Järvenpää

Koulukyydeistä vastannut yritys katosi Järvenpäässä kuin savuna ilmaan – Erityisoppilaiden kyydit eivät saapuneet, puhelimiin ei vastattu viikkoon

Ramtax valittiin Järvenpään sisäisten sekä Helsinkiin suuntautuvien kuljetusten toimittajaksi kilpailutuksen kautta keväällä 2017.

Perjantaina 10. elokuuta kaikki vaikutti vielä olevan niin kuin pitääkin. Silloin viimeksi Järvenpään kaupungilta oltiin yhteydessä koulutaksikyytejä hoitavaan Ramtaxiin.

Kun koulu oli alkamassa maanantaina aamulla 13. elokuuta, Järvenpään kaupungin perusopetusjohtaja Arja Korhonen alkoi saada puheluita järvenpääläiskoulujen rehtoreilta.

”Olin suojatiepäivystyksessä. Ensin soitti yksi rehtori ja sanoi, etteivät koulukyydit ole tulleet. Sitten soitti toinen rehtori, ettei yksikään kuljetus ole tullut”, Korhonen kertoo.

”Lopulta yksi rehtori totesi, että otamme takseja kylältä ja lähdemme hakemaan niillä oppilaita.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ramtaxin vastuulla oli noin 100 järvenpääläisen peruskoululaisen koulukuljetus. Yhden bussikuljetuksen ja yhden taksikyydin yritys oli välittänyt aliurakoitsijalle, ja ne hoituivat ensimmäisenä koulupäivänä niin kuin pitikin. Kaikki muut kyydit jäivät Korhosen mukaan ajamatta.

Viime viikolla Järvenpään lasten ja nuorten lautakunta päätti purkaa Ramtax oy:n kanssa solmitun kaksivuotisen oppilaskuljetussopimuksen sopimusrikkomukseen vedoten. Lautakunta katsoi, että sopimuksen purkamiseen oli painavat syyt palveluntuottajan laiminlyötyä kuljetukset koulun alkaessa.

”Järvenpäässä on noin 4 300 peruskoululaista, joten tapahtunut koskee hyvin pientä osaa oppilaista. Kaupunki on niin pieni, ettei koulukuljetuksille juuri ole tarvetta”, Korhonen sanoo.

”Suurin osa kuljetusta tarvitsevista lapsista on erityiskoulun oppilaita. Siksi asia sapetti niin paljon.”

Kun selvisi, etteivät koulukyydit olleet saapuneet, Korhonen yritti soittaa Ramtaxiin. Mistään yrityksen tai sen omistajan numeroista ei kuitenkaan vastattu, vaan puhelin ilmoitti, ettei numeroihin saa yhteyttä.

Hämmästys ei loppunut siihen, vaan asian selvittelyssä liittyi Korhosen mukaan erikoisia käänteitä.

”Olimme koko sen ensimmäisen kouluviikon todella suuressa epätietoisuudessa siitä, mitä on tapahtunut. Emme tavoittaneet yrittäjää, eikä yritys hoitanut kyytejä”, Korhonen kertoo.

Vähän salapoliisityötä tehtyään perusopetusjohtaja onnistui lopulta tavoittamaan taksiyrittäjän läheisen, ja lopulta perjantaina saatiin samaa kautta tieto, ettei Ramtax pysty jatkossa hoitamaan koulukuljetuksia.

Kummallisinta tapauksessa on se, että aiemmin yhteistyö Ramtaxin kanssa oli toiminut suuremmitta ongelmitta. Yhtiö valittiin Järvenpään sisäisten sekä Helsinkiin suuntautuvien kuljetusten toimittajaksi kilpailutuksen kautta keväällä 2017.

Keväällä 2018 palveluntuottajan kanssa tehtiin vielä lisäsopimus koskien koulujen väistötiloihin liittyviä oppilaskuljetuksia. Nämä kuljetukset olivat ainoat, jotka toimivat koulujen alettua kuten pitikin aliurakoitsijan hoitamana.

”Reitit olivat tiedossa ja tuttuja, ja kaiken piti olla selvää. Siksi oli niin suuri järkytys silloin maanantaina, etteivät kuljetukset toimineet”, Korhonen sanoo.

Korhonen kertoo, että on sittemmin kuullut kyytien laiminlyöntiä selitettävän muun muassa organisointiongelmilla. Toista yhtiön antamaa syytä Korhosella ei ole lupa kertoa, eikä HS tavoittanut yrittäjää kommentoimaan asiaa.

Kun Järvenpään koulut ensimmäisenä koulupäivänä puolen päivän aikaan päättyivät, pikaisen operaation ansiosta lähes kaikille koululaisille oli jo ehditty järjestää korvaava taksikyyti. Apuun riensi Korsisaari oy, joka oli jäänyt kyytien kilpailutuksessa kakkoseksi.

”Kun emme saaneet Ramtaxista ketään kiinni, järjestimme heti korvaavat kyydit. Päätimme että mahdollinen tuplabuukkaus on parempi kuin ei kyytejä ollenkaan”, Korhonen sanoo.

Järvenpää ostaa koululaisten taksikyydit Korsisaarelta siihen asti, että uusi kilpailutus on saatu tehtyä.

Korhonen haluaa kiittää Korsisaarta, koulujen henkilökuntaa ja huoltajia yhteistyöstä ja joustavuudesta ensimmäisen viikon kuljetusvaikeuksien ratkaisemisessa.

”Onneksi saatiin nopea ratkaisu ja nyt kaikki toimii”, Korhonen sanoo.

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.


Tilaa HS Järvenpää -uutiskirje sähköpostiisi

Haluatko HS:n Järvenpää-uutiset suoraan sähköpostiisi? Voit tilata tiistaisin ja perjantaisin tulevan uutiskirjeen alla olevalla lomakkeella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulukyydit
 • Järvenpää
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  2. 2

   Työttömät kitkevät kasveja ja kantavat polttopuita metsässä – HS kävi selvittämässä, onko Tampereen ylistetty kokeilu todella ihmelääke työttömyyteen

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Venelaitureita ilman veneen kiinnityspaikkoja, helikopterin laskeutumisalustoja ja kallis rakennustyyli – video ja kuvat näyttävät Turun saariston poliisioperaation kohteet

  5. 5

   Uhkaako ulkomainen maanomistus Suomen turvallisuutta? Sotilasasiantuntijan mukaan keskustelussa olisi syytä painaa jarrua

  6. 6

   Eduskunnan surkea näytelmä ei ole ollut kunniaksi parlamentarismille

  7. 7

   Erkki Tuomioja paljastaa päiväkirjassaan, miten suurta tuskaa ministeripestin vastaanottaminen Paavo Lipposen hallituksessa tuotti hänelle

  8. 8

   Risto Siilasmaan esiin tuomat kokemukset Nokian hallitustyöstä ovat tärkeitä

  9. 9

   Nautin siitä, että saan kävellä autotiellä ja huutaa – oikeus siihen on ensiarvoisen tärkeää

  10. 10

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisnäyttelijä nosti täysin puskista suomalaissarja Sorjosen tämän hetken parhaimmistoon – tuntemattomat näyttelijät mahtavia, ”visuaalinen näyttävyys tyrmäävä”

  4. 4

   Sydämen jäykistyminen aiheuttaa nuorten äkkikuolemia – lihakseen kasvava sidekudos voi tuottaa kohtalokkaan rytmihäiriön

   Tilaajille
  5. 5

   HS selvitti krp:n operaation kohteena olleen Airiston Helmen omistukset Turun saaristossa – grafiikka näyttää, kuinka yritys on ostanut lukuisia saaria tärkeältä laivaväylältä

  6. 6

   Näinkin voi käydä: Täysiä kaahaava ”sukkahousupyöräilijä” ja kaksi koiranulkoiluttajaa kohtasivat kevyen liikenteen väylällä Espoossa – Sitten kaikki alkoivat kiitellä toisiaan vuolaasti

  7. 7

   Mitä saa perustellusti kysyä työhaastattelussa ja mitä ei? Asiantuntijat kertovat myös, miten oudon kysymyksen voi väistää

  8. 8

   Vastaako sinunkin lapsesi, että äiti siivoaa, kun pyydät häntä raivaamaan lelut huoneestaan? Opettele temppu, jonka avulla lapsi alkaakin siivota itse

  9. 9

   Krp:n rikostarkastaja Turun talousrikostutkinnasta HS:lle: Muovipusseihin sullottu puoli miljoonaa käteistä tukee rahanpesuepäilyä – Rikoksesta epäillään nyt kahta yritystä

  10. 10

   23-vuotias nainen tapettiin Kannelmäessä – Yksi mies otettu kiinni, toista etsitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää