Järvenpää

Tässä makaa kuivanpaikan perenna Pimpinella – Järvenpäässä kirjastovirkailijat vetävät ihan omalla tyylillään

Järvenpään kaupunginkirjaston väki ei tyydy tylsään virkamiesmäiseen tiedottamiseen vaan haluaa antaa kirjastolle kasvot.

Järvenpään kaupunginkirjaston työntekijöillä on päämäärä. He haluavat houkutella kaupunkilaiset tarinoiden äärelle, katsomaan, kuulemaan – ja ennen kaikkea lukemaan. Tavoitteena on, että kirjastossa käynti on elämys, joka saa tulemaan uudestaan.

Tavoitteet lienevät hyvin samantyyppisiä muissakin kirjastossa. Järvenpäässä henkilökunta heittäytyy kuitenkin poikkeuksellisella tavalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjaston henkilökunnasta koostuva performanssiryhmä The Tädit on jo yli vuosikymmenen tuulettanut ammattikuntaan liittyviä ennakkoluuloja ja stereotypioita. Beigen ja ruskean sävyihin pukeutuneet, harmaisiin nutturaperuukkeihin sonnustautuneet hahmot vitsailevat kirjastontätikliseillä.

Tätiryhmä perustettiin yli kymmenen vuotta sitten, ja kesällä se teki paluun Järvenpään kulttuurielämään.


Tädit ovat seikkailleet muun muassa sosiaalisessa mediassa, teatterin lavalla ja Youtube-videoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Täteihin kiteytyy pitkälti tekemisen mielentila, joka täällä on. Ihmiset todella laittavat itsensä likoon”, sanoo vastaava kirjastonhoitaja Paula Niemi.

Kirjaston väki ei tyydy tylsään virkamiesmäiseen tiedottamiseen vaan haluaa antaa kirjastolle kasvot. Kirjaston Facebook-sivulla vilisee perinteisempien kirja- ja tapahtumavinkkausten lisäksi päivityksiä työntekijöiden lemmikeistä ja harrastuksista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minun alamäkiajoharrastukseni ei esimerkiksi ole sellaista, mitä kirjastontätien ajatellaan tekevän vapaa-ajallaan. Monesti ajatellaan, että me kasvatamme orkideoita ja hoidamme kissoja”, Niemi sanoo.

Tyyli puree. Kirjaston Facebook-sivulla on huikeat 2 500 tykkääjää, mikä tarkoittaa, että Järvenpää painii samassa sarjassa Suomen suurimpien kaupunkien kirjastojen kanssa. Tykkääjiä ja seuraajia on enemmän kuin esimerkiksi Joensuun (1 900) ja Jyväskylän (2 000) kaupunginkirjastoilla.

Toimiva viestintä näkyy myös tapahtumien suosiossa. Kun Niemi siirtyi Vantaalta töihin Järvenpäähän, hän ällistyi osallistujamääristä.

”Täällä jengi tosiaan tulee kirjaston järjestämiin tapahtumiin. Kirjailijailloissa ja keskustelutilaisuuksissa on helposti nelisenkymmentä osallistujaa.”

Osa tapahtumista on niin suosittuja, etteivät omat tilat riitä. Kirjaston muusikkovieraaksi 9. lokakuuta saapuva Juha Tapio nähdään Sibelius-salissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Tädit eivät kuitenkaan ole vain markkinointikikka: sama asenne näkyy myös asiakastyössä. Kirjastossa ei nipoteta turhaan, ja aivan erityisesti on haluttu panostaa asiakaspalveluun ja kohtaamisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kirjasto on niitä yhä harvemmaksi käyviä paikkoja, joissa asiaton oleskelu on sallittua ja jopa suotavaa”, sanoo kirjastopalveluiden päällikkö Katariina Järveläinen.

Lapsille kirjasto tarjoaa mahdollisuuden harjoitella asiakkuutta. Monet lapset tulevat kirjastoon ihan vain juttelemaan työntekijöiden kanssa. Paula Niemi kertoo kuudesluokkalaisesta pojasta, joka käy Tuusulasta asti keskustelemassa scifikirjallisuudesta.

