Moni äänestäjä mielii suosikin kelkkaan

21.2. 2:00

Hämeen Sanomat kommentoi puolueiden kannatuslukemien liikehdintää eduskuntavaalien lähestyessä.

”Mielenkiintoa lisää perussuomalaisten noussut vire. Toinen oppositiopuolue kokoomus on edelleen gallupjohdossa, mutta etumatka on kaventunut. Ensi kertaa äänestävistä iso osa harkitsee äänestävänsä perussuomalaisia. Yllättävää, kun muuten puolue tuntuu vetoavan puoluekentän konservatiiveihin.”

”Iso merkitys on silläkin, mitä eläkeläiset nyt äänestävät indeksikorotuksen jälkeen. Virta voi viedä perussuomalaisista demareihin tai kokoomukseen.”

”Sdp on puheenjohtajansa ja kriisiaikojen vetoavulla säilyttänyt hallitusvastuusta huolimatta kelpo kannatuspohjan. Kolmen kärki on kuitenkin varsin lähellä tosiaan.”

”Keskustan kannatus näyttää jämähtäneen alle 10 prosentin eli vihreiden tuntumaan.”

”Nyt eivät keskustalaiset muistele menneitä eivätkä taida tarjoutua oppositioon, vaan mielivät pysyä vallankahvassa, mukana seuraavassakin hallituksessa.”

”Keskustan johto uskoo puoluetta tarvittavan, jotta maahan saadaan toimiva enemmistöhallitus, onpa hallitusta mestaroimassa sitten Sdp:n ja kokoomuksen kimppa tai kokoomuksen ja perussuomalaisten naimakauppa.”

”Joka tapauksessa eduskuntavaalien jälkeen suurin puolue ja sen johtaja saa vetääkseen hallitustunnustelut. Mikään ei ole sitä ennen varmaa. Senkin jälkeen puolueilta kysytään totista halua kompromisseihin.”

Maaseudun Tulevaisuus pitää vaalien asetelmia pienempien puolueiden kannalta hankalana.

”Näyttää siltä, että hallituksen suosio sataa pelkästään sosiaalidemokraattien laariin ja kovimman hinnan hallitustaipaleesta maksaa keskusta.”

”Keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton asemaa heikentää, että kolmen suurimman puolueen tiukka mittelö saattaa ohjata liikkuvat äänestäjät mahdollisten voittajien kelkkaan.”

”Perussuomalaisten kannalta on ongelmallista, että nuorten äänestysinto on ollut perinteisesti alhainen. Jos puolue saa nuoret kannattajansa liikkeelle, lisää se perussuomalaisten mahdollisuuksia nousta ykköspaikalle.”

”Sdp:n menestykseen saattaa vaikuttaa, ettei Sanna Marinia voi äänestää kuin Pirkanmaalla.”

”Jos puolueet pitävät kiinni etukäteen ilmoitetuista yhteistyömahdollisuuksista, vaaleissa saattaa käydä jopa niin, ettei suurimmasta puolueesta välttämättä tulekaan pääministeripuoluetta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?