Kokoomuksen vaalilupaus olikin ”juhla­puheita”

Kokoomus peruuttelee ennen vaaleja ajamistaan epäterveellisen ruoan veroista. Onko puolue johtanut tietoisesti äänestäjiä harhaan?

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kutsui vaatimuksia epäterveellisen ruoan veroista ”juhlapuheiksi”. Ennen vaaleja kokoomus oli toisella linjalla.

Eduskuntavaaleista ei ole kulunut kahta viikkoa, kun ensimmäisiä vaalilupauksia aletaan perua. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen sanoi keskiviikkona, että pitää kokoomuksen vaihtoehtobudjetissaan esittämiä terveysperusteisia veroja vaikeina säätää. ”Nämä ovat vähän sellaisia juhlapuheita olleet, nämä sokeri-, suola- ja rasvaverot”, Heinonen sanoi.

Heinonen johti kokoomuksen vaihtoehtobudjetin valmistelua. Budjetissa veron tuotoksi arvioitiin 300 miljoonaa euroa. Elintarviketeollisuus on vastustanut veroa. Myös kokoomuksen mahdollinen hallituskumppani perussuomalaiset suhtautuu siihen epäillen. Veron säätämiseen liittyy samoja ongelmia, joihin törmättiin makeisveron kohdalla vuosina 2011–2017. Ongelmat eivät ole kuitenkaan paljastuneet vaalien jälkeen, vaan olivat tiedossa jo aiemmin.

Nyt Heinonen kutsuu puolueensa linjausta ”juhlapuheiksi”. Se lienee uusi kiertoilmaus sille epätotuuksien kertomista tarkoittavalle verbille, jota eduskunnassa ei ole soveliasta käyttää.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?