Järvenpää

Elokuvakerhojen kulta-aika on ohi, mutta Järvenpäässä kerhoon on yhä tulijoita jonoksi asti – 50 vuotta jäsenenä ollut Sinikka Säijälä: ”Tämä on ollut työnohjausta ja terapiaa”

Nykyään Järvenpään opiston kurssina toteutettavaan elokuvakerhoon otetaan yhdellä kaudella 230 jäsentä. Paikat menevät täyteen jo ennen kuin kauden ohjelmisto julkistetaan.

Syksyllä 1968 paikallisessa lehdessä oli ilmoitus, joka herätti 16-vuotiaan järvenpääläisen Timo Malmin kiinnostuksen.

Malmi oli innostunut elokuvista muutama vuosi aiemmin. Mikko Niskasen vuonna 1966 ohjaama Käpy selän alla -elokuva kolahti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt Järvenpäässä toimiva Setlementti Louhela oli perustamassa paikkakunnalle elokuvakerhoa nuoriso-ohjaaja Tapio Hälvän johdolla. Järvenpään lukiota käyvä Malmi päätti kahden kaverinsa kanssa mennä kerhon ensimmäiseen tapaamiseen.

”Meitä oli siellä tasan kolme. Mietimme, jatkammeko vai emme. Päätimme jatkaa”, Malmi kertoo nyt, 50 vuotta myöhemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uudessa elokuvakerhossa katsottiin elokuvia aluksi 16-millisiltä kaitafilmeiltä, jotka heijastettiin Setlementti Louhelan saliin viritetylle valkokankaalle.

Elokuvia haalittiin sieltä, mistä satuttiin ilmaiseksi tai edullisesti vuokraamalla saamaan. Katsotut filmit olivat peräisin esimerkiksi Ranskan kulttuuri-instituutista. Ohjelmistossa oli myös tiedotus- ja propagandaelokuvia.

”Järvenpään elokuvakerhon alkutaival on osoitus siitä, että asiat voivat lähteä liikkeelle todella pienestä. Alun jälkeen homma lähti paisumaan, ja se on kestänyt vuosikymmeniä”, Malmi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nykyään Järvenpään opiston kurssina toteutettavaan elokuvakerhoon otetaan yhdellä kaudella 230 jäsentä. Paikat menevät täyteen jo ennen kuin kauden ohjelmisto julkistetaan.

Elokuvia katsellaan Järvenpään elokuvateatterin Studio 123:n suurimmassa salissa. Alkuvuosina kerhossa oli paljon lukioikäisiä, nyt keski-ikä huitelee jossakin 40–50 vuodessa.

Osa jäsenistä on ollut mukana aivan kerhon alkuvaiheista saakka. Yksi heistä on 19-vuotiaana kerhossa aloittanut mäntsäläläinen Sinikka Säijälä. Hän on ollut kerhossa mukana Tampereella viettämiään opiskeluvuosia lukuun ottamatta aina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kipinä elokuvaharrastukseen syntyi jo aiemmin, alle kouluikäisenä, kun hän kulki äidin pyörän tarakalla katsomaan Suomi-filmejä Kellokosken juhlatalolle. Siellä Säijälä sanoo oppineensa rakastamaan Tauno Paloa ja Ansa Ikosta.

Elokuvakerho on syventänyt Säijälän rakkautta elokuviin ja johdatellut vuosien varrella hyvin erilaisten filmien äärelle. Malmi on Säijälän mielestä osannut valita ohjelmistoon hyviä elokuvia: sellaisia, jotka eivät ole liian taiteellisia vaan joita on helppo katsoa ja jotka herättävät paljon ajatuksia.

”Elokuvakerho oli minulle henkireikä, kun tein sosiaalityöntekijän työtä. Se on ollut varsinaista työnohjausta ja terapiaa.”


Säijälän työ on tuonut ihmiselämän kurjimmat puolet lähelle. Myös monet elokuvakerhossa nähdyt elokuvat ovat käsitelleet elämän raadollisuutta ja siten auttaneet työstämään asioita. Esimerkkinä Säijälä mainitsee Aki ja Mika Kaurismäen elokuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Niissä on sellaista lämpöä ja kauneutta. En oikein edes löydä sanoja kuvata, mitä tarkoitan. Niissä pieni ihminen on aina etusijalla.”

Alkuvuosina Säijälä kävi elokuvakerhossa ystävien kanssa. Enää kerhossa ei ole juuri tuttuja, eikä Säijälä ole heitä työvuosina ja niiden jälkeen kerhoon erityisesti kaivannutkaan.

”Kun on tehnyt työtä, jossa puhutaan ja puhutaan, tykkää rauhasta ja hiljaisuudesta.”

Timo Malmista tuli Järvenpään elokuvakerhon vetäjä vuosi sen perustamisen jälkeen.

Jos kerho on ollut tärkeä ja merkityksellinen jäsenilleen, Malmin elämän suuntaan kerho vasta onkin vaikuttanut. Rakkaasta harrastuksesta tuli hänelle ammatti.


”Elokuva on aina ollut minulle harrastus, josta maksetaan palkkaa. Pikkuhiljaa on kertynyt kaikenlaista puuhastelua elokuva-alalla.”

Ensin Malmi alkoi opintojen ohella kirjoittaa elokuva-arvosteluja paikallislehteen, ja muutamia vuosia myöhemmin hänestä tuli Ilta-Sanomien vakituinen tv-sivujen elokuva-arvostelija.

Elokuvakerhon lisäksi Malmi on pyörittänyt jo vuosikymmeniä muun muassa Järvenpään kunnankinon jokaviikkoista näytössarjaa.

Vuosien varrella Malmi on ollut töissä myös elokuvakerhojen liitossa, jossa hän toimi muun muassa elokuvien maahantuojana. Töitä tarjoutui jossakin vaiheessa myös Sodankylän elokuvajuhlien organisaatiosta, ja vuodesta 2015 lähtien Malmi on toiminut festivaalin taiteellisena johtajana.

Elokuvakerho perustettiin Järvenpäähän aikana, jolloin kerhoja syntyi kuin sieniä sateella. Suurimmillaan elokuvakerhojen määrä oli Suomessa 1970-luvulla, jolloin niitä oli noin 220.

”Jäseniä niissä oli silloin yhteensä yli 20 000. Nykyään kerhoja lienee vain noin parikymmentä”, Malmi kertoo.

Määrän pienenemistä selittää Malmin mukaan esimerkiksi elokuvien saatavuus. Aiemmin elokuvista oli saatavilla vain filmikopioita. Niitä levitettiin Suomessa vuosien ajan.

Ensin elokuvaa näytettiin Helsingissä ja sen jälkeen pikkuhiljaa ympäri Suomea. Levitysaika oli usein viisi vuotta tai pidempäänkin. Siksi elokuvia oli tarjolla selvästi nykyistä enemmän.

”Nykyään esitysoikeudet ovat hyvin lyhyet. Elokuvien teatterielämä on ohi nopeasti, noin vuodessa. Sen jälkeen niistä tulee tallenne, ja ne menevät pian myös telkkariin. Elokuvateatterinäytöksiin on saatavilla vain muutaman vuoden vanhoja elokuvia”, Malmi sanoo.

Järvenpään elokuvakerhon elinvoimaisuutta selittänee ainakin vetäjän aktiivisuus ja ahkeruus.

Kiinnostavien elokuvien lisäksi Malmi on esitellyt elokuvakerholaisille vuosien varrella kymmeniä ja taas kymmeniä suomalaisia elokuvantekijöitä. Esitettävien elokuvien ohjaajia, tuottajia, näyttelijöitä tai muita tekijöitä on kerran pari kaudessa ollut paikalla kertomassa työstään.

1970-luvulla elokuvakerhon kokoontumisajaksi vakiintui lauantai kello 16.15. Mikä on saanut Malmin vuodesta toiseen käyttämään lauantain loppuiltapäivän kerhoon?

”Olen pitänyt sitä enemmän intohimoisena harrastuksena ja ystävien tapaamisena kuin työnä”, hän sanoo.

”Tämä on ollut niin tärkeää ja antoisaa, etten ole hetkeäkään ajatellut, ettei tämä olisi mielekästä.”

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen marjaana.varmavuori@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Elokuva
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia

  2. 2

   Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun

   Tilaajille
  3. 3

   Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen

  5. 5

   Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle

  6. 6

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  7. 7

   Donald Trump haukkui Stormy Danielsia Twitterissä hevosnaamaksi – ja ihmiset vetosivat heti presidentin vaimoon, jolla saattaisi olla ratkaisu

  8. 8

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  9. 9

   Poliisi: Rikolliset hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin

  10. 10

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ylisuorittajien ongelmat ovat ylellisyyttä – Minun on vaikea surra ihmisten puolesta, jotka ovat saavuttaneet elämässään liikaa

  2. 2

   Sakot voi saada myös 24 tunnin paikalla, koska pysäköinninvalvojilla on salapoliisi­keinonsa – seitsemän kysymystä ja vastausta parkkikiekon käytöstä

  3. 3

   Yliopistollinen tutkimus: Miehet pitävät vaimot uskollisina ansaitsemalla heitä paremmin – uskotonta vaimoa uhkaa kulutusmahdollisuuksien väheneminen

  4. 4

   Raaka joukkotappelu Konalassa keskellä kirkasta päivää: Kaksi epäiltyä tapon yritystä ja kaksi pahoinpitelyä – poliisi otti kiinni kuusi ihmistä

  5. 5

   Väkivaltainen exä