Järvenpää

Kauppias päätti tehdä Järvenpäästä Suomen sushipääkaupungin, ja kaikki nauroivat – Nyt automarketti myy 30 000 sushipalaa viikossa

Järvenpään K-citymarketin kauppias Markku Hautala kävi konkurssin takia pohjalla. Sitten hän päätti lopettaa pelkäämisen ja lensi Tokioon hakemaan 17 000 kiloa riisiä.

”Markku, tajuathan, että olet Järvenpäässä, et Helsingissä”, sanoi lähipiiri Markku Hautalalle kolme ja puoli vuotta sitten. Järvenpään K-citymarketin kauppias oli päättänyt valmistaa sushia automarketissa. Kaikki pitivät ajatusta hulluna, mutta Hautala ei antanut periksi.

”Halusin tehdä Järvenpäästä Suomen sushipääkaupungin.”

Jotta sushi kannattaisi valmistaa kaupassa, sitä pitäisi myydä 300 kiloa viikossa. Siksi Hautala matkusti työntekijöidensä kanssa Japaniin opettelemaan sushin tekemistä. Japanista kauppias hankki myös sushirobotit tehostamaan tuotantoa. Sana kiiri. Pian asiakkaat ostivat 500 kiloa sushia viikossa.


”Ihmettelin, miten kaikki meni niin helposti. Oliko rima liian alhaalla?”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Japanilaiset tuttavat vakuuttivat, että sushi oli niin hyvää kuin Suomessa oli mahdollista. Se ei riittänyt Hautalalle.

”Ajattelin, etten voi elää, jos sushista on mahdollista saada vielä parempaa”, Hautala sanoo.

Markku Hautala on kolmannen sukupolven k-kauppias. Vanhemmilla oli kauppa Kotkassa, sitten Ruotsinpyhtäällä. 8-vuotias Hautala siivosi veljensä kanssa kaupan varastoa. Hautalan teini-iän kynnyksellä perhe muutti Kuusankoskelle isomman kaupan perässä. Muutto katkoi kaverisuhteet, joten kaupasta tuli Hautalan tuki ja turva. Koulun jälkeen hän hinnoitteli tuotteita ja tiskasi astioita.

”Olen aina rakastanut olla kaupassa ja palvella ihmisiä.”

Keskon periaatteiden mukaan Hautala ei voinut jatkaa vanhempiensa kauppaa. Kesko tarjosi liikepaikkaa Helsingin Siltamäestä.

”Kauhea pieni kauppa, jonka laitoin kuntoon.”

Kaupan menestys sai nuoren kauppiaan ylpistymään. Hautala ajatteli, että tapahtui mitä vain, kaupan pyörittämisen hän ainakin osasi paremmin kuin muut. 2000-luvun alussa Keskolla oli uusi paikka tarjolla Helsingin keskustasta Scandic Simonkentän alla.

”Hölmöyksissä menin ottamaan sen.”


K-kauppa Timjamista tuli täyskatastrofi. Kauppapaikka oli huono, asiakkaat eivät löytäneet perille, mikään ei toiminut. Markku Hautala menetti taloudellisesti kaiken. Hän ei tehnyt virallista konkurssia, koska velka jäi maksettavaksi Keskolle. Puoli vuotta hän oli tyhjän päällä. Henkinen pudotus oli valtava.

”Nätisti sanottuna olin aivan rikki.”

Kesko tarjosi mahdollisuutta yrittää vielä kerran Porvoossa. Taloudellisen pohjan kokenut Hautala päätti, että tekisi jatkossa vain sitä, mihin uskoi. Viidessä vuodessa hän kaksinkertaisti kaupan myynnin.

”Se oli fyysisesti ja henkisesti rankkaa aikaa. Painoin töitä aamusta iltaan ja maksoin Keskolle velkoja takaisin.”

2006 luvassa oli vielä isompi tarjous: Järvenpään citymarket, mutta Hautala empi.

”Olin kokenut taloudellisen katastrofin, ja citymarkettia varten piti ottaa jättilaina.”

Ensimmäiset kymmenen vuotta citymarketin kauppiaana hän pelkäsi koko ajan. Ennen kuin hyväksyi seuraavan kymmenvuotissopimuksen 2016 Hautala päätti vihdoin lopettaa pelkäämisen. Siten muiden muassa sushitehdas sai alkunsa.


Hautala tervehtii asiakkaita ja poimii hyllystä tyhjän pahvipakkauksen. Sushitiskin edessä jonottava asiakas sanoo tulleensa jo yhdeksältä kauppaan, mutta sushia saakin vasta kymmeneltä. Lasin takana työntekijät silppuavat, rullaavat ja täyttävät susheja, minkä ehtivät.

Juhannuksen jälkeen avattu uusi sushitehdas toimii jo lähes täydellä teholla. Yksi robotti pesee riisin, toinen keittää ja kolmas maustaa sen kaupan itsetehdyllä etikalla. Sushirobotit sylkevät ulos nigiripalloja, tasaisia riisipyöryköitä, joiden päälle asetellaan lohipalat käsin. Tavallisena viikkona automarket myy 30 000 sushipalaa eli noin 1 300 kiloa sushia.

Sushin ydin on riisi. Paras riisi tehdään Japanissa, mutta sitä ei noin vain myydä ulkomaille. Siksi Hautalan oli saatava juuri sitä.


