Turvallisuus korostuu Mantan lakituksessa ja muissa vappuperinteissä

Vappu on varsinkin Helsingissä massatapahtuma, joka vaatii kaupungilta huomattavaa varautumista.

Ylioppilaat juhlivat vappua Kaisaniemessä vuonna 1920.

Vappu on varsinkin yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoiden vuoden juhlakalenterin kohokohta, johon liittyy paljon perinteitä. Kampuksilla ja opiskelijariennoissa vapun juhlinta alkaa hyvissä ajoin, jo viikkoja ennen toukokuun ensimmäistä päivää.

Helsingissä opiskelijat ja kaupunkilaiset kerää vapunaaton iltana yhteen Havis Amandan patsaan lakitus. Tänä vuonna Mantan lakittaa Aalto-yliopiston ylioppilaskunta, jolla on ollut Mantan lakitukseen valmistautumiseen jopa oma Instragram-tili.

Vauhdikkaissa vappukarkeloissa on jo hyvin tunnistettu Mantan kuuluvan riskiryhmään. Helsingin kaupungin taidemuseo siirtääkin pronssiveistoksen vapun jälkeen pois paikaltaan kunnostusta varten. Manta on kuitenkin sydämellisesti tervetullut takaisin Kauppatorin laidalle entistä ehompana.

Vappu on varsinkin Helsingissä massatapahtuma, joka vaatii kaupungilta huomattavaa varautumista, oli kyse sitten Mantan ja juhlijoiden turvallisuudesta, liikenneyhteyksistä, vessoista tai jätehuollosta. Tänä vappuna Kaivopuistossa kokeillaan ensimmäistä kertaa jopa biojätteiden lajittelua. Kytevälle grillijätteelle on peltitynnyreitä. Tyhjien pullojen kerääminen talteen vaatii erityistä logistiikkaa ja logiikkaa, ja Kaivopuistossa tyhjiä kuohuviinipulloja vaihdetaan elokuvalippuihin.

Opiskelijajärjestöt huolehtivat siitä, että vappua voi viettää ilman viinaa. Silti vappuun kuuluu usein yhä reipas alkoholinkäyttö myös kielteisine seurauksineen. Vappuna on tarjottava myös tukea päihtyneille. Vappuaaton iltana ja sen jälkeisenä yönä eri puolilla Suomea liikkeellä olevat auttajat niin ensihoidosta, järjestyksenvalvonnasta ja poliisista kuin kuntien ja järjestöjen nuorisotyöstäkin tekevät tärkeää työtä.

Kuten muutkin perinteet, vapun perinteet muuttuvat, elävät ja joustavat. Viime vuosina on hyvistä syistä korostunut vapunvieton turvallisuus. Pari pandemiavappua etä- ja virtuaalijuhlissa ja omissa kuplissa muistutti kuitenkin konkreettisesti siitä, miten tärkeä osa elämää ja erityisesti opiskelijaelämää yhdessä iloitseminen ja yhdessä juhliminen ovat.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?