Espoon Tapiolassa sattui torstaina poikkeuksellinen suuronnettomuus. Rakennustyömaan väliaikainen kävelysilta romahti koululaisten alta. Pudotusta oli viisi metriä.
Helsinkiläisten kahdeksasluokkalaisten keväinen luokkaretki vaihtui sekunneissa kauhuun ja kipuun. Tulos oli lieviä ja keskivaikeita luunmurtumia, ei onneksi sentään hengenvaarallisia vammoja.
Onnettomuus pysäyttää myös siksi, että se on Suomessa niin harvinainen. Tämänkaltaisia uutisia julkaistaan tavallisemmin pienessä koossa osastona ulkomaat.
Suomessa sillat harvoin pettävät alta. Siitä voi kiittää tiukkoja turvamääräyksiä ja valvontaa, ammattitaitoakin. Sellaista säntillistä byrokratiaa, jota ihmiset hyvänä päivänä herkästi väittävät turhaksi.
Kun reitti on väliaikaiseksi tarkoitettu, ongelmia voi ilmetä. Varsinkin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulkujärjestelyjä isojen rakennustyömaiden liepeillä arvostellaan usein aiheesta vaarallisiksi, ja suuria rakennustyömaitahan pääkaupunkiseudulla nyt riittää.
On myös ylpeyden aihe, että isoissa onnettomuuksissa osataan toimia järjestelmällisesti ja nopeasti. Että ensihoito toimi, sairaaloissa oli heti valmius ottaa vastaan loukkaantuneita, ja lasten koululla aloitettiin heti kriisiapu.
Yhteiskunnan pitää tehdä kaikkensa lasten kuntoutumisen eteen ja tukea heidän perheitään.
Sillan romahtamisen tarkoista syistä ei vielä tiedetä, mutta sen toimittaneella Rentalla epäiltiin alkuun syyksi, että tasojen sidonnan kiinnitykset ovat pettäneet. Rakennuttaja oli Espoon kaupunki.
Tapiolalaiset kertoivat, että silta on jo pitkään vaikuttanut huteralta ja huojunut. Silta on kauppakeskuksen ja metroaseman naapurissa, joten sillä liikkui jatkuvasti ihmisjoukkoja. Silta oli tarkistettu viimeksi vajaa viikko sitten.
On äärimmäisen tärkeää, että onnettomuuden syyt selvitetään tarkasti. Oli syynä lopulta inhimillinen virhe tai tekninen heikkous, tällainen ei saa toistua. Onnettomuustutkintakeskus ilmoittikin käyneensä töihin.
Syyllisten löytämistä tärkeämpää on estää tulevia onnettomuuksia.
Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.