Oikeus vetää poliisille rajaa

Helsingin käräjäoikeudessa selvitetään poliisin voimankäyttöä Elokapinan mielenosoituksessa lokakuussa 2020.

Seitsemän poliisia vastaisi tiistaina syytteisiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Helsingin käräjäoikeus vetää rajoja poliisin voimankäytölle oikeusjutussa, jossa seitsemää poliisia syytetään muun muassa pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta ympäristöliike Elokapinan mielenosoituksen hajottamisessa lokakuussa 2020.

Poliisi käytti kaasusumutetta, kun mielenosoittajat eivät suostuneet poistumaan ajoradalta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen mukaan kaasun käyttö ei ollut hyväksyttävää passiivista vastarintaa harjoittaneita mielenosoittajia vastaan. Kyseessä oli syyttäjän mukaan puuttuminen ihmisten perusoikeuteen eli kokoontumisvapauteen.

Oikeustapaus on poikkeuksellinen, sillä poliisi ei toiminut kiireessä eikä pakkotilanteessa vaan johdon määräysten mukaan. Siksi harkittavaksi tulee myös yksittäisen poliisin velvollisuus noudattaa saamiaan käskyjä. Poliisi on onneksi ottanut tapahtumista oppia, sillä Elokapinan myöhemmät mielenosoitukset ovat sujuneet niin kuin poliisin ja kansalaisten kohtaamisten Suomessa kuuluukin.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?