Järvenpää

Parempaa kuin Lidlin löytölaari: Roope Rouvisen ylijäämäpuodista voi tehdä uskomattomia löytöjä – Eikä niistä tarvitse maksaa rahalla

Ylijäämäpuodin hyllyiltä löytyy muun muassa koruja, kosmetiikkaa, lautasliinoja, vaatteita, leivontatarvikkeita, cd- ja dvd-levyjä, kirjoja, lankoja, pesuaineita ja purkkihernekeittoa.

”Ai, täällä on hillopurkkejakin”, huudahtaa Paula Inkinen-Laine. Vastikään hillopurkeista oli kuulemma huutava pula, niitä piti varta vasten lähteä kaupasta ostamaan.

”Välillä niihin on hukkumassa itsekin”, Inkinen-Laine sanoo.

Hän on piipahtanut uteliaisuudesta Järvenpään Pajalassa sijaitsevan kierrätysliikkeen Local Storagen Ylijäämäpuotiin ja tutkii parhaillaan hyllyjä.


Ylijäämäpuodin idea on tarjota uudenlainen tapa tavaroiden kierrättämiseen. Toiminta perustuu maksulliseen jäsenyyteen. Jäsenet voivat tuoda puotiin itselleen ylimääräisiä, hyväkuntoisia tavaroita – ja ottaa halutessaan sieltä mukaansa sellaista, mille on tarve. Kolmen kuukauden jäsenyys maksaa 30 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylijäämäpuodin hyllyiltä löytyy muun muassa koruja, kosmetiikkaa, lautasliinoja, vaatteita, leivontatarvikkeita, cd- ja dvd-levyjä, kirjoja, lankoja, pesuaineita – ja purkkihernekeittoa. Niin, valikoimassa tosiaan on myös elintarvikkeita. Liikkeen jääkaappiin ja kuivahyllyihin otetaan tarjolle sellaisiakin ruokatarvikkeita, joiden parasta ennen -päivämäärän on mennyt.

”Mutta ei sellaista, minkä viimeisen käyttöpäivä on ohitettu”, sanoo elokuussa avautunutta Ylijäämäpuotia pyörittävä Roope Rouvinen.

Rouvisen mukaan jääkaappitavarat lähtevät nopeasti, eikä ihme. Jäsenenä alusta asti ollut Leena Oksanen-Peltola kertoo tehneensä sieltä todellisia löytöjä.

”Olen saanut matkaani esimerkiksi omenoita ja kriikunoita. Kerran joku oli poiminut viikonloppuna puolukoita ja tuonut marjoja jääkaappiin. Ne oli pakattu valmiiksi pakastepusseihin. Laitoin ne kotona suoraan pakkaseen”, Oksanen-Peltola sanoo.

Erityisen tyytyväinen hän on kuivatuotehyllyn valikoimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen löytänyt sieltä paljon sellaista, mitä normaalisti ostan kaupasta. Yllätyksekseni löysin esimerkiksi teepusseja, jotka eivät mene sillä tavalla vanhaksi”, Oksanen-Peltola pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta juuri se Ylijäämäpuodin idea on: Se mikä toiselle on turhaa, voi toiselle olla aarre. Eikä kaikilla ole aikaa tai halua lähteä myymään tavaroitaan esimerkiksi kirpputoreilla, vaikka haluaisi ne kiertoon.

Toisinaan ihmisten nurkissa pölyttyy sellaisia esineitä, joita Ylijäämäpuodissa tavaroita työkseen käsittelevä Rouvinen ei edes tunnista. Hän kertoo, että vastaan on tullut esimerkiksi piirtopöytä ja koiranpaikannuslaite. Parhaat tavarat menevät puodinpitäjän mukaan nopeasti.

”Joskus on ollut iltapukua ja tuontyyppistä. Ne eivät ole täällä yleensä päivää pidempään olleet”, Rouvinen sanoo.


Tällä hetkellä Ylijäämäpuodilla on vähän reilu sata jäsentä. Jäseniä on Järvenpään lisäksi Tuusulasta ja Keravalta. Tavoitteena on kasvattaa jäsenmäärää, jotta tavaroita saataisiin enemmän ja valikoimaa laajennettua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän asti reilu vuosi sitten perustettu Local Storage on myynyt käytettyjä huonekaluja. Pian huonekalut saavat kuitenkin tehdä tilaa Ylijäämäpuodin laajennukselle. Vaikka etukäteen epäilijöitä riitti, Ylijäämäpuodin toiminta on siis lähtenyt käyntiin hyvin.

