Venäjän on vapautettava syyttä syytetty toimittaja

Venäjän pitää vapauttaa tekaistun vakoilusyytöksen perusteella pidättämänsä yhdysvaltalaistoimittaja Evan Gershkovich.

Venäjän tiedustelupalvelu FSB kertoi torstaina pidättäneensä sanomalehti The Wall Street Journalin Moskovan-kirjeenvaihtajan Evan Gershkovichin.

Venäjän tiedustelupalvelu ilmoitti torstaina pidättäneensä yhdysvaltalaisen The Wall Street Journal -lehden Venäjän-kirjeenvaihtajan Evan Gershkovichin ja epäilevänsä tätä vakoilusta. Pian sen jälkeen Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov väitti Gershkovichin jääneen kiinni ”verekseltään”. Gershkovichille akkreditoinnin antaneen Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova sanoi, ettei tämän työllä ollut ”mitään tekemistä journalismin kanssa”.

Oikeasti Gershkovich oli työmatkalla Uralilla, jossa hän kävi ainakin Jekaterinburgissa ja sotilasteollisuudesta tunnetussa Nižni Tagilissa. Tiettävästi yhtenä aiheena oli palkkasotilasryhmä Wagner.

Keksityt vakoilusyytökset yhdessä Peskovin ja Zaharovan puheiden kanssa ovat tuorein merkki Venäjän etenemisestä kohti syvenevää totalitarismia ja lopullista välirikkoa lännen kanssa. Nyt kohteena on läntinen media, jota FSB haluaa pelotella.

Venäjän viranomaisten on vapautettava Gershkovich välittömästi.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?