Lento Tokioon kesti kymmenen tuntia. Aikaerosta pöllämystyneenä Markku Hautala otti aamumetron ja saapui tyhjään tokiolaiseen toimistoon. Toimistossa seisovat japanilaiset eivät puhuneet mitään, eivät edes katsoneet kohti. Markku Hautalaa alkoi hävettää.

”Ajattelin, että miksi minun pitää olla tällainen. Tämähän on aivan hullua!”

Tulkki taivutteli, mutta japanilaiset olivat järkähtämättömiä. He eivät myisi riisiä ulkomaille. Lopuksi tulkki pyysi anteeksi ja sanoi, että Hautala halusi vain tarjota suomalaisille parasta mahdollista japanilaista sushia. Se avasi padot.

”Yhtäkkiä kyse ei ollutkaan rahasta vaan kulttuuriteosta.”

Järvenpääläiseen automarkettiin saapui 17 000 kiloa sushiriisiä, jonka päällä lukee ”vain Japanin markkinoille”. Elokuusta alkaen robotit muovailevat sitä järvenpääläisessä automarketissa. Eron kuulemma huomaa.

”Ihoni nousi kananlihalle, kun maistoin riisiin tehtyä sushia.”

Pohjalla käyminen laittoi Markku Hautalan arvot uusiksi. Hän ystävystyi filosofi Esa Saarisen kanssa, jonka ajatuksista löytyi henkinen koti.

”Pitää ajatella positiivisesti, pitää ihmisistä huolta ja luottaa siihen, että elämä kantaa.”

Hän kertoo rakastavansa kaikkea taidetta: musikaaleja, taidenäyttelyjä, konsertteja, mutta ei osaa itse tuottaa sitä.

”En osaisi piirtää varmaan edes suoraa viivaa. Siveltimeni on kauppani. Voin suunnitella ihmisille jotain, joka auttaa heitä arjessa.”

Hautala myöntää, että antaa työlleen kaikkensa. Aika on ennen kaikkea poissa perheeltä.

”En varmaan saisi vuoden isä -palkintoa.”

Hän on kuitenkin pyhittänyt perheelleen ajan perjantai-illasta maanantaiaamuun, vaikka asiakkaat kaipaisivat häntä lauantaisin kaupassa.

Markku Hautala ei ole kiinnostunut kehittämään vain omaa kauppaansa. Hän aikoo tehdä Suomen vähittäiskaupasta maailman parhaan. Hän luennoi yrityksissä ja yliopistoissa asiakaskokemuksesta ja yritysstrategiasta. Hautalan mielestä suomalaisen vähittäiskaupan pitäisi näyttää maailmalle suuntaa.

”Meillä on koulutettu ja sitoutunut työvoima, luotettavat toimitusketjut sekä avoin ja tasavertainen lupakäytäntö. Näitä pitäisi hyödyntää nykyistä enemmän.”

Kuka

Markku Hautala


 50-vuotias Järvenpään K-citymarketin kauppias.

  K-kauppias kolmannessa sukupolvessa. Pyörittänyt aiemmin K-kauppoja Helsingin Siltamäessä ja keskustassa sekä Porvoossa.

  Perheeseen kuuluvat vaimo ja 1-vuotias lapsi. Kaksi lasta aiemmasta avioliitosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Kauppa
 • sushi
 • Yrittäjät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  3. 3

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten

  5. 5

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  6. 6

   Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?

  7. 7

   ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky

  8. 8

   Keskustan eduskuntaryhmä kutsuttu koolle Kesärantaan – Iltalehden mukaan aiheena hallitustyö kokoomuksen kanssa

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  6. 6

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  7. 7

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  8. 8

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  9. 9

   Ruotsidemokraatit ratkaisivat Ruotsin hallituspelin ensimmäisen erän oikeiston eduksi ja kokivat sitten nöyryyttävän tappion – Ryhmänjohtaja: ”Nyt raja on tullut vastaan”

  10. 10

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäläiskaksikko oli ”lomailemassa Lontoossa”, kun he saivat villin idean – entisen agentin myrkytyksestä he eivät kuitenkaan muista mitään
  3. Jääkiekon liigaseurojen tuloskunto tökkii – HIFK:n juhlaottelu toi isot kulut: ”Halusimme järjestää sellaiset juhlat, joihin fanit pääsevät mukaan”
  4. ”Vuosikymmenen löytö” – Portugalista löytyy satoja vuosia vanha hylky
  5. Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi” Tilaajille
  6. Paavi vierailee tänään Virossa, jossa hän on erityisessä suosiossa Neuvostoliiton takia – suora lähetys Tallinnasta kello 9.50
  7. Lauri Markkasen punttikuuri toi aimo annoksen massaa – yksi selvä kehityskohde alkavalle kaudelle: ”Olen aina johtanut esimerkilläni”
  8. Helsinki sijoitti kaupunkipyörä­telineen vammaisten pysäköintipaikalle, bussikuskit pelkäävät onnettomuuksia: ”Se on siinä todella vaarallisesti”
  9. Olen tavannut lapsia, jotka sylkevät, käyvät päälle ja rikkovat huonekaluja – Miten he saavat tarvittavaa hoitoa tässä sijaishuollon resurssipulassa?
  10. Instagramin perustajat lähtevät yhtiöstään – Bloomberg: Taustalla erimielisyydet Facebookin Zuckerbergin kanssa
  11. Kun Tepa Lundgren, 72, kuolee, kaikki on valmiina – Punaisesta mapista löytyy tarvittava tieto omaisille sekä punamustat villasukat arkkua varten
  12. Näytä lisää