Luottamus horjuu pahasti rahoitusmarkkinoilla

Pankkien ongelmat levisivät Yhdysvalloista Eurooppaan.

Silicon Valley Bank kaatui Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin syliin.

15.3. 16:30 | Päivitetty 15.3. 17:41

Amerikkalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) ajautuminen Yhdysvaltojen keskuspankin Fedin syliin on heilauttanut koko maailman rahoitusmarkkinoita.

Keskiviikkona ongelmat levisivät myös Eurooppaan: sveitsiläispankki Credit Suissen kurssi romahti keskiviikkona lähes 30 prosenttia sen jälkeen, kun Saudi-Arabian valtionpankki ilmoitti, ettei se anna sveitsiläispankille lisää rahaa.

Suomessakin pankkien kurssit putosivat maanantaina ja alkoivat tiistaina jo elpyä, kunnes keskiviikkona alkoi taas luisu alaspäin. Nordean kurssi putosi yli kuusi prosenttia.

Pörssin liikkeet ovat nopeita. Se kertoo sijoittajien hermostuneisuudesta ja epävarmuudesta.

SVB:n konkurssi ei heiluttaisi koko maailmantaloutta, ellei pohjalla olisi vakava luottamuspula rahoitusmarkkinoilla.

Yhdysvalloissa keskuspankki toimi kiitettävän nopeasti rajoittaakseen paniikin leviämistä. SVB:n lisäksi viikonloppuna kaatui kaksi kryptovaluuttoihin keskittynyttä pankkia. SVB:n tapauksessa tallettajien varat kyllä suojattiin, mutta pankkiin sijoittaneet menettivät sijoituksensa. Se kuuluu kapitalistiseen talousjärjestelmään.

Maailma ja useimpien maiden pörssit ehtivät kymmenen viime vuoden aikana tuudittautua olotilaan, jossa korot pysyvät matalina ja talouskasvu jatkuu hamaan tulevaisuuteen.

SVB:n konkurssi oli muistutus siitä, ettei mennyt menestys ole tae tulevasta. Kuten kuuluisa sijoittaja Warren Buffett sanoi: vasta laskuveden aikaan nähdään, ketkä uivat ilman vaatteita. Nyt alastomia uimareita alkaa paljastua.

Jotkut muistelevat jo sitä, kuinka investointipankki Lehman Brothers meni konkurssiin epämääräisten lainapakettien vuoksi syksyllä 2008. Alkoi finanssikriisi, joka ravisteli koko maailmaa ja Suomeakin. Toivottavasti niistä virheistä on opittu.

Oikaisu keskiviikkona 15.3. kello 17.39: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että vuonna 2008 konkurssiin meni Goldman Sachs. Konkurssiin meni Lehman Brothers.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?