Jääkiekkoliiton venkoilu antaa nuorille oudon viestin

Jääkiekkoliitto sanoo, että sillä on nollatoleranssi syrjintää kohtaan. Puolinainen anteeksipyyntö ja siihen liittyvä kiemurtelu välittää päinvastaista viestiä.

Nuori jääkiekkoilija sitoo luistimen nauhoja.

Jääkiekkoliiton puolinainen anteeksipyyntö antaa rasismille tilaa. Vaikka liitto pyrkisi vilpittömästi kitkemään kiusaamista ja asiatonta käytöstä junioriurheilussa, se luo kiemurtelullaan päinvastaisen viestin.

Lahden Pelicansin juniorijoukkueen valmentaja komensi syksyllä joukkueensa pukukoppiin, kun 13-vuotias pelaaja kertoi joutuneensa kuuntelemaan rasistisia solvauksia. Liitto rankaisi pelin keskeyttämisestä joukkuetta ja valmentajaa.

Urheilun oikeusturvalautakunta lievensi rangaistusta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu teki sovintoehdotuksen, jossa liitolta haluttiin anteeksipyyntö ja korvauksia valmentajalle ja nuorelle pelaajalle. Tämä ei käynyt, koska liiton omien selvitysten mukaan tapahtumissa ei ollut aihetta korvauksiin. Liitto pyysi nuorelta anteeksi, mutta ei väitettyä syrjintää vaan sitä, että häntä itseään ei kuultu lainkaan tapahtumien selvittelyssä.

Jääkiekkoliitolla lienee syynsä pitää kiinni siitä, että vain tuomarilla on oikeus keskeyttää peli. Venkoilu saa kuitenkin aikaan sen, että kaikkien nuorten ei ole mahdollista kokea lajia turvallisesti omakseen ja joukkueet säilyvät kovin valkoisina.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Lue lisää: Rasismikohussa uusi käänne – Jääkiekkoliitto esitti tarkkaan rajatun anteeksipyynnön

Lue lisää: Jääkiekkoliitto ei suostu pyytämään anteeksi lapsen syrjintää: ”Olen järkyttynyt”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?