Kaikille ei voi loputtomiin valehdella

Mediamoguli Rupert Murdoch kertoi katuvansa, että antoi Donald Trumpin tukijoiden levittää valheita Fox-kanavalla.

Mielenosoittajia Fox Newsin talon edessä New Yorkissa.

28.2. 16:30

Konservatiivinen Fox-kanava jäi kiinni valehtelusta. Kanavan tunnetuimmat esiintyjät levittivät valheita siitä, että Donald Trump olisi voittanut vuoden 2020 presidentinvaalit, vaikka tiesivät hänen hävinneen. Tämä on käynyt ilmi oikeusjutussa, jonka vaalikoneita valmistava yritys on nostanut Foxia vastaan.

Valehtelun tunnusti myös Foxin omistaja Rupert Murdoch. Hän sanoi oikeudessa katuvansa, ettei ollut puuttunut Foxin isäntien ja vieraiden valheisiin.

Murdochin katumukseen ei kannata suhtautua liian vakavasti, vaikka pelissä onkin 1,6 miljardin dollarin korvausvaatimus. Halutessaan mediamoguli löytäisi kyllä keinon jatkaa totuuden välttelyä. Niin hänen kanavansa on tehnyt siitä lähtien, kun se hyppäsi Trumpin kelkkaan. Murdoch puhuu nyt totta, koska haluaa vahingoittaa Trumpia.

Murdoch ei ole oikeasti koskaan arvostanut Trumpia, mutta käänsi yhtiönsä Trumpin tueksi, koska se toi yleisöä ja rahaa. Menestyksen hinta oli kova, sillä Trump imi Foxin yhä syvemmälle valheiden suohon.

Vuoden 2020 presidentinvaaleissa Fox ryhdistäytyi hetkeksi ja ilmoitti ensimmäisenä kanavana Joe Bidenin voittaneen ratkaisevan Arizonan osavaltion. Se raivostutti Trumpin ja tämän tukijat, jotka vaihtoivat joukolla kanavaa. Säikähtänyt Fox avasi kanavansa vaalivalheiden levittäjille ja myöhemmin kongressivaltauksen puolustajille.

Välirikko tapahtui vasta viime syksyn kongressivaalien jälkeen. Se tuskin johtui mistään rehellisyyden puuskasta. Murdoch näki Trumpin olevan häviäjä ja halusi hypätä seuraavan voittajan kelkkaan.

Uusi käänne vahvistaa entisen presidentin Abraham Lincolnin viisauden, jonka mukaan kaikille voi valehdella jonkin aikaa ja joillekin kaiken aikaa, mutta kaikille ei voi valehdella kaiken aikaa. Eivät edes Fox ja Donald Trump.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?