Suomikin tarvitsee maahan­muuttoon terve­tulo­kulttuuria

Saksassa uudistetaan maahanmuuttopolitiikka tulijoiden houkuttelemiseksi. Kysymys ei ole vain byrokratiasta vaan yhteiskunnan ilmapiiristä.

Sameer Besicin vanhemmat tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina. Besic on valmistunut äidinkielenopettajaksi viime kesänä.

Uuden hallituksen tärkeimpiä tehtäviä sen väristä riippumatta on helpottaa työvoimapulaa työperäistä maahanmuuttoa vauhdittamalla. Kokoomus ja Sdp ovat periaatteessa samalla linjalla, vaikka demarit eivät käytännössä ole maahanmuutolle yhtä suopeita kuin periaatteessa. Sdp haluaa pitää kiinni EU:n ulkopuolisen työvoiman saatavuusharkinnasta sekä torjua työvoiman hyväksikäyttöä. Käytännössä suojelu voi tarkoittaa esteiden tai ainakin hidasteiden asettamista vierastyövoimalle.

Perussuomalaisten linja on päinvastainen kuin Sdp:llä: periaatteessa nuiva, mutta käytännössä joustoa voi löytyä. Puolue korostaa, että maahanmuuttajien tulee elättää itsensä työllään; niin pitää kokoomuksen mielestä kaikkien. Kokoomus haluaa väkeä kaikille aloille, mutta perussuomalaiset pelkää kilpailun laskevan suorittavien töiden palkkoja.

Pohjaa uudelle tielle voi tarjota Kanadan malli maahanmuuttajien pisteyttämisestä, jota sekä Sanna Marin (sd) että Riikka Purra (ps) kertoivat vaalitenteissä kannattavansa. Mallissa pisteitä saa iästä, kielitaidosta ja ammatti­koulutuksesta. Saksassa mallista valmistellaan lakiesitystä, jossa tavoitteena on ”tervetulokulttuuri” eli ilmapiiri, jossa maahanmuuttaja tuntee olevansa tervetullut.

Suomi on OECD:n kyselyissä Saksan kanssa samaa tasoa yrittäjien ja koulutettujen maahanmuuttajien kohdemaana. Tarvitsemme tulijoita Saksaakin kipeämmin. Maahanmuuton vähentäminen ideologisista syistä olisi täyttä idiotismia. Suomessakin on aika tajuta, että maahanmuuttajista käydään kilpailua, jossa tärkeitä eivät ole vain maahanmuuton säädökset vaan myös vastaanottajamaan ilmapiiri. Rasistiseen maahan ei kukaan halua. Joko Suomikin omaksuu tervetulokulttuurin tai tulijat kääntyvät kannoillaan ja suomalaiset saavat todella heittää hyvästit eläkevuosilleen, kuten perussuomalaiset ovat jo väläytelleetkin.

Tarkennus 6.4. klo 16.48: Tarkennettu kuvatekstiä valmistumisajankohdalla.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?