Nuorten suosikit löytyivät somesta

Nuorisovaaleissa menestyivät perussuomalaiset ja sosiaalisen median suosikit.

Nuorisovaalit Nokian Silta-kampuksella. Lukion opiskelija Meri Haimilahti äänestämässä. Vaalitoimitsijoina Saana Uusi-Rauva ja Leevi Latsa.

Nuorisoalan kattojärjestön Allianssin järjestämät nuorisovaalit sujuivat tänä vuonna perussuomalaisten komennossa. Puolue sai 18,2 prosenttia nuorten antamista runsaasta 90 000:sta äänestä. Seuraavina tulivat kokoomus, Sdp ja vihreät, joka oli vielä neljä vuotta sitten pidetyissä vaaleissa nuorison suosituin puolue.

Vaaleissa valtakunnalliseksi ääniharavaksi nousi Suomen kansa ensin -puoluetta edustava 57-vuotias työkyvyttömyyseläkeläinen Pasi Viheraho, jonka nuoret tuntevat miehen levottomista Youtube-videoista. Somesuosioon perustui myös Tiktokin ”terapeuttivillenä” tunnetun Ville Merisen (sd) menestys. Sen sijaan kansanedustaja Kai Mykkäsen (kok) arveltiin hyötyneen ehdokasnumerostaan 69.

Nuorisovaalien tarkoitus on saada nuoria kiinnostumaan politiikasta, eikä niissä äänestetä aina täysin vakavissaan, mutta joitain ajan merkkejä nuorisovaaleista voi aikuistenkin vaaleja ajatellen löytää. Perussuomalaisilla on nuorissa imua, vihreät ovat väsähtäneet, ja sosiaalinen media luo yllättäviä tähtiä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?