Kremlin on ruokittava uhkakuvaa lännestä

Venäjän johtajilla on tarve vahvistaa venäläisten uskoa sodan oikeutukseen Ukrainassa.

Videomateriaalin perusteella näyttää siltä, että kaksi lennokkia räjähti keskiviikkona aamuyöllä Moskovan Kremlissä senaatin rakennuksen yllä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi joutui keskiviikon Suomen-vierailullaan vastaamaan Venäjän syytöksiin siitä, että Ukraina olisi hyökännyt lennokeilla Kremliin tappaakseen Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Torstaina Venäjä syytti väitetystä iskusta Yhdysvaltoja.

Ukraina ei tee iskuja Moskovaan vaan taistelee omasta alueestaan, Zelenskyi sanoi Presidentinlinnassa rinnallaan Pohjoismaiden johtajat.

Ainakaan vielä ei ole selvinnyt, mitä Moskovan yössä tarkalleen tapahtui. Kovin kaukaa lennokit eivät ole voineet kohti Kremliä lähteä. Jos Kremliin pystyään oikeasti iskemään lennokeilla, venäläiset voivat alkaa ihmetellä presidentin katastrofaalisen kehnoja turvatoimia.

Se tiedetään, että Venäjä pystyy ruokkimaan lännen ja Venäjän konfliktia monin tavoin. Pelikirjaan kuuluvat hybridivaikuttaminen, informaation manipulointi, uhkakuvien rakentaminen ja monenlainen hämmentäminen, mitä myös Kremlin lennokit voivat olla.

Se, mitä Venäjä tavoittelee erilaisilla lavastuksilla, on aika lailla arvailun varassa. Juuri nyt Kremlillä lienee kuitenkin tarve vahvistaa venäläisten uskoa sodan oikeutukseen Ukrainassa ja hankkia hyväksyntää uusille siirroille.

Kreml lavasti syyt hyökkäykselle Ukrainaan, mutta kulissit heiluvat, sillä venäläiset osaavat laskea ruumiita. Kyse ei kuitenkaan ole vain kaatuneista venäläissotilaista, vaan siitä, miten Nato ja EU ottivat Ukrainan kainaloonsa. Sodan syy ei ollut Naton halu saada uusia jäseniä, vaan sota on Venäjän aloittaman sodan seurausta. Kyllä monet venäläisetkin tämän näkevät, vaikka heille heitetään jatkuvasti hiekkaa silmiin.

Venäjän valtajärjestelmä pyörii Putinin ympärillä. Kun kansa halutaan sodan tueksi, se on saatava Putinin taakse. Putinilla itsellään lienee vahva käsitys myös siitä, että Kreml pystyy aina tavalla tai toisella lisäämään lännen ja Venäjän konfliktiin kierteitä. Taas arvaillaan, mitä Kremlin pimeydessä tapahtuu.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?