Kalevan supistukset ovat vaaran merkki

Oululainen Kaleva luopuu paperisesta sunnuntailehdestään. Se kertoo haasteista, joiden kanssa lehtiala nyt kamppailee.

Vuonna 1899 perustettu oululainen Kaleva on Suomen neljänneksi suurin seitsenpäiväinen sanomalehti.

15.3. 2:00 | Päivitetty 15.3. 6:57

Oululainen sanomalehti Kaleva ilmoitti korvaavansa sunnuntain paperilehden digitaalisella näköislehdellä. Samalla sunnuntain Helsingin Sanomat siirtyy jaettavaksi maanantaisin Kalevan jakelualueella. Lakkauttamisen syyksi kerrotaan kasvaneet paino- ja jakelukustannukset. Yhtiö irtisanoo 49 työntekijää, heistä suurin osa jakelusta.

Ratkaisu ei ollut suuri yllätys, eikä se taida jäädä viimeiseksi huonoksi uutiseksi media-alalta. Ilmoitusmarkkinan heikkeneminen ja kustannusten kasvu on pirunnyrkki, jonka kanssa kaikki lehdet kamppailevat.

Uutisten siirtyminen verkkoon voi tarjota suurille mediataloille mahdollisuuksia, mutta maakuntalehdille kehitys luo haasteita. Lehtiä tarvitaan kuitenkin erityisesti paikallisten asioiden ja päätöksentekijöiden seurantaan.

Yhdysvalloissa paikallismedian heikkenemistä on surtu jo pitkään. Siellä lehdetöntä aluetta kutsutaan ”uutiserämaaksi”. Suomessa tällainen journalismin kuivuminen tulee torjua.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?