”Moni varoitteli, ettei ilmaisuus toimi. Toiset epäilivät, että tulemme hukkumaan tavaraan, ja että tarjolle tulee pelkkää huonokuntoista roinaa”, kertoo Local Storagen yrittäjä Riitta Mikkola.

”Hämmentävää kyllä tavaran laatu on tosi hyvää. Valtaosa on täysin uudenveroista. Esimerkiksi urheiluvälineet voivat olla vähän käytettyjä”, Mikkola sanoo.

Oksanen-Peltola kuului niihin, jotka suhtautuivat konseptiin epäileväisesti. Uudenlainen toimintapa kuitenkin kiinnosti, joten osittain siksi hän liittyi silti mukaan.

”Halusin nähdä, miten tämä lähtee toimimaan. Olen kokeillut kaikki torit, huutonetit, kirpputorit ja huutokaupat”, Oksanen-Peltola toteaa.

”Ajattelin ettei liikkeeseen tule mitään tavaraa, ainakaan kunnollista. Tai jos tuleekin, joku tulee ja tyhjentää heti pajaston eli vie kaiken viemisen arvoisen.”

Oksanen-Peltola on kuitenkin ollut tyytyväinen. Alku näyttää lupaavalta. Hän on vienyt puotiin tavaraa, lähinnä vaatteita ja keittiötavaraa, vähän kerrallaan. Joka kerta mukaan on tarttunut jotakin myös kotiin viemisiksi. Koska paikka sattuu sijaitsemaan sopivasti työmatkan varrella, Oksanen-Peltola käy puodissa kerran–kaksi viikossa.

Valtaosa puodin jäsenistä on tällä hetkellä Oksanen-Peltolan tavoin naisia. Joukossa on vain muutama mies. Mikkola toteaa, että siinä on seuraava haaste toiminnan kehittämiselle.

Uteliaisuus on houkutellut paikalle myös Auli Korhosen, joka päätyy heti hypistelemään mieleisennäköistä laukkua.

”Minulla on noita laukkujakin. Aina pitää olla hamuamassa lisää”, Korhonen sanoo.

Nurkkiin pääsee aika ajoin kertymään liikaa myös vaatteita ja kenkiä. Yleensä Korhonen kertoo vievänsä tarpeettomat tavarat kirpputorille.

Pian Korhosen taloyhtiössä on luvassa syyssiivous. Silloin pihalle tulevalle roskalavalle voi kantaa kaiken tarpeettoman. Varastossa odottaa sitä ajatellen esimerkiksi valaisimia ja lampun varjostimia.

”Ideana tämä on hyvä. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, mihin tuoda ne”, Korhonen sanoo.

Entäpä hillopurkeista innostunut Paula Inkinen-Laine, kiinnostaako häntä Ylijäämäpuodin jäsenyys.

”Ei se mitenkään mahdoton ajatus ole”, Inkinen-Laine huikkaa ennen kuin kiiruhtaa jumppatunnilleen.


Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen: marjaana.varmavuori@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Kierrätys
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aamulehden jutussa punk-yhtye ”Huorasta” sensuroitiin voimasanat bändin nimeä myöten – päätöksen takana oli piikki Suomen mediavalvojalle

  2. 2

   Uudet rikollisjärjestöt ravisuttavat Euroopan kokaiini­kauppaa tunkeutumalla mafian tontille

  3. 3

   Goottirockin legenda sekosi Tukholmassa, haukkui yleisöä ja hyökkäsi henkilökunnan kimppuun

  4. 4

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  5. 5

   Pitäisikö sosiaalitukia jakaa vastikkeetta? Keskusta on kriisiytymässä, koska Juha Sipilä kääntyi vastustamaan puolueen ikiaikaista tavoitetta

  6. 6

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  7. 7

   Kymmenen japanilaista yliopistoa muunteli pääsykoe­tuloksia, neljä yritti pitää naiset poissa lääkäri­koulutuksesta

  8. 8

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  9. 9

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  10. 10

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  2. 2

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  3. 3

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  4. 4

   Ohikulkija löysi päiväkodin pihalle yksin unohdetun lapsen – Henkilökunnalle sattui virhe, sanoo varhaiskasvatusalueen päällikkö

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  8. 8

   Elon Musk avautui haastattelussa – 120 tunnin työviikosta huolimatta Tesla oli kuoleman partaalla, kunnes he pystyttivät teltan

  9. 9

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  10. 10

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  6. 6

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  7. 7

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää