Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Järvenpää

Tässä makaa kuivanpaikan perenna Pimpinella – Järvenpäässä kirjastovirkailijat vetävät ihan omalla tyylillään

Järvenpään kaupunginkirjaston väki ei tyydy tylsään virkamiesmäiseen tiedottamiseen vaan haluaa antaa kirjastolle kasvot.

Järvenpään kaupunginkirjaston työntekijöillä on päämäärä. He haluavat houkutella kaupunkilaiset tarinoiden äärelle, katsomaan, kuulemaan – ja ennen kaikkea lukemaan. Tavoitteena on, että kirjastossa käynti on elämys, joka saa tulemaan uudestaan.

Tavoitteet lienevät hyvin samantyyppisiä muissakin kirjastossa. Järvenpäässä henkilökunta heittäytyy kuitenkin poikkeuksellisella tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjaston henkilökunnasta koostuva performanssiryhmä The Tädit on jo yli vuosikymmenen tuulettanut ammattikuntaan liittyviä ennakkoluuloja ja stereotypioita. Beigen ja ruskean sävyihin pukeutuneet, harmaisiin nutturaperuukkeihin sonnustautuneet hahmot vitsailevat kirjastontätikliseillä.

Tätiryhmä perustettiin yli kymmenen vuotta sitten, ja kesällä se teki paluun Järvenpään kulttuurielämään.


Tädit ovat seikkailleet muun muassa sosiaalisessa mediassa, teatterin lavalla ja Youtube-videoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Täteihin kiteytyy pitkälti tekemisen mielentila, joka täällä on. Ihmiset todella laittavat itsensä likoon”, sanoo vastaava kirjastonhoitaja Paula Niemi.

Kirjaston väki ei tyydy tylsään virkamiesmäiseen tiedottamiseen vaan haluaa antaa kirjastolle kasvot. Kirjaston Facebook-sivulla vilisee perinteisempien kirja- ja tapahtumavinkkausten lisäksi päivityksiä työntekijöiden lemmikeistä ja harrastuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun alamäkiajoharrastukseni ei esimerkiksi ole sellaista, mitä kirjastontätien ajatellaan tekevän vapaa-ajallaan. Monesti ajatellaan, että me kasvatamme orkideoita ja hoidamme kissoja”, Niemi sanoo.

Tyyli puree. Kirjaston Facebook-sivulla on huikeat 2 500 tykkääjää, mikä tarkoittaa, että Järvenpää painii samassa sarjassa Suomen suurimpien kaupunkien kirjastojen kanssa. Tykkääjiä ja seuraajia on enemmän kuin esimerkiksi Joensuun (1 900) ja Jyväskylän (2 000) kaupunginkirjastoilla.

Toimiva viestintä näkyy myös tapahtumien suosiossa. Kun Niemi siirtyi Vantaalta töihin Järvenpäähän, hän ällistyi osallistujamääristä.

”Täällä jengi tosiaan tulee kirjaston järjestämiin tapahtumiin. Kirjailijailloissa ja keskustelutilaisuuksissa on helposti nelisenkymmentä osallistujaa.”

Osa tapahtumista on niin suosittuja, etteivät omat tilat riitä. Kirjaston muusikkovieraaksi 9. lokakuuta saapuva Juha Tapio nähdään Sibelius-salissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Tädit eivät kuitenkaan ole vain markkinointikikka: sama asenne näkyy myös asiakastyössä. Kirjastossa ei nipoteta turhaan, ja aivan erityisesti on haluttu panostaa asiakaspalveluun ja kohtaamisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kirjasto on niitä yhä harvemmaksi käyviä paikkoja, joissa asiaton oleskelu on sallittua ja jopa suotavaa”, sanoo kirjastopalveluiden päällikkö Katariina Järveläinen.

Lapsille kirjasto tarjoaa mahdollisuuden harjoitella asiakkuutta. Monet lapset tulevat kirjastoon ihan vain juttelemaan työntekijöiden kanssa. Paula Niemi kertoo kuudesluokkalaisesta pojasta, joka käy Tuusulasta asti keskustelemassa scifikirjallisuudesta.

”Kohtaamiset ovat tämän työn suola. Ovesta kävelee sisään tarinoita”, sanoo kirjastovirkailija Anja Kähönen.

Järvenpään kaupunginkirjaston palveluesimies Laura Verronen huomauttaa, etteivät kirjaston yleisömenestykset mene pelkästään loistavan asiakaspalvelun, nerokkaiden tapahtumaideoiden tai hyvän markkinoinnin piikkiin. Verrosen mukaan järvenpääläiset ovat hyvin aktiivista ja keskustelevaa asiakaskuntaa.

”Esimerkiksi kirjailijailloissa ei ole pakko olla haastattelijaa. Pienen alkuesittelyn jälkeen meidän asiakkaamme kyllä hoitavat haastattelemisen.”

Kulttuurivieraiden, keskustelutilaisuuksien, novellikoukkujen ja lasten satutuntien lisäksi kirjaston kahvipöydässä on ideoitu paljon muutakin. Esimerkiksi joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Järvenpään teatteri käy lukemassa ääneen jonkin teatterikappaleen.


Lukuteatterin ohella kirjastossa on kohta kahden vuoden ajan järjestetty aikuisten satutunteja. Niitä vetää kirjailija, ratkaisukeskeinen mentaalivalmentaja Marjo-Kaisu Niinikoski. Viimeksi tunti järjestettiin viikko sitten maanantaina, ja seuraavan kerran aikuisten satutunnille pääsee 22. lokakuuta.

”Ajatus on tarjota osallistujille hengähdyshetki poissa aikuisten stressaavasta maailmasta”, Niinikoski selittää.

Siksi aikuisten satutunnilla ei vain lueta satua. Jotta arjesta ja kiireestä pääsisi irti, Niinikoski aloittaa tuntinsa rentouttavalla mielikuvaharjoituksella. Lukutuokion jälkeen keskustellaan vielä sadun teemoista ja tehdään mentaaliharjoituksia.

”Muuallakin on luettu satuja aikuisille. Olen kuullut sellaisista illoista, joissa aikuiset kuuntelevat satuja viinilasillisen ääressä baarissa”, Niinikoski kertoo.

”Mielen valmennusaspekti aikuisten satutuntien yhteydessä on uusi asia. Tarkoitus on auttaa ihmisiä tiedostamaan mielen esteitä ja vapautumaan niistä tarinoiden parantavan voiman avulla.”

Järvenpääläisen Anja Vesanto-Lappalaisen mukaan satutunnit ovat ihanan rauhoittavia.

”Aikoinaan olen käynyt lasten kanssa satutunneilla. Ne ovat vähän erilaisia. Näillä tunneilla alun meditaatio auttaa pääsemään irti arjen hässäkästä”, hän kertoo.

”Nämä tunnit herättävät tunteita, tunnelmia ja ajatuksia”, toteaa kirjaston Facebook-sivulta aikuisten satutunnit alun perin bongannut Marita Vesanen.


Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.


Tilaa HS Järvenpää -uutiskirje sähköpostiisi

Haluatko HS:n Järvenpää-uutiset suoraan sähköpostiisi? Voit tilata tiistaisin ja perjantaisin tulevan uutiskirjeen oheisella lomakkeella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjastot
 • Järvenpää
 • Kirjasto
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Brexit-kannattajien taivaan­rannassa näkyy uusi musta pilvi: mahdollinen uusi EU-kansan­äänestys – ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”, julisti Nigel Farage

  3. 3

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  4. 4

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  5. 5

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  6. 6

   Näin Suomi nyt juo: Uusi alkoholi­laki ei räjäyttänyt myyntiä, ja suomalaiset sijoittuvat juoma­tavoiltaan ”enemmän Pohjois­maiden kuin Itä-Euroopan joukkoon”

  7. 7

   Autoilija kuoli ”keltaliivien” pystyttämän tie-esteen takia lähellä Ranskan ja Belgian rajaa – Mielenosoituksia taas eri puolilla Ranskaa

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  10. 10

   Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  4. 4

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  5. 5

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  9. 9

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  10. 10

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat