Järvenpää

Parempaa kuin Lidlin löytölaari: Roope Rouvisen ylijäämäpuodista voi tehdä uskomattomia löytöjä – Eikä niistä tarvitse maksaa rahalla

Ylijäämäpuodin hyllyiltä löytyy muun muassa koruja, kosmetiikkaa, lautasliinoja, vaatteita, leivontatarvikkeita, cd- ja dvd-levyjä, kirjoja, lankoja, pesuaineita ja purkkihernekeittoa.

”Ai, täällä on hillopurkkejakin”, huudahtaa Paula Inkinen-Laine. Vastikään hillopurkeista oli kuulemma huutava pula, niitä piti varta vasten lähteä kaupasta ostamaan.

”Välillä niihin on hukkumassa itsekin”, Inkinen-Laine sanoo.

Hän on piipahtanut uteliaisuudesta Järvenpään Pajalassa sijaitsevan kierrätysliikkeen Local Storagen Ylijäämäpuotiin ja tutkii parhaillaan hyllyjä.


Ylijäämäpuodin idea on tarjota uudenlainen tapa tavaroiden kierrättämiseen. Toiminta perustuu maksulliseen jäsenyyteen. Jäsenet voivat tuoda puotiin itselleen ylimääräisiä, hyväkuntoisia tavaroita – ja ottaa halutessaan sieltä mukaansa sellaista, mille on tarve. Kolmen kuukauden jäsenyys maksaa 30 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylijäämäpuodin hyllyiltä löytyy muun muassa koruja, kosmetiikkaa, lautasliinoja, vaatteita, leivontatarvikkeita, cd- ja dvd-levyjä, kirjoja, lankoja, pesuaineita – ja purkkihernekeittoa. Niin, valikoimassa tosiaan on myös elintarvikkeita. Liikkeen jääkaappiin ja kuivahyllyihin otetaan tarjolle sellaisiakin ruokatarvikkeita, joiden parasta ennen -päivämäärän on mennyt.

”Mutta ei sellaista, minkä viimeisen käyttöpäivä on ohitettu”, sanoo elokuussa avautunutta Ylijäämäpuotia pyörittävä Roope Rouvinen.

Rouvisen mukaan jääkaappitavarat lähtevät nopeasti, eikä ihme. Jäsenenä alusta asti ollut Leena Oksanen-Peltola kertoo tehneensä sieltä todellisia löytöjä.

”Olen saanut matkaani esimerkiksi omenoita ja kriikunoita. Kerran joku oli poiminut viikonloppuna puolukoita ja tuonut marjoja jääkaappiin. Ne oli pakattu valmiiksi pakastepusseihin. Laitoin ne kotona suoraan pakkaseen”, Oksanen-Peltola sanoo.

Erityisen tyytyväinen hän on kuivatuotehyllyn valikoimaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olen löytänyt sieltä paljon sellaista, mitä normaalisti ostan kaupasta. Yllätyksekseni löysin esimerkiksi teepusseja, jotka eivät mene sillä tavalla vanhaksi”, Oksanen-Peltola pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta juuri se Ylijäämäpuodin idea on: Se mikä toiselle on turhaa, voi toiselle olla aarre. Eikä kaikilla ole aikaa tai halua lähteä myymään tavaroitaan esimerkiksi kirpputoreilla, vaikka haluaisi ne kiertoon.

Toisinaan ihmisten nurkissa pölyttyy sellaisia esineitä, joita Ylijäämäpuodissa tavaroita työkseen käsittelevä Rouvinen ei edes tunnista. Hän kertoo, että vastaan on tullut esimerkiksi piirtopöytä ja koiranpaikannuslaite. Parhaat tavarat menevät puodinpitäjän mukaan nopeasti.

”Joskus on ollut iltapukua ja tuontyyppistä. Ne eivät ole täällä yleensä päivää pidempään olleet”, Rouvinen sanoo.


Tällä hetkellä Ylijäämäpuodilla on vähän reilu sata jäsentä. Jäseniä on Järvenpään lisäksi Tuusulasta ja Keravalta. Tavoitteena on kasvattaa jäsenmäärää, jotta tavaroita saataisiin enemmän ja valikoimaa laajennettua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän asti reilu vuosi sitten perustettu Local Storage on myynyt käytettyjä huonekaluja. Pian huonekalut saavat kuitenkin tehdä tilaa Ylijäämäpuodin laajennukselle. Vaikka etukäteen epäilijöitä riitti, Ylijäämäpuodin toiminta on siis lähtenyt käyntiin hyvin.

”Moni varoitteli, ettei ilmaisuus toimi. Toiset epäilivät, että tulemme hukkumaan tavaraan, ja että tarjolle tulee pelkkää huonokuntoista roinaa”, kertoo Local Storagen yrittäjä Riitta Mikkola.

”Hämmentävää kyllä tavaran laatu on tosi hyvää. Valtaosa on täysin uudenveroista. Esimerkiksi urheiluvälineet voivat olla vähän käytettyjä”, Mikkola sanoo.

Oksanen-Peltola kuului niihin, jotka suhtautuivat konseptiin epäileväisesti. Uudenlainen toimintapa kuitenkin kiinnosti, joten osittain siksi hän liittyi silti mukaan.

”Halusin nähdä, miten tämä lähtee toimimaan. Olen kokeillut kaikki torit, huutonetit, kirpputorit ja huutokaupat”, Oksanen-Peltola toteaa.

”Ajattelin ettei liikkeeseen tule mitään tavaraa, ainakaan kunnollista. Tai jos tuleekin, joku tulee ja tyhjentää heti pajaston eli vie kaiken viemisen arvoisen.”

Oksanen-Peltola on kuitenkin ollut tyytyväinen. Alku näyttää lupaavalta. Hän on vienyt puotiin tavaraa, lähinnä vaatteita ja keittiötavaraa, vähän kerrallaan. Joka kerta mukaan on tarttunut jotakin myös kotiin viemisiksi. Koska paikka sattuu sijaitsemaan sopivasti työmatkan varrella, Oksanen-Peltola käy puodissa kerran–kaksi viikossa.

Valtaosa puodin jäsenistä on tällä hetkellä Oksanen-Peltolan tavoin naisia. Joukossa on vain muutama mies. Mikkola toteaa, että siinä on seuraava haaste toiminnan kehittämiselle.

Uteliaisuus on houkutellut paikalle myös Auli Korhosen, joka päätyy heti hypistelemään mieleisennäköistä laukkua.

”Minulla on noita laukkujakin. Aina pitää olla hamuamassa lisää”, Korhonen sanoo.

Nurkkiin pääsee aika ajoin kertymään liikaa myös vaatteita ja kenkiä. Yleensä Korhonen kertoo vievänsä tarpeettomat tavarat kirpputorille.

Pian Korhosen taloyhtiössä on luvassa syyssiivous. Silloin pihalle tulevalle roskalavalle voi kantaa kaiken tarpeettoman. Varastossa odottaa sitä ajatellen esimerkiksi valaisimia ja lampun varjostimia.

”Ideana tämä on hyvä. Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, mihin tuoda ne”, Korhonen sanoo.

Entäpä hillopurkeista innostunut Paula Inkinen-Laine, kiinnostaako häntä Ylijäämäpuodin jäsenyys.

”Ei se mitenkään mahdoton ajatus ole”, Inkinen-Laine huikkaa ennen kuin kiiruhtaa jumppatunnilleen.


Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen: marjaana.varmavuori@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Kierrätys
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

  2. 2

   Anne Berner halusi antaa vauraalle Ahvenan­maalle 15 miljoonan euron lisä­rahoituksen soten varjolla – kokoomus ja siniset torppasivat

  3. 3

   Oulun poliisi: On epäselvää, oliko seksuaali­rikoksista epäilty mies sittenkään kiinni otettuna Saksassa

  4. 4

   EU pani pöytään kovat ehdot äkillisen brexitin varalle – Lento­liikenteestä taataan vain ”perustaso”

  5. 5

   Ihmisten pitäisi paijata toisiaan enemmän, sanoo tutkija – Tällainen on kosketus, joka tuntuu lähes jokaisesta hyvältä

  6. 6

   Poliisipäälliköiden oikeuden­käynnin tuomarin sivallukset istunto­salissa ovat täysin poikkeuksellisia

  7. 7

   ”Typerä nainen” – Video näyttää oppositio­johtajan väitetyn tuhahduksen, joka voi koitua Theresa Mayn voitoksi

  8. 8

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  9. 9

   Urheiluliike XXL kertoi myyneensä tavaraa liian halvalla – Osake lähti syöksy­kierteeseen ja toimitus­johtaja erosi

  10. 10

   Tubettaja haukkui Miss Universum -kilpailijan pukua rumaksi – asu oli thaiprinsessan suunnittelema ja nyt arvostelijaa uhkaavat oikeustoimet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  4. 4

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  5. 5

   Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen ajoi Namuravintolan konkurssiin saadakseen verovähennyksiä – Verottajalle jäämässä 29 000 euron saatavat

  6. 6

   WeMMu oli 16-vuotias, kun yhtäkkiä tuhannet ihmiset ilmestyivät haukkumaan – Nyt hän haluaa kertoa, mitä Irc-Galleriassa tapahtui 15 vuotta sitten

  7. 7

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  8. 8

   Verkkokauppa Asoksen epä­toivoisesta joulu­kaupasta on tullut vaate­ketjujen kannalta painajaismainen näytelmä

  9. 9

   NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

  10. 10

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat