Taloyhtiön ei kannata tinkiä turvallisuudesta

Vastuu piha-alueen hiekoittamisesta kuuluu kiinteistönomistajalle, ja kunnossapidon laiminlyöminen voi tuoda ison laskun. Liukastuminen taloyhtiön pihalla ei ole pikkujuttu.

Vastuu kiinteistön turvallisuudesta, esimerkiksi piha-alueiden hiekoittamisesta, kuuluu kiinteistönomistajalle. Liukastuminen voi inhimillisten kärsimysten lisäksi tuoda ison laskun.

11.3. 16:30

Nuori nainen liukastui taloyhtiön pihalla, löi päänsä ja menetti työkykynsä. Käräjäoikeus määräsi maksettavaksi yli kahden miljoonan euron korvaukset naisen koko loppuelämän toimeentulon turvaamiseksi. Oikeus katsoi, että kiinteistönomistaja oli laiminlyönyt kunnossapitovelvoitteensa pihan hiekoittamisessa.

Nuoren, vasta opintojaan päättämässä olleen ihmisen kohdalla loppuelämän työkyvyttömyys on valtava inhimillinen tragedia.

Tapaus on myös vakava muistutus kiinteistöjen kunnossapidon tärkeydestä sekä taloyhtiöiden ja muiden kiinteistönomistajien velvollisuudesta huolehtia kiinteistön ja piha-alueiden turvallisuudesta.

Tapaturman jälkeen taloyhtiö voi joutua korvausvastuuseen, jos esimerkiksi liukkauden torjumisesta on tingitty. Korvaussummat voivat nousta yllättävänkin korkeiksi, ja ainakin ne ovat moninkertaisia hiekkasäkkien hintoihin tai huoltoyhtiön perimiin maksuihin verrattuina.

Useimmiten liukastuneen vammat ovat tilapäisiä. Murtuneen nilkan tai ranteen vuoksi maksettavat korvaussummat ovat maltillisia. Aina on kuitenkin olemassa se mahdollisuus, että vahingosta tulee inhimillisesti ja taloudellisesti kohtuuttoman raskas.

Suomessa sattuu kymmeniätuhansia lääkärinhoitoa vaativia liukastumisia joka talvi, ja ilmastonmuutoksen edetessä niistä on tulossa yhä suurempi ongelma. Liukkaan kelin päivät yleistyvät suuressa osassa Suomea, kun lämpötila vaihtelee yhä useammin nollan molemmin puolin.

Ilmastonmuutoksen terveysvaikutusten hintaa on vaikea määritellä, eikä niitä ole Suomessa toistaiseksi juuri arvioitukaan. Pelkästään talven liukastumisten on arvioitu tuottavan noin 1,4 miljardin euron vuosittaiset kustannukset.

Sen enempää taloyhtiöillä, omakotiasujilla kuin yhteiskunnallakaan ei ole varaa tinkiä turvallisesta liikkumisesta. Kiinteistönomistajat voivat estää talvisia tapaturmia huolehtimalla alueidensa hiekoituksesta sekä siitä, ettei katolta putoile lunta tai jäätä kulkijoiden niskaan.

Yhteiskunnan tulee huolehtia kokonaisvaltaisesta suunnittelusta. Sitä tarvittaisiin lisää niin talvikunnossapitoon kuin rakennusten suunnitteluunkin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?