Vihreiden johtoon ei ole tunkua

Vihreät tarvitsisi näkyvyyttä, mutta kovin harvalla on paloa puolueen kasvoiksi asettumiseen.

Vihreiden väistyvä puheenjohtaja Maria Ohisalo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne menossa tapaamaan hallitusneuvottelija Petteri Orpoa eduskunnassa torstaina.

Eduskuntavaalien surkeasta tuloksesta toipuvat vihreät ovat uuden ongelman edessä: puolueen tunnetut nimet eivät halua puheenjohtajaksi.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa vihreiden kannatus romahti 11,5:stä seitsemään prosenttiin. Kahdeksan kansanedustajaa menetti paikkansa. Vaalien jälkeen puheenjohtaja Maria Ohisalo ja puoluesihteeri Veli Liikanen kertoivat luopuvansa tehtävästään. Samalla vihreät ovat käyneet vilkasta sisäistä keskustelua kannatusromahduksen syistä.

Niitä onkin löytynyt: ilmasto- ja ympäristöasiat eivät nousseet vaaleissa isoiksi kysymyksiksi, ärtymys Helsingin kaavoituspolitiikasta kohdistuu vihreisiin, keskittyessään ydinkannattajiinsa puolue on muuttunut entistäkin totisemmaksi ja ulkopuolisille aiempaa luotaantyöntävämmäksi. Puolueen isoin ongelma lienee kuitenkin retorinen siirtyminen vasemmalle. Vihreät menetti kannattajiaan sekä kokoomukselle että oikeille vasemmistopuolueille.

Nyt siis tarvitaan uusi puheenjohtaja, joka kääntäisi puolueen suunnan nousuun. Tähän asti ehdolle ovat asettuneet vasta toisen kauden kansanedustajat Saara Hyrkkö ja Sofia Virta. Kummastakaan ei löydy mitään pahaa sanottavaa, mutta puolueväkeä hermostuttaa se, ettei suurella yleisöllä ole kummastakaan yhtään mitään sanottavaa.

Ärtymystä ovat herättäneet Oras Tynkkysen ja Atte Harjanteen ilmoitukset olla asettumatta ehdolle, koska heillä ei ole ”paloa”. Moni oli toivonut, että he olisivat voineet laajentaa kuvaa puolueesta. Tynkkystä pidettiin kisan suosikkina. Tulevaisuuden lupaukseksi laskettu Fatim Diarra sanoi haluavansa nyt keskittyä oppimaan eduskuntatyötä.

Puoluehallitus toivoo lisää ehdokkaita ehdottamalla, että puheenjohtajana voisi olla neljä peräkkäistä kahden vuoden kautta. Ilman sääntömuutosta puheenjohtaja menisi vaihtoon viimeistään kuuden vuoden kuluttua, mikä voisi merkitä hänelle lähtöä mahdolliselta ministerinpaikaltakin.

Vihreillä on vielä iso työ saada ihmiset kiinnostumaan puolueestaan, kun sen johtaminen ei näytä kiinnostavan vihreitä itseäänkään.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?