Puhuminen auttaa myös incel-miehiä

Viime viikkoina Helsingin Sanomissa käyty keskustelu ei-vapaaehtoisesta seksikumppanin puutteesta kärsivistä miehistä eli niin kutsutuista incel-miehistä on edennyt vaikeasta alusta kohti syventyvää ymmärrystä.

Lahtelainen opettaja Juho Mäkinen arvioi, että incel-kulttuurissa on pohjimmiltaan kyse yksinäisyydestä

21.2. 2:00

Helsingin Sanomissa julkaistiin 28.1. tutkijatohtori Joona Räsäsen kirjoitus otsikolla ”Seksuaalinen yksinäisyys on myös yhteiskunnallinen ongelma”. Kirjoituksessa Räsänen kertoi kasvaneen seksuaalisen yksinäisyyden lisänneen miesten pahoinvointia, mikä voi jopa ruokkia väkivaltaa. Yhdeksi syyksi tilanteeseen Räsänen nosti sosiaalisen median deittisovellukset.

Kirjoitus herätti vastustusta, koska Räsäsen arveltiin syyllistäneen naisia tai jopa legitimoineen naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Niin hän ei todellisuudessa tehnyt, vaan tutkija pantiin vastuuseen seksin puutetta valittavien incel-miesten kulttuuriin liitetyistä ongelmista.

Jatkokeskustelussa sävyjä tuli onneksi lisää. Merkittävän näkökulman tarjosi entiseksi incel-mieheksi esittäytynyt opettaja Juho Mäkinen, joka arvioi, että incel-kulttuurissa on pohjimmiltaan kyse yksinäisyydestä. ”Eivät incelit oikeasti kaipaa seksiä tai edes naisia vaan ylipäätänsä merkityksellisiä ihmissuhteita”, Mäkinen kirjoitti.

Käyty keskustelu osoittaa, että vaikka joihinkin ongelmiin ei ole helppoja ratkaisuja eikä välttämättä mitään ratkaisuja, jo pelkkä puhuminen voi auttaa – kuten se auttoi Juho Mäkistä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?