Tarkastajan tulee tarkastaa lippu, ei sukupuolta

Joukkoliikenteessä tulisi luopua matkustajien tunnistamisesta sukupuolen perusteella.

Lipuntarkastajat käyttävät matkustajan sukupuolta yhtenä keinona arvioida, matkustaako hän omalla matkakortillaan.

3.3. 2:00

Eduskunta hyväksyi helmikuun alussa translain, joka mahdollistaa yli 18-vuotiaille sukupuolen korjauksen omalla ilmoituksella. Päätös oli kompromissi, sillä osa kansanedustajista olisi ulottanut oikeuden myös alle 18-vuotiaisiin.

Nuorten transsukupuolisten ongelmat tulevat esiin esimerkiksi julkisen liikenteen lipuntarkastustilanteissa, jos matkustajan ulkonäkö ei tarkastajan mielestä vastaa henkilökohtaisen matkakortin sukupuolikoodia. Tämä voi aiheuttaa nöyryyttäviä tilanteita. Asiasta kirjoitti (HS 1.3.) nimimerkki Lapsen vanhempi.

Helsingin seudun liikenne (HSL) on perustellut sukupuolen käyttöä tunnistamisessa väärinkäytösten torjumisella. Poika voi kuitenkin käyttää huijaamiseen toisen pojan korttia ja tyttö tytön, joten tuskin sukupuolitiedosta luopuminen lisäisi väärinkäytöksiä merkittävästi. Tunnistamiseen löytyy varmasti parempiakin keinoja kuin sukupuolen arvailu.

Translapsille ahdistava tilanne on syytä korjata. Tarkastajan tulee tarkastaa matkalippu, ei sukupuolta.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?