Järvenpää

Vaikealta tuntuu: Maastopyöräaktiivi Jani Kääriäinen rakennuttaa kaikkien käyttämiä pyöräratoja omilla rahoillaan – kaupungilta ei heru edes muutamaa satasta

Kesän ja syksyn aikana lapset ovat rakennelleet Paavonpolun alueelle pulkkamäen alle hiekkakuoppaan lapiolla hyppyreiksi pieniä hiekkakasoja.

Järvenpäähän Paavonpolun ulkoilualueelle valmistui reilu vuosi sitten maastopyöräilijöille tarkoitettu pumptrack-rata. Kaupungin hallinnoimalle ulkoilualueelle rakennettu rata tuli maksamaan noin 1 100 euroa.

Suurimman osan summasta pulitti järvenpääläinen maastopyöräilyaktiivi Jani Kääriäinen. Lisäksi talkoilla rakennetun radan kustannuksiin osallistui toinen yksityinen lahjoittaja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Silloin emme edes yrittäneet hakea kaupungilta rahaa hankkeeseen. Ajattelimme että saamme tehtyä sen nopeammin maksamalla itse”, Kääriäinen kertoo.

Taustalla oli myös toive siitä, että osoittamalla radan tarpeellisuus, kaupungin saisi jatkossa helpommin mukaan maastopyöräilyhankkeisiin. Viime kesänä Järvenpään kaupunki rakennuttikin ulkoilualueelle pikavauhtia maastopyöräreittiin tarvittavat pitkospuut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt suunnitteilla olevaan hyppyrihankkeeseen kaupungilta ei ole kuitenkaan irronnut rahaa, mikä kismittää Kääriäistä. Lupa hyppyrin rakentamiseen heltisi, mutta kyselyihin rahoituksesta Kääriäinen ei ole saanut lopullista vastausta.

”Kaupunkikehityksen puolelta vastattiin, että tämän vuoden osalta budjetissa ei ole rahaa. Liikuntatoimi taas ei ole vastannut mitään. Yhteydenotot ovat olleet aika yksipuolisia”, Kääriäinen luonnehtii.

”On surkuhupaisa ajatus rakentaa taas omalla rahalla kaupungin yleiselle ulkoilualueelle, joka on kaikkien vapaassa käytössä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilaus hyppyrille Kääriäisen mukaan olisi. Kesän ja syksyn aikana lapset ovat rakennelleet Paavonpolun alueelle pulkkamäen alle hiekkakuoppaan lapiolla hyppyreiksi pieniä hiekkakasoja. Niiden turvallisuus on kuitenkin Kääriäisen mukaan vähän niin ja näin.

”Heidän tekemänsä hyppyrit ovat kyseenalaisia. Keskellä jyrkkää mäkeä oli esimerkiksi hiekkakasa, jonka sisällä oli pölli”, Kääriäinen kuvailee.

Kääriäinen on sitä mieltä, että kyhäelmien sijaan paikalle on saatava turvallinen, maatäytteinen pöytähyppyri. Sellaiseen rakentamiseen kuluisi hänen arvionsa mukaan yksi murskekuorma. Kustannukset olisivat noin 500 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järvenpään kaupungin liikuntapäällikön Tony Konkolan mukaan asia on kaupungin osalta loppuunkäsitelty.

”Olin jakelussa mukana, kun kaupunkikehityksestä vastattiin kysymykseen rahoituksesta. Ajatus oli, että se on vastaus samalla myös meiltä, koska tällaisten hankkeiden kustantamiseen soveltuvaa rahaa ei ole budjetoitu minkään yksikön talouteen”, Konkola sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Useampien yhteydenottojen vuoksi asia on kuitenkin ollut kaupungilla pohdinnassa. Konkolan mukaan ongelma on se, että vastaavia pienen mittaluokan hankkeiden rahoitustoiveita tulee kaupungille useampia vuoden mittaan.

”Voi ajatella, että 500 euroa on pieni ajatellen kaupungin miljoonabudjettia. Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti kaikkia hakijoita pitäisi kuitenkin kohdella samalla tavalla. Jos yksi saa, toisellekin pitäisi antaa”, Konkola sanoo.

Erityisen hankalaksi tilanteen liikuntapalveluiden puolella tekee se, ettei siellä ole olemassa budjettia kohdeavustuksille.

”Meillä on kaksi avustusmuotoa, urheilussa menestyneiden stipendit ja liikuntaseurojen avustukset. Kohdeavustuksille ei ole budjetoitu rahaa. En tiedä, mistä rahat tällaisiin hankkeisiin pitäisi ottaa”, Konkola sanoo.

Asiaan on kuitenkin Konkolan mukaan mahdollisesti tulossa muutos. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnalle on loppuvuoden aikana menossa esitys avustuskäytännön muuttamiseksi niin, että jatkossa, ehkä jo ensi vuodesta alkaen, rahaa varattaisiin myös kohdeavustuksiin.

Konkola kuitenkin huomauttaa myös pyöräaktiivien toimintatavasta. Lupaa hakiessa ilmoitettiin, että hakijat vastaavat hyppyrin rakentamisen kustannuksista. Luvan myöntämisen jälkeen tuli kysely, olisiko kaupungilla mahdollisuus osallistua myös kustannuksiin.

”Tämä on myös periaatteellinen kysymys. Pitäisikö tällaisella tilanteessa antaa rahaa”, Konkola sanoo.

”Joka tapauksessa haluan, että tämä asia saadaan ratkaistua yhteisymmärryksessä.”

Kääriäiseltä löytyy ymmärrystä kaupungin tilanteelle. Hyppyri rakennetaan hänen mukaansa riippumatta siitä, osallistuuko kaupunki sen kustannuksiin vai ei.

”Pärjäämme kyllä. Kunnissa ja kaupungeissa olisi kuitenkin hyvä katsella vähän ympärilleen nähdäkseen millaisia trendejä on. On muitakin lajeja kuin perinteiset jääkiekko ja hiihto”, Kääriäinen sanoo.

Maastopyöräily esimerkiksi on kasvattanut valtavasti suosiotaan. Järvenpäässäkin harrastajia on satoja. Kääriäinen muistuttaa, että maastopyöräily ei ole sidottu halli- tai kenttävuoroihin, vaan sitä voi harrastaa vuoden ympäri mihin aikaan tahansa. Sen harrastusmahdollisuuksia pystyy edistämään pienellä rahalla.

”Sijoitus on jotakin promillen luokkaa saavutettuihin hyötyihin nähden. Tuottosuhde on siis todella hyvä. Tämä on myös ekologinen harrastus”, Kääriäinen sanoo.

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen: marjaana.varmavuori@hs.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  3. 3

   Helsinkiläinen opettaja kosketteli oppilaitaan ja lähetteli kuvia sukupuolielimestään – Tuomittiin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  6. 6

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  9. 9

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  10. 10

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  5. 5

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  6. 6

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  7. 7

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  8. 8

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  9. 9

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  10. 10

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää