Järvenpää

Tuntematon Konstantin ilmestyi biljardisalille ja teki ”työttömästä rakennusmiehestä” yritysjohtajan – Näin kansainvälinen rahanpesu ulotti lonkeronsa Järvenpään Nordeaan

Espanjalaisen yhtiön pankkitililtä vietiin rahaa kolmessa tietomurrossa. Osa rahoista siirrettiin Suomeen perustetun yhtiön tilille Järvenpäähän. Suomalaisyhtiön johtoon Virosta palkattu mies haki rahoilla kultaharkkoja.

Työttömäksi rakennusmieheksi itsensä määritellyt mies päätyi virolaiselta biljardisalilta Järvenpäähän osaksi kansainvälistä törkeää rahanpesua.

Perjantaina Helsingin hovioikeus vahvisti tuomion, jonka mukaan mies sai teoistaan vuoden ja neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Eikä hän tuomion mukaan suinkaan ollut tietämätön pelinappula vaan merkittävä tekijä Espanjasta Järvenpään Nordean konttoriin ulottuneessa vyyhdissä.

Rahanpesu oli hovioikeuden mukaan suunnitelmallista ja huolellisesti toteutettua kansainvälistä rikollisuutta.

Rikoskuviossa espanjalaisen Fapanys-nimisen osakeyhtiön pankkitililtä vietiin todisteina olleiden asiakirjojen mukaan rahaa kolmessa tietomurrossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rahoja siirrettiin Puolaan, Britanniaan ja Järvenpään Nordeaan. Nordeassa oli siirtoa varten olemassa Goldit-nimisen yhtiön tili. Tilille siirrettiin runsaat 180 000 euroa, josta tuomion saanut mies vaihtoi osan kullaksi.

Tuomittu mies oli Goldit-yhtiön hallituksen ainoa jäsen, ilmeni Suomen kaupparekisteriin elokuussa 2012 toimitetuista tiedoista.

Toki tuomittu mies oli allekirjoittanut pöytäkirjan valinnastaan Golditin ainoaksi jäseneksi.

Tämän hän myönsi jo Tuusulan käräjäoikeudessa. Mutta hän ei ymmärtänyt, ettei espanjalaisella rahansiirrolla tai rahan muuttamisella kullaksi olisi ollut laillisia liiketaloudellisia tai muita hyväksyttäviä perusteita.

Eikä hän kertomansa mukaan saanut edes luvattua palkkiotaan vaikka oli hoitanut osuutensa kultaerien noutamisesta.

Mies kertoi päätyneensä Järvenpään Nordeaan virolaiselta biljardisalilta. Keväällä 2012 hän kertoi olleensa työtön rakennusmies ja tavanneensa biljardisalilla Konstantin-nimisen henkilön.

Oli päädytty sopimaan, että tuomittu mies allekirjoittaa tiettyjä yrityspapereita ja saa siten myös aseman yhtiössä.

Konstantin oli vakuuttanut, että kaikki oli laillista.

Tuomittu mies kertoi käyneensä Konstantinin kanssa Suomessa kahdesti. Ensin pankissa avaamassa yhtiölle tilin ja toisella kertaa vastaanottamassa kultaa Tavex-nimisen yhtiön konttorissa.

Hänen oli ollut pakko olla paikalla, koska kultaa ei ollut luovutettu muille kuin hänelle, Golditin hallituksen jäsenelle.

Tilin avaamisesta jäi pankin konttoriin jäljennös tuomitun miehen passista.

Elokuun 28. päivänä vuonna 2012 alkoi tapahtua. Goldit-yhtiön tilille siirtyi Espanjasta 180 010 euroa. Samana päivänä Goldit maksoi Tavexin tilille kahdessa erässä 44 466 euroa ja 35 642 euroa.

Rahalla ostettiin vielä saman päivän aikana kaksi kultaerää: erikseen kilo ja kahdeksan sadan gramman harkkoa. Tuomitun miehen allekirjoitus oli Tavexilla kuittauksena kultaerien vastaanottamisesta. Kulta oli haettu kahdessa erässä muutaman minuutin välein.

Hakureissua tuomittu mies ei kiistänyt. Hänen mukaansa Konstantin oli kuitenkin ottanut kullan heti itselleen eikä tuomittu mies sen jälkeen enää nähnyt Konstantinia.

Luvattu 2 000 euron palkkio jäi saamatta, tuomittu mies kertoi oikeudelle.

Oikeus ei uskonut rakennusmieheksi itseään kutsuneen miehen tietämättömyyteen. Rahojen välitön muuttaminen kullaksi kieli oikeuden mukaan varojen rikollisesta alkuperästä. Rikos oli erittäin suunnitelmallinen ja rahanpesu myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Vaikka tuntemattomaksi jäänyt Konstantin olisi ohjaillut miestä, tuomitun oli oikeuden mukaan täytynyt ymmärtää kuukausia kestäneen tapahtumasarjan kuluessa, että kyse oli järjestelystä, jossa rikoksella saatuja rahoja siirreltiin ja muunnettiin kullaksi.

Tuomitun rooli oli tuomion mukaan keskeinen. Hän on tosin oikeuden mukaan saattanut ymmärtää oman vastuunsa kannalta edulliseksi olla mahdollisimman tietämätön rikoksen yksityiskohdista.

Ei tuomittua miestä silti lopulta voinut pitää vastuussa kaikesta haitasta. Hän oli oikeuden mukaan asettanut itsensä merkittävään kiinni jäämisen vaaraan, koska oli toiminut omalla nimellään ja passillaan.

Espanjalaisista oikeudenkäyntiasiakirjoista ilmeni myös, että Fapanys-yhtiön pankkitilin tietomurroista epäillyt olivat värvänneet nopeasta rahanteosta kiinnostuneita kolmansia tekijöitä toteuttamaan suunnitelmansa.

Tuomitun miehen ei hovioikeuden mukaan lopulta tarvinnut korvata valtiolle niitä runsasta 80 000:ta euroa, jotka 1,8 kiloon kultaa kului. Koska kultaerien kohtaloa ei kyetty selvittämään Suomessa, ei voitu varmistua, kuka kullasta hyötyi.

Golditin tilille jääneet noin 100 000 euroa tuomittiin menetettäviksi valtiolle.

Tuomittu mies puolestaan suorittaa Virossa toista vankeustuomiota ja oli Suomessa vain eurooppalaisen pidätysmääräyksen nojalla väliaikaisesti vastaamassa teoistaan Järvenpäässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rahanpesu
 • Oikeudenkäynnit
 • Järvenpää
 • Katja Kuokkanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  5. 5

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  6. 6

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  7. 7

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  8. 8

   Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”

  9. 9

   Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla

  10. 10

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  7. 7

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta
  3. Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkonen vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset Tilaajille
  4. Räppärit Redrama, Paleface ja Tommy Lindgren kyllästyivät ”valkoisen miehen kriisiin” ja Sipilän hallitukseen – ne saavat kyytiä uudella albumilla
  5. Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi
  6. Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”
  7. Ihmisten yhteistyö­kyvyn salaisuus löytyy kasvatuksesta – Kun lasta hoitavat muutkin kuin äiti, kehittyy myös kyky myötätuntoon Tilaajille
  8. Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko
  9. Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?
  10. Ajatus­hautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”
  11. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  12. Näytä lisää