Hallituksenmuodostaja Petteri Orpon (kok) tehtävää ei helpota, että perussuomalaiset jatkavat sanasotiaan yritysten kanssa työperäisen maahanmuuton tarpeesta. Tammikuussa perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra otti maahanmuutosta yhteen muun muassa Nokian toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin kanssa. Nyt Purra hermostui henkilöstöpalveluyritys Baronan johtajalle Elina Koskelalle, joka kutsui perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksia epärealistisiksi.
Purra vastasi arvosteluun pilkallisesti Twitterissä: ”Mikä voisi mennä pieleen, kun vihreän siirtymän rahoituksesta ja kouluttamattoman maahanmuuton lisäämisestä itse taloudellisesti hyötyviltä tahoilta kysytään, mitä mieltä ne ovat ilmastotoimista ja perussuomalaisten maahanmuuttolinjasta?”
Perussuomalaisten mukaan Suomeen saisi tulla vain sellaisia työntekijöitä, jotka ansaitsevat enemmän kuin 3 300 euroa kuukaudessa, mikä on suomalaisen työntekijän mediaanipalkka. Se tarkoittaisi, ettei Suomeen voisi tulla ulkomailta esimerkiksi hoitajia, vaikka hoitoalan on arvioitu tarvitsevan noin 200 000 uutta työntekijää seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Kysymys ei ole yhden yrityksen edusta vaan elinkeinoelämän laajasti edustamasta kannasta. Työperäisen maahanmuuton jyrkkää lisäämistä ovat vaatineet esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä keskeisiä vientiyrityksiä edustava Teknologiateollisuus, joka haluaa kasvattaa vuosittaisen nettomaahanmuuton 50 000 henkeen vuoteen 2030 mennessä. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi helmikuussa julkistetussa raportissa, että Suomi tarvitsee 44 000 hengen vuosittaista nettomaahanmuuttoa. Kokoomuksen tiedetään kuuntelevan yrityspuolen huolia tarkalla korvalla.
Tässä onkin maahanmuuton ohella toinen perustava erimielisyys, jonka Purran twiitti toi esiin. Perussuomalaiset näyttävät ajattelevan, että yritykset ajavat omaa etuaan, joka ei ole Suomen etu. Sen sijaan kokoomus on perinteisesti lähtenyt siitä, että Suomen menestys syntyy yritysten menestyksestä, joten yritysten menestys on Suomen etu. Se ei ole pieni ero.
Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.