Meta sai sakot, mutta riitaan on jo ratkaisu

Tietotekniikka kehittyy ja maailma muuttuu nyt niin nopeasti, että EU:lla on kova työ pysyä sääntöineen vauhdissa mukana.

Meta sai kovat sakot EU:n sääntöjen rikkomisesta.

Facebookin omistajayhtiö Meta sai 1,2 miljardin euron sakot siirrettyään EU-maiden Facebookin käyttäjien tietoja Yhdysvaltoihin, jossa maan tiedusteluviranomaisilla voi olla pääsy tietoihin. Metan toiminta rikkoi EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ja yhtiön aiemmin saamaa oikeuden päätöstä. Meta on sanonut valittavansa tuomiosta ja varoittanut voivansa joutua sulkemaan Facebookin ja Instagramin palvelut Euroopassa.

Euroopan tietosuojaneuvoston lätkäisemä jättisakko on uusin erä EU:n ja suurten teknoyhtiöiden kädenväännössä, jota käydään kansalaisista kerätyn datan hallinnasta. Vuonna 2018 säädetty, lyhenteellä gdpr tunnettu tietosuoja-asetus antoi kansalaisille laajat oikeudet määrätä itsestään kerätyn datan säilytyksestä ja käytöstä, mutta teknoyhtiöt ovat noudattaneet määräyksiä vaihtelevasti. Niille on myös määrätty rikkomuksista useita rangaistuksia, joista tätä ennen suurin oli Amazonin vuonna 2021 saama lähes 750 miljoonan euron sakko.

Päätöksen ajoitus herätti hämmennystä, sillä Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen kerrotaan päässeen jo käytännössä yhteisymmärrykseen siitä, miten EU-kansalaisten tietosuoja turvataan. Sopu löytynee ennen kuin Meta joutuu sakkonsa maksamaan. Yhdysvalloilla ja EU:lla on halua haudata riitansa tilanteessa, jossa Venäjä ja Kiina haastavat lännen niin sotilaallisesti kuin taloudellisestikin.

Teknologia kehittyy nyt niin nopeasti, että sääntelijöillä on vaikeaa pysyä vauhdissa mukana. EU:n tietosuoja-asetusta juhlittiin viisi vuotta sitten osoituksena ”Bryssel-efektin” eli EU:n globaalin sääntelyvallan vahvistumisesta. Nyt Italia on käyttänyt tietosuojaa perusteena Chat GPT -tekoälyn kieltämiseen.

EU:n tavoitteena pitää olla demokraattinen, mutta samalla tehokas datan hyödyntäminen, ei teknisen kehityksen kelkasta putoaminen.

Pääkirjoitukset ovat HS:n kannanottoja ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjoitukset laatii HS:n pääkirjoitustoimitus, ja ne heijastavat lehden periaatelinjaa.

Lue lisää: EU määräsi Facebookin omistavalle Metalle 1,2 miljardin sakot

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?