa ennen kaikkea oman turvallisuutensa tähden.
”Nyt Ruotsi seuraa Suomea mikroskoopilla.
Ja vaikka Ruotsissa ei aina ole muistettu vilkuilla Suomen suuntaan, Ruotsissa on tiedostettu, että Suomi on omalla puolustuksellaan – ja maantieteellään – aina puolustanut myös Ruotsia.
Siksi Suomea on tavattu kutsua Ruotsin ”puskurivyöhykkeeksi”.
Puskuri on vitsi, mutta totta. Osin sen ansiosta Ruotsin ei tarvinnut miettiä niin paljon omaa puolustustaan. Nyt Ruotsi miettii sitä tosissaan.
Jos Suomi menee ennen Ruotsia Natoon, Ruotsin puskurista tulee entistä vahvempi. Lukion nörtti kasvattaa lihaksiaan ja toivoo, että rakas seuraa perässä.
Kirjoittaja on HS:n Tukholman-kirjeenvaihtaja.