”Kohtaamiset ovat tämän työn suola. Ovesta kävelee sisään tarinoita”, sanoo kirjastovirkailija Anja Kähönen.

Järvenpään kaupunginkirjaston palveluesimies Laura Verronen huomauttaa, etteivät kirjaston yleisömenestykset mene pelkästään loistavan asiakaspalvelun, nerokkaiden tapahtumaideoiden tai hyvän markkinoinnin piikkiin. Verrosen mukaan järvenpääläiset ovat hyvin aktiivista ja keskustelevaa asiakaskuntaa.

”Esimerkiksi kirjailijailloissa ei ole pakko olla haastattelijaa. Pienen alkuesittelyn jälkeen meidän asiakkaamme kyllä hoitavat haastattelemisen.”

Kulttuurivieraiden, keskustelutilaisuuksien, novellikoukkujen ja lasten satutuntien lisäksi kirjaston kahvipöydässä on ideoitu paljon muutakin. Esimerkiksi joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina Järvenpään teatteri käy lukemassa ääneen jonkin teatterikappaleen.


Lukuteatterin ohella kirjastossa on kohta kahden vuoden ajan järjestetty aikuisten satutunteja. Niitä vetää kirjailija, ratkaisukeskeinen mentaalivalmentaja Marjo-Kaisu Niinikoski. Viimeksi tunti järjestettiin viikko sitten maanantaina, ja seuraavan kerran aikuisten satutunnille pääsee 22. lokakuuta.

”Ajatus on tarjota osallistujille hengähdyshetki poissa aikuisten stressaavasta maailmasta”, Niinikoski selittää.

Siksi aikuisten satutunnilla ei vain lueta satua. Jotta arjesta ja kiireestä pääsisi irti, Niinikoski aloittaa tuntinsa rentouttavalla mielikuvaharjoituksella. Lukutuokion jälkeen keskustellaan vielä sadun teemoista ja tehdään mentaaliharjoituksia.

”Muuallakin on luettu satuja aikuisille. Olen kuullut sellaisista illoista, joissa aikuiset kuuntelevat satuja viinilasillisen ääressä baarissa”, Niinikoski kertoo.

”Mielen valmennusaspekti aikuisten satutuntien yhteydessä on uusi asia. Tarkoitus on auttaa ihmisiä tiedostamaan mielen esteitä ja vapautumaan niistä tarinoiden parantavan voiman avulla.”

Järvenpääläisen Anja Vesanto-Lappalaisen mukaan satutunnit ovat ihanan rauhoittavia.

”Aikoinaan olen käynyt lasten kanssa satutunneilla. Ne ovat vähän erilaisia. Näillä tunneilla alun meditaatio auttaa pääsemään irti arjen hässäkästä”, hän kertoo.

”Nämä tunnit herättävät tunteita, tunnelmia ja ajatuksia”, toteaa kirjaston Facebook-sivulta aikuisten satutunnit alun perin bongannut Marita Vesanen.


Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.


Tilaa HS Järvenpää -uutiskirje sähköpostiisi

Haluatko HS:n Järvenpää-uutiset suoraan sähköpostiisi? Voit tilata tiistaisin ja perjantaisin tulevan uutiskirjeen oheisella lomakkeella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjastot
 • Järvenpää
 • Kirjasto
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  2. 2

   Jenni Pääskysaarta ”rakennettiin” tunteja, ennen kuin hän kelpasi televisioon – Pääskysaari kyllästyi ja teki lopulta radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   Saudi-Arabia: Alustavien tutkimusten mukaan Khashoggi surmattiin Istanbulissa

  6. 6

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  7. 7

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  8. 8

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  9. 9

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  10. 10

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  4. 4

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  5. 5

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  6. 6

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  7. 7

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  8. 8

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  9. 9

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  10. 10

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  10. 10

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  11. Näytä lisää