Järvenpää

Parempaa kuin Lidlin löytölaari: Roope Rouvisen ylijäämäpuodista voi tehdä uskomattomia löytöjä – Eikä niistä tarvitse maksaa rahalla

Ylijäämäpuodin hyllyiltä löytyy muun muassa koruja, kosmetiikkaa, lautasliinoja, vaatteita, leivontatarvikkeita, cd- ja dvd-levyjä, kirjoja, lankoja, pesuaineita ja purkkihernekeittoa.

”Ai, täällä on hillopurkkejakin”, huudahtaa Paula Inkinen-Laine. Vastikään hillopurkeista oli kuulemma huutava pula, niitä piti varta vasten lähteä kaupasta ostamaan.

”Välillä niihin on hukkumassa itsekin”, Inkinen-Laine sanoo.

Hän on piipahtanut uteliaisuudesta Järvenpään Pajalassa sijaitsevan kierrätysliikkeen Local Storagen Ylijäämäpuotiin ja tutkii parhaillaan hyllyjä.


Ylijäämäpuodin idea on tarjota uudenlainen tapa tavaroiden kierrättämiseen. Toiminta perustuu maksulliseen jäsenyyteen. Jäsenet voivat tuoda puotiin itselleen ylimääräisiä, hyväkuntoisia tavaroita – ja ottaa halutessaan sieltä mukaansa sellaista, mille on tarve. Kolmen kuukauden jäsenyys maksaa 30 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylijäämäpuodin hyllyiltä löytyy muun muassa koruja, kosmetiikkaa, lautasliinoja, vaatteita, leivontatarvikkeita, cd- ja dvd-levyjä, kirjoja, lankoja, pesuaineita – ja purkkihernekeittoa. Niin, valikoimassa tosiaan on myös elintarvikkeita. Liikkeen jääkaappiin ja kuivahyllyihin otetaan tarjolle sellaisiakin ruokatarvikkeita, joiden parasta ennen -päivämäärän on mennyt.

”Mutta ei sellaista, minkä viimeisen käyttöpäivä on ohitettu”, sanoo elokuussa avautunutta Ylijäämäpuotia pyörittävä Roope Rouvinen.

Rouvisen mukaan jääkaappitavarat lähtevät nopeasti, eikä ihme. Jäsenenä alusta asti ollut Leena Oksanen-Peltola kertoo tehneensä sieltä todellisia löytöjä.

”Olen saanut matkaani esimerkiksi omenoita ja kriikunoita. Kerran joku oli poiminut viikonloppuna puolukoita ja tuonut marjoja jääkaappiin. Ne oli pakattu valmiiksi pakastepusseihin. Laitoin ne kotona suoraan pakkaseen”, Oksanen-Peltola sanoo.

Erityisen tyytyväinen hän on kuivatuotehyllyn valikoimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen löytänyt sieltä paljon sellaista, mitä normaalisti ostan kaupasta. Yllätyksekseni löysin esimerkiksi teepusseja, jotka eivät mene sillä tavalla vanhaksi”, Oksanen-Peltola pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta juuri se Ylijäämäpuodin idea on: Se mikä toiselle on turhaa, voi toiselle olla aarre. Eikä kaikilla ole aikaa tai halua lähteä myymään tavaroitaan esimerkiksi kirpputoreilla, vaikka haluaisi ne kiertoon.

Toisinaan ihmisten nurkissa pölyttyy sellaisia esineitä, joita Ylijäämäpuodissa tavaroita työkseen käsittelevä Rouvinen ei edes tunnista. Hän kertoo, että vastaan on tullut esimerkiksi piirtopöytä ja koiranpaikannuslaite. Parhaat tavarat menevät puodinpitäjän mukaan nopeasti.

”Joskus on ollut iltapukua ja tuontyyppistä. Ne eivät ole täällä yleensä päivää pidempään olleet”, Rouvinen sanoo.


Tällä hetkellä Ylijäämäpuodilla on vähän reilu sata jäsentä. Jäseniä on Järvenpään lisäksi Tuusulasta ja Keravalta. Tavoitteena on kasvattaa jäsenmäärää, jotta tavaroita saataisiin enemmän ja valikoimaa laajennettua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän asti reilu vuosi sitten perustettu Local Storage on myynyt käytettyjä huonekaluja. Pian huonekalut saavat kuitenkin tehdä tilaa Ylijäämäpuodin laajennukselle. Vaikka etukäteen epäilijöitä riitti, Ylijäämäpuodin toiminta on siis lähtenyt käyntiin hyvin.

”Moni varoitteli, ettei ilmaisuus toimi. Toiset epäilivät, että tulemme hukkumaan tavaraan, ja että tarjolle tulee pelkkää huonokuntoista roinaa”, kertoo Local Storagen yrittäjä Riitta Mikkola.

”Hämmentävää kyllä tavaran laatu on tosi hyvää. Valtaosa on täysin uudenveroista. Esimerkiksi urheiluvälineet voivat olla vähän käytettyjä”, Mikkola sanoo.

Oksanen-Peltola kuului niihin, jotka suhtautuivat konseptiin epäileväisesti. Uudenlainen toimintapa kuitenkin kiinnosti, joten osittain siksi hän liittyi silti mukaan.

”Halusin nähdä, miten tämä lähtee toimimaan. Olen kokeillut kaikki torit, huutonetit, kirpputorit ja huutokaupat”, Oksanen-Peltola toteaa.

”Ajattelin ettei liikkeeseen tule mitään tavaraa, ainakaan kunnollista. Tai jos tuleekin, joku tulee ja tyhjentää heti pajaston eli vie kaiken viemisen arvoisen.”

Oksanen-Peltola on kuitenkin ollut tyytyväinen. Alku näyttää lupaavalta. Hän on vienyt puotiin tavaraa, lähinnä vaatteita ja keittiötavaraa, vähän kerrallaan. Joka kerta mukaan on tarttunut jotakin myös kotiin viemisiksi. Koska paikka sattuu sijaitsemaan sopivasti työmatkan varrella, Oksanen-Peltola käy puodissa kerran–kaksi viikossa.

Valtaosa puodin jäsenistä on tällä hetkellä Oksanen-Peltolan tavoin naisia. Joukossa on vain muutama mies. Mikkola toteaa, että siinä on seuraava haaste toiminnan kehittämiselle.

Uteliaisuus on houkutellut paikalle myös Auli Korhosen, joka päätyy heti hypistelemään mieleisennäköistä laukkua.

”Minulla on noita laukkujakin. Aina pitää olla hamuamassa lisää”, Korhonen sanoo.

Nurkkiin pääsee aika ajoin kertymään liikaa myös vaatteita ja kenkiä. Yleensä Korhonen kertoo vievänsä tarpeettomat tavarat kirpputorille.

Pian Korhosen taloyhtiössä on luvassa syyssiivous. Silloin pihalle tulevalle roskalavalle voi kantaa kaiken tarpeettoman. Varastossa odottaa sitä ajatellen esimerkiksi valaisimia ja lampun varjostimia.

”Ideana tämä on hyvä. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, mihin tuoda ne”, Korhonen sanoo.

Entäpä hillopurkeista innostunut Paula Inkinen-Laine, kiinnostaako häntä Ylijäämäpuodin jäsenyys.

”Ei se mitenkään mahdoton ajatus ole”, Inkinen-Laine huikkaa ennen kuin kiiruhtaa jumppatunnilleen.


Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen: marjaana.varmavuori@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Kierrätys
 • Marjaana Varmavuori
Järvenpää - luetuimmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bryan Adams nappasi keikalta valo­kuvan, jota artisti kutsui taian­omaiseksi – Saasteinen totuus paljastui, kun fanit pääsivät kommentoimaan

  2. 2

   Jenni Pääskysaarta ”rakennettiin” tunteja, ennen kuin hän kelpasi televisioon – Pääskysaari kyllästyi ja teki lopulta radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   CNN: Matkustajakone laskeutui myrskyssä sivuttain Bristolin lento­kentälle – ”vaikuttava” suoritus, ylisti kentän henkilö­kunta

  4. 4

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  5. 5

   Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi – HS kokosi kulutustapoja, joista syntyy 100 kiloa päästöjä

  6. 6

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  7. 7

   Tutkijoiden mukaan toivoa ilmaston­muutoksen pysäyttämiseksi on, vaikka urakka on valtava – HS selvitti, millä keinoilla ihmis­kunta voi välttyä ilmasto­katastrofilta

  8. 8

   Seuraava suursota käydään avaruudessa, ja se voi viedä ihmiskunnan takaisin 1950-luvulle

   Tilaajille
  9. 9

   Saudi-Arabia: Alustavien tutkimusten mukaan Khashoggi surmattiin Istanbulissa

  10. 10

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  2. 2

   Sixpackin saa, jos tietää mitä tekee – Ravitsemuksen ja liikunnan ammattilaiset kertovat, miten saavutetaan timmi vatsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kun Henry Nyman oli nuori, poliisi kantoi romani­nuoret niskasta pitäen ulos pakkaseen – nyt poika Rony Nyman työskentelee vartijana, mutta ennakko­luulot eivät ole juurikaan muuttuneet

   Tilaajille
  4. 4

   Aivoinfarktin saaneen vanhuksen 1,4 miljoonan testamentti muuttui epäselvissä oloissa – Oikeus kumosi testamentin, laatija oli Espoon nykyinen liikuntajohtaja Martti Merra

  5. 5

   Jalankulkijan kuoliaaksi suojatiellä Tikkurilassa ajanut nainen jatkaa piileskelyään – Poliisi: Autoilija tietää, että häntä etsitään

  6. 6

   Erikoinen liikenne­ympyrä hämmentää Espoossa – Miten ”turbo­kierto­liittymästä” on tarkoitus ajaa?

  7. 7

   Maija Nordman oli ratsastamassa Espoossa, kun vastaan tullut autoilija väläytti pitkiä valoja ja painoi töötin pohjaan – ”Kaikki keskittyminen meni hengissä pysymiseen”

  8. 8

   Ulkoministeri Soini kutsuu IPCC:n ilmasto­raportin synnyttämää keskustelua hysteeriseksi höpinäksi – ”Valtion ei pidä meitä pakottaa luontoa suojelemaan”

  9. 9

   Et ole sittenkään käyttänyt ketsuppikuppeja väärin koko elämäsi ajan – soitimme suomalaismiehelle, joka ratkaisi massiivisella selvitystyöllä vuosikausien mysteerin

  10. 10

   Saudi-Arabia pilkkaa meitä, eikä se enää ole yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  4. 4

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  5. 5

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  6. 6

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  7. 7

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  8. 8

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  9. 9

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  10. 10

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  11. Näytä lisää