Vielä on edessä kevään viimeinen työtaisto

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle kaavaillut korotukset tuntuvat ainakin prosenteissa mitaten suurilta.

Suomessa on paljon yksityisiä päiväkoteja, kuten Keuruulla sijaitseva Tähtitarha.

Viime syksynä alkanut työmarkkinakierros alkaa olla lopuillaan. Mutta vielä on ainakin yksi ala, joka uhkaa lakolla: yksityiset sosiaalipalvelut. Lakko koskisi noin 72  000:ta työntekijää muun muassa yksityisissä päiväkodeissa, lastensuojelulaitoksissa ja tehostetun ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä.

Työntekijäpuolta edustaa monta liittoa: lähi- ja perushoitajaliitto Super, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, toimihenkilöliitto Erto, opetusalan järjestö OAJ sekä ammattiliitot Jyty ja Pro. Työnantajia edustaa hyvinvointiala Hali.

Työriitaa soviteltiin viimeksi maanantaina. Seuraavan kerran riitapukarit tapaavat valtakunnansovittelijan toimistolla ensi viikon maanantaina. Silloin ei aikaa enää ole paljon, sillä ensimmäiset lakot alkaisivat heti tiistaiaamuna.

Kuten yleensä, riitaa on rahasta. Työnantaja sanoo tarjonneensa 11,2 prosentin palkankorotuksia kahden ja puolen vuoden sopimuskaudelle, mutta työnantajan mukaan ammattijärjestöt vaativat rutkasti yli 13 prosentin korotuksia.

Palkkakierroksen ”yleiseksi linjaksi” muotoutui, että palkkoihin tehdään kuuden prosentin korotukset kahdessa vuodessa. Kunta-ala sai tosin enemmän, osin pitkäkestoisen sopimuksen ansiosta.

Yleiseen linjaan verrattuna yksityisen sosiaalipalvelualan korotukset vaikuttavat suorastaan ruhtinaallisilta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pienissä palkoissa pienetkin korotukset näyttävät prosenteissa suurilta. Yksityisellä sosiaalialalla palkat ovat vielä pienempiä kuin kunnissa ja hyvinvointialueilla.

Talven aikana pienipalkkaisia aloja edustava Palvelualojen ammattiliitto Pam protestoi sitä vastaan, että palkankorotuksista puhutaan prosenteissa, kun asiasta pitäisi Pamin mielestä puhua euroina.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?