Saamelaiskäräjälain kaatuminen on häpeä

Saamelaiskäräjälain kaatuminen on noloa Suomelle ja häpeä eduskunnalle.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde ja Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn saapumassa saamelaisten kulttuurikeskus Sajokseen.

25.2. 2:00

Kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelän (sd) johtama perustuslakivaliokunta jarrutti saamelaiskäräjälain käsittelyä lopulta niin, ettei se ehdi eduskunnan täysistunnon käsittelyyn. Perjantaina viimeinen yritys kaatui keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten äänin.

Hallituksen lakiesityksessä äänioikeus saamelaiskäräjien vaalissa sidottiin nykyistä enemmän saamen kieleen. Esitys sai vastaansa osan käräjien jäsenistä ja lappilaisista. Vaalien alla esityksen takaa lipesi myös keskusta.

Saamelaiskäräjälaki sai tällä viikolla tukea Euroopasta, kun Euroopan keskuspankin neuvosto kokousti Inarissa saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa pääjohtaja Christine Lagarden johdolla. Saamelaiskäräjien edustajia tavatessaan Lagarde sanoi pitävänsä arvokkaana sitä, että Suomi kunnioittaa eurooppalaisten arvojen mukaisia vähemmistön oikeuksia myös käytännössä.

Epäonnistuminen on eduskunnalle häpeä. Seuraavan hallituksen on saatava laki valmiiksi heti hallituskauden alussa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?