Järvenpää

Parempaa kuin Lidlin löytölaari: Roope Rouvisen ylijäämäpuodista voi tehdä uskomattomia löytöjä – Eikä niistä tarvitse maksaa rahalla

Ylijäämäpuodin hyllyiltä löytyy muun muassa koruja, kosmetiikkaa, lautasliinoja, vaatteita, leivontatarvikkeita, cd- ja dvd-levyjä, kirjoja, lankoja, pesuaineita ja purkkihernekeittoa.

”Ai, täällä on hillopurkkejakin”, huudahtaa Paula Inkinen-Laine. Vastikään hillopurkeista oli kuulemma huutava pula, niitä piti varta vasten lähteä kaupasta ostamaan.

”Välillä niihin on hukkumassa itsekin”, Inkinen-Laine sanoo.

Hän on piipahtanut uteliaisuudesta Järvenpään Pajalassa sijaitsevan kierrätysliikkeen Local Storagen Ylijäämäpuotiin ja tutkii parhaillaan hyllyjä.


Ylijäämäpuodin idea on tarjota uudenlainen tapa tavaroiden kierrättämiseen. Toiminta perustuu maksulliseen jäsenyyteen. Jäsenet voivat tuoda puotiin itselleen ylimääräisiä, hyväkuntoisia tavaroita – ja ottaa halutessaan sieltä mukaansa sellaista, mille on tarve. Kolmen kuukauden jäsenyys maksaa 30 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylijäämäpuodin hyllyiltä löytyy muun muassa koruja, kosmetiikkaa, lautasliinoja, vaatteita, leivontatarvikkeita, cd- ja dvd-levyjä, kirjoja, lankoja, pesuaineita – ja purkkihernekeittoa. Niin, valikoimassa tosiaan on myös elintarvikkeita. Liikkeen jääkaappiin ja kuivahyllyihin otetaan tarjolle sellaisiakin ruokatarvikkeita, joiden parasta ennen -päivämäärän on mennyt.

”Mutta ei sellaista, minkä viimeisen käyttöpäivä on ohitettu”, sanoo elokuussa avautunutta Ylijäämäpuotia pyörittävä Roope Rouvinen.

Rouvisen mukaan jääkaappitavarat lähtevät nopeasti, eikä ihme. Jäsenenä alusta asti ollut Leena Oksanen-Peltola kertoo tehneensä sieltä todellisia löytöjä.

”Olen saanut matkaani esimerkiksi omenoita ja kriikunoita. Kerran joku oli poiminut viikonloppuna puolukoita ja tuonut marjoja jääkaappiin. Ne oli pakattu valmiiksi pakastepusseihin. Laitoin ne kotona suoraan pakkaseen”, Oksanen-Peltola sanoo.

Erityisen tyytyväinen hän on kuivatuotehyllyn valikoimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen löytänyt sieltä paljon sellaista, mitä normaalisti ostan kaupasta. Yllätyksekseni löysin esimerkiksi teepusseja, jotka eivät mene sillä tavalla vanhaksi”, Oksanen-Peltola pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta juuri se Ylijäämäpuodin idea on: Se mikä toiselle on turhaa, voi toiselle olla aarre. Eikä kaikilla ole aikaa tai halua lähteä myymään tavaroitaan esimerkiksi kirpputoreilla, vaikka haluaisi ne kiertoon.

Toisinaan ihmisten nurkissa pölyttyy sellaisia esineitä, joita Ylijäämäpuodissa tavaroita työkseen käsittelevä Rouvinen ei edes tunnista. Hän kertoo, että vastaan on tullut esimerkiksi piirtopöytä ja koiranpaikannuslaite. Parhaat tavarat menevät puodinpitäjän mukaan nopeasti.

”Joskus on ollut iltapukua ja tuontyyppistä. Ne eivät ole täällä yleensä päivää pidempään olleet”, Rouvinen sanoo.


Tällä hetkellä Ylijäämäpuodilla on vähän reilu sata jäsentä. Jäseniä on Järvenpään lisäksi Tuusulasta ja Keravalta. Tavoitteena on kasvattaa jäsenmäärää, jotta tavaroita saataisiin enemmän ja valikoimaa laajennettua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän asti reilu vuosi sitten perustettu Local Storage on myynyt käytettyjä huonekaluja. Pian huonekalut saavat kuitenkin tehdä tilaa Ylijäämäpuodin laajennukselle. Vaikka etukäteen epäilijöitä riitti, Ylijäämäpuodin toiminta on siis lähtenyt käyntiin hyvin.

”Moni varoitteli, ettei ilmaisuus toimi. Toiset epäilivät, että tulemme hukkumaan tavaraan, ja että tarjolle tulee pelkkää huonokuntoista roinaa”, kertoo Local Storagen yrittäjä Riitta Mikkola.

”Hämmentävää kyllä tavaran laatu on tosi hyvää. Valtaosa on täysin uudenveroista. Esimerkiksi urheiluvälineet voivat olla vähän käytettyjä”, Mikkola sanoo.

Oksanen-Peltola kuului niihin, jotka suhtautuivat konseptiin epäileväisesti. Uudenlainen toimintapa kuitenkin kiinnosti, joten osittain siksi hän liittyi silti mukaan.

”Halusin nähdä, miten tämä lähtee toimimaan. Olen kokeillut kaikki torit, huutonetit, kirpputorit ja huutokaupat”, Oksanen-Peltola toteaa.

”Ajattelin ettei liikkeeseen tule mitään tavaraa, ainakaan kunnollista. Tai jos tuleekin, joku tulee ja tyhjentää heti pajaston eli vie kaiken viemisen arvoisen.”

Oksanen-Peltola on kuitenkin ollut tyytyväinen. Alku näyttää lupaavalta. Hän on vienyt puotiin tavaraa, lähinnä vaatteita ja keittiötavaraa, vähän kerrallaan. Joka kerta mukaan on tarttunut jotakin myös kotiin viemisiksi. Koska paikka sattuu sijaitsemaan sopivasti työmatkan varrella, Oksanen-Peltola käy puodissa kerran–kaksi viikossa.

Valtaosa puodin jäsenistä on tällä hetkellä Oksanen-Peltolan tavoin naisia. Joukossa on vain muutama mies. Mikkola toteaa, että siinä on seuraava haaste toiminnan kehittämiselle.

Uteliaisuus on houkutellut paikalle myös Auli Korhosen, joka päätyy heti hypistelemään mieleisennäköistä laukkua.

”Minulla on noita laukkujakin. Aina pitää olla hamuamassa lisää”, Korhonen sanoo.

Nurkkiin pääsee aika ajoin kertymään liikaa myös vaatteita ja kenkiä. Yleensä Korhonen kertoo vievänsä tarpeettomat tavarat kirpputorille.

Pian Korhosen taloyhtiössä on luvassa syyssiivous. Silloin pihalle tulevalle roskalavalle voi kantaa kaiken tarpeettoman. Varastossa odottaa sitä ajatellen esimerkiksi valaisimia ja lampun varjostimia.

”Ideana tämä on hyvä. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, mihin tuoda ne”, Korhonen sanoo.

Entäpä hillopurkeista innostunut Paula Inkinen-Laine, kiinnostaako häntä Ylijäämäpuodin jäsenyys.

”Ei se mitenkään mahdoton ajatus ole”, Inkinen-Laine huikkaa ennen kuin kiiruhtaa jumppatunnilleen.


Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen: marjaana.varmavuori@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Kierrätys
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   IS: Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttätyöntekijä sai potkut

  2. 2

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  3. 3

   Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa

  4. 4

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  5. 5

   Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa

  8. 8

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  9. 9

   Historioitsija vertaa sosiaalisen median hysteriaa 1600-luvun noitavainoihin – ”Huhut leviävät nyt samalla tavalla kuin silloin”, sanoo Mirkka Lappalainen

  10. 10

   Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  2. 2

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  3. 3

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  4. 4

   Lähihoitajakouluun tuupataan ihmisiä, joita ei uskaltaisi lähettää työharjoitteluun – Opetusministeri Grahn-Laasonen aikoo palauttaa ammattikoulujen soveltuvuustestit jo tällä hallituskaudella

  5. 5

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  6. 6

   Minä olen juuri se koodari, joka pudotetaan viimeisellä rekrykierroksella, kun palkasta yritetään neuvotella

  7. 7

   Mies yllätti murtautujat koti­pihaltaan kantamasta tavaroita – Nuoret miehet pahoin­pitelivät hänet sairaala­kuntoon

  8. 8

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  9. 9

   Pitääkö lapsille pakata eväät mukaan, ovatko uimahallit ja kirjastot auki? HS selvitti maanantaina alkavan lakon vaikutuksia 14 paikkakunnalla Helsingin seudulla

  10. 10

   Kimi Räikkönen ajoi Suomen juhlavoiton – ”Olen varmaan onnellisin ihminen tällä varikolla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  6. 6

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  10. 10

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä Tilaajille
  3. Metsähallituksen riippusillat tarkastettiin – yksi silloista todettiin huonokuntoiseksi
  4. Lakko ei pure Helsinkiin täydellä teholla: Viidesosa lapsista saa ”semmoisen retkieväspaketin”
  5. Kaupungilta ei herunut senttiäkään, pyöräilyaktiivit ottivat ohjat omiin käsiinsä – Haaveiltu hyppyri rakennettiin talkoilla parissa päivässä Järvenpäässä
  6. Trumpin edustaja keskustelee ydinohjussopimuksesta tänään Moskovassa – Päätös vetäytyä sopimuksesta herättää huolta Euroopassa
  7. Metsätalousinsinööri Veikko Salo teki halkopinoista talon – asua siinä ei voi, mutta taideteoksesta tuli nettihitti
  8. ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”
  9. Saksalaisjätti rakentaa akkutehtaan Suomeen – yli 100 työpaikkaa Satakuntaan
  10. HS:n F1-toimittaja katsoi ensimmäistä kertaa Kimi Räikkösen voittoa kotisohvalta – kollegan väärinkäsitys aiheutti naurua lehdistötilaisuudessa
  11. Kalasataman 35-kerroksinen Majakka-tornitalo on kuukausia myöhässä – Tulevilta asukkailta ei ole päästy perimään osamaksuja, koska työ ei ole aikataulussa
  12. Näytä lisää