Khartumin sekasorto hajottaa Sudania

Khartumin konfliktilla on suuret riskit kasvaa ja levitä paitsi Sudanissa myös laajemmin naapurustossa.

Leipäjono sekasortoisessa Sudanin pääkaupungissa Khartumissa tiistaina.

Väkivalta Sudanin pääkaupungissa Khartumissa ehti ennen tiistaista ilmoitusta vuorokauden mittaisesta tulitauosta kiihtyä sekasorroksi, joka herätti huolen siitä, ettei kahdella keskenään vallasta taistelevalla kenraalilla ole otetta joukkoihinsa.

Muutama vuosi sitten Sudanin asevoimat ja puolisotilaallisen Rapid Support Forces -ryhmittymän (RSF) joukot kaatoivat yhdessä Sudanin diktaattorin Omar al-Bashirin. Nyt asevoimat ja RSF vaikuttavat taistelevan siitä, kumman kenraali johtaa seuraavaa sotilasdiktatuuria. Kumpikaan vaihtoehdoista ei ole sitä, mitä Sudanin demokratiakehitys ja siviilivaltaan siirtyminen tarvitsisi päästäkseen edes idulle.

Lauantaina alkaneissa taisteluissa on kuollut satoja ihmisiä ja haavoittunut tuhansia. Konfliktilla on yhä riski kasvaa ja levitä paitsi Darfurin alueelle Sudanin länsiosiin myös Sudanin rajojen ulkopuolelle. Alueella riittää toisiinsa linkittyneitä jännitteitä ja vahvasti aseistautuneita ryhmittymiä.

Osansa Khartumin verilöylystä sai kansainvälinen yhteisö, kun Euroopan unionin edustaja Sudanissa joutui hyökkäyksen kohteeksi ja amerikkalaisten diplomaattien saattuetta ammuttiin. Humanitaarista apua ei saada Khartumiin, ja terveydenhoito on vaarassa romahtaa. YK:n ruokaohjelma WFP keskeytti toimintansa Sudanissa, kun sen työntekijöitä kuoli väkivaltaisuuksissa.

YK, Yhdysvallat ja Euroopan unioni vetosivat heti osapuoliin nopean tulitauon saamiseksi. Egypti ja Arabiemiraatit pitävät yhteyttä Sudanin naapurien ja liittolaisten kanssa tilanteen rauhoittamiseksi. Vaikka alueen toimijoilla on erilaisia intressejä, niiden olisi pystyttävä luomaan paine pitävän tulitauon puolesta.

Sekasorto Khartumissa tuo valtavaa kärsimystä siviileille ja on vaaraksi koko alueelle. Taistelut ja tappaminen vievät Sudania yhä kauemmas siviilivallasta ja yhä syvemmälle kaaokseen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?