Edes Trump ei ollut lain yläpuolella

Entistä presidenttiä vastaan nostettu rikossyyte kuohuttaa Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump kuvattuna rajamuurilla Meksikon rajalla vuonna 2021.

Donald Trumpin presidenttikausi syöksi Yhdysvaltojen demokratian kriisiin, sillä presidentti uhmasi ja runteli maan päätöksenteon totuttuja perinteitä ja normeja. Lopullisesti Trump riisui naamionsa, kun hän kieltäytyi tunnustamasta marraskuussa 2020 pidettyjen presidentinvaalien tuloksia ja usutti tammikuussa 2021 mellakoitsijalauman tunkeutumaan kongressirakennukseen.

Capitolin valtauksen tarkoituksena oli estää presidentinvaalien tuloksen vahvistaminen. Valtauksessa kuoli viisi ja loukkaantui kymmeniä ihmisiä. Valtaajille on jaettu paljon rikostuomioita.

Maan entisen presidentin poikkeuksellinen syyte ei kuitenkaan koske kongressin valtausta vaan aivan toista asiaa. Syytteen sisältö ei ole vielä julkinen, mutta kyse on siitä, että Trumpin väitetään maksaneen presidentinvaalikampanjansa aikana laittomien kirjanpitojärjestelyjen kautta pornotähti Stormy Danielsin hiljaiseksi, jottei tämä kertoisi julkisuuteen seksisuhteestaan Trumpiin.

Syytteitä odottaessaan Trump on pitänyt ääntä itsestään ja kylvänyt epäluuloa Yhdysvaltojen oikeuslaitosta ja presidentti Joe Bidenin demokraattipuoluetta kohtaan. Kukaan ei kuitenkaan ole oikeuden yläpuolella, ei edes Trump, jonka yritystä palata Valkoiseen taloon rasittaa nyt myös historiallinen rikossyyte.

Trumpilla on omassa puolueessaan yhä paljon tukijoita, muttei enää entiseen malliin. Trumpia tukeneet ja Trumpin tukemat ehdokkaat eivät menestyneet odotusten mukaisesti välivaaleissa. Myös sosiaalisessa mediassa tunnelmat Trumpin ympärillä ovat muuttuneet.

Yhdysvalloissa pidetään presidentinvaalit ensi vuonna, ja käynnissä on kilpailu republikaanipuolueen presidenttiehdokkuudesta. Trumpia haastaa muun muassa Floridan kuvernööri Ron DeSantis, joka yrittää nyt tasapainoilla Trumpin arvostelun ja puolustamisen välillä.

Yhdysvaltojen politiikkaa seuratessa ei ihmettele, että kansalaisten luottamus poliittisiin johtajiin on monissa maissa heikkenemässä. Tämä huoli koskee myös Suomea. Äänestäjät saavat aina sellaiset poliitikot kuin ansaitsevat.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?