Israelin demokratia rapautuu Euroopan silmien edessä

Suuri osa israelilaisista ei hyväksy sitä, että Israelin hallitus horjuttaa maan oikeusjärjestelmän riippumattomuutta.

Hallituksen suunnitelmia vastustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet Israelissa jo viikkoja.

8.3. 16:30

Israelin demokratia rapautuu lännen silmien edessä, kun pääministeri Benjamin Netanjahun hallitus siirtää korkeimman oikeuden valtaa hallitukselle. Lakiesitys muuttaisi oikeusjärjestelmää niin, että Israelin parlamentti eli knesset pystyisi yksinkertaisella enemmistöllä ohittamaan korkeimman oikeuden päätöksen. Lakia aiotaan myös muuttaa niin, että hallitus pystyisi käytännössä nimittämään tuomarit.

Netanjahun hallitus on Israelin historian oikeistolaisin, mikä lisää jännitteitä koko Lähi-idässä.

Suuri osa israelilaisista ei hyväksy sitä, että hallitus horjuttaa korkeinta oikeutta ja oikeusjärjestelmän riippumattomuutta. Sadattuhannet israelilaiset ovat nousseet hallitusta vastaan. Mielenosoitukset ovat jatkuneet viikkokausia.

Jos hallitus saa lakimuutokset läpi, seurauksena on vallan betonointia ja hyvin mahdollisesti arabivähemmistöpuolueiden kieltämistä.

Hallitus aikoo myös vaikeuttaa lailla pääministerin erottamista virastaan. Netanjahu on vahvasti omalla asiallaan. Vankilatuomion uhan alla ollut Netanjahu palasi valtaan viime syksyn vaalien niukan voiton jälkeen ääriuskonnollisten ja äärioikeistolaisten voimien tuella.

Nyt Israelin ja Palestiinan rauhanprosessi on täysin pysähdyksissä, sillä hallituspuolueet eivät tue kahden valtion ratkaisua. Sen sijaan hallitus aikoo laillistaa kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomia siirtokuntia miehitetyllä Länsirannalla.

Israelin ja Palestiinan konflikti on täynnä kyynistä valtataistelua ja väkivaltaa. Viime ajat miehitetyillä alueilla on ollut hyvin väkivaltaista. Uusi iskujen ja väkivallan aalto osuu ajankohtaan, jossa Israel ja palestiinalaiset ovat valmistautuneet Jordaniassa käytäviin neuvotteluihin jännitteiden liennyttämisestä.

Israelin hallituksen demokratiaa rapauttava linja on turvallisuusriski Euroopalle. Israelin läntiset kumppanit eivät voi vain seurata sivusta järjestelmällistä demokratian ja rauhanprosessin romuttamista.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?