THL:n johtajien pätevyysvaatimuksia löysättiin herkällä hetkellä

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijat ovat kiistelleet vuosia siitä, kenen kuuluu päättää koronaviruslinjauksista, asiantuntijoiden vai poliitikkojen. Nyt toimitusministeristö laski THL:n johtajien pätevyysvaatimuksia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru on ottanut moneen kertaan yhteen THL.n tutkijoiden kanssa.

Toimitusministeristö päätti yhtenä viimeisistä toimistaan poistaa tohtorintutkinnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtajan ja muun ylimmän johdon kelpoisuusvaatimuksista. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei kysynyt muutokseen THL:n lausuntoa vaan oletti, ettei THL sitä ainakaan paljon vastusta.

Ratkaisu seuraa kehitystä, jossa tohtorintutkintoa ei valtionhallinnossa edellytetä edes tutkimuslaitosten johtajilta. Sen sijaan korostetaan esimerkiksi johtamiskokemusta. Muutos tulee kuitenkin herkällä hetkellä, sillä hallituskautta on leimannut STM:n ja THL:n kiistely koronaviruslinjauksista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja STM:n virkamiehet ovat painostaneet THL:ää, joka on halunnut perustaa suosituksensa lääketieteeseen eikä politiikkaan. Kun pätevyysvaatimuksia lasketaan, THL:n johtoon voidaan ehkä helpommin valita henkilö, joka lähtee siitä, että paras tieto esimerkiksi kansan rokottamisesta tai koulujen sulkemisesta ei ole tutkijoilla vaan ministeriöllä.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?