Onnellisin on taas pieni Suomi

Pakko kai se on uskoa: Suomi on aina vain maailman onnellisin maa.

Kilpi näyttää tietä Nevalan lomamökkikylässä.

Suomi nimettiin jo kuudennen kerran maailman onnellisimmaksi maaksi maanantaina julkaistussa Maailman onnellisuusraportissa. Sen on tuottanut YK:n koolle kutsuma tutkijaverkosto, joka arvioi maita kuudella mittarilla. Niitä ovat sosiaalinen tuki, tulot, terveys, vapaus, anteliaisuus ja korruption vähäisyys.

Raportin tekijät kertovat tavoittelevansa Aristoteleen ideaalia, jossa yhteiskunta tukee ihmisten kasvua hyveellisiksi ja hyvinvoiviksi kansalaisiksi. Suomessa siihen päästään paremmin kuin missään muualla.

Pohjoismainen ja eurooppalainen hyvinvointimalli menestyivät muutenkin hyvin vertailussa. Kaikki viisi Pohjoismaata ovat kärkikymmenikössä, johon Euroopan ulkopuolelta nousivat vain Israel ja Uusi-Seelanti.

Tutkimuksessa menestyneitä maita yhdisti myös pienuus: kärkikymmenikön maista runsasväestöisin on 17,5 miljoonan asukkaan Alankomaat. Suurissa maissa voi olla vaikea saavuttaa yhtä vahvaa luottamusta yhteiskuntaan ja kanssaihmisiin kuin pienissä maissa.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?