Kruunajaiset kytkevät Charlesin monarkkien ketjuun

Britannia saa Charles III:sta näköisensä hallitsijan: sympaattisella tavalla kummallisen – ja hyvin periksiantamattoman.

Kuningas Charles III:n kruunajaiset huipentavat myös Charlesin ja Camilla Parker Bowlesin pitkän ja mutkikkaan rakkaustarinan.

Britannian uusi monarkki Charles III kruunataan lauantaina kuninkaaksi asiaankuuluvin ikiaikaisin menoin, joihin kuuluu esimerkiksi Jumalan valitseman hallitsijan voitelu Jerusalemista tuodulla öljyllä. Kruunajaisseremonia muistuttaa kuningaskunnan pitkästä historiasta, johon kuuluu loistokkaita hetkiä, mutta myös paljon nykykatsannossa kiusallista ja kiistanalaista.

Kruunajaisissa käytettävän valtaistuimen sisällä on Skotlannista lainattu, Kohtalon kiveksi kutsuttu kivipaasi. Kivi palveli Skotlannin kuninkaiden kruunajaisissa ennen kuin se ryöstettiin Englantiin yli 700 vuotta sitten. Vuonna 1996 kivi palautettiin Skotlantiin. Kruunajaisissa kimmeltävät kruununjalokivet taas muistuttavat Britannian kolonialistisesta historiasta.

Historiallisesti kruunajaisten tarkoitus oli korostaa valtiaan mahtia esittelemällä tämän voimaa ja rikkauksia, mutta Charles III:n kruunajaisissa tämä puoli on lähinnä kiusallinen. Seremonian tärkein merkitys on, että se kytkee Charlesin esihistoriallisiin aikoihin ulottuvaan monarkkien ketjuun.

Historia on briteille kaksiteräinen miekka. Joskus se saa heidät luulemaan itsestään liikoja, kuten typeräksi osoittautuneessa brexit-päätöksessä. Toisaalta se antaa heille voimaa. Kuningashuone kuuluu Britanniassa samaan sarjaan kuin sää, ruoka ja jalkapallo. Kaikki tuottavat jatkuvia pettymyksiä, mutta ei niistä silti haluta luopua. Vaikka kuninkaallisten merkitys ja suosio ovat vähentyneet, enemmistö briteistä on yhä monarkian kannalla.

Monet epäilivät Charlesin sopivuutta kuninkaaksi, mutta hän näyttää solahtaneen uuteen rooliinsa yllättävän kivuttomasti. Britannia saa Charlesista näköisensä hallitsijan: sympaattisella tavalla kummallisen – ja hyvin periksiantamattoman.

Sinnikkyyttään Charles on osoittanut erityisesti suhteessaan Camilla Parker Bowlesiin. Pariskunnan pitkä ja mutkikas rakkaussuhde huipentuu yhteisissä kruunajaisissa. Ei ehkä se perinteinen prinsessasatu, mutta tähän aikaan sopiva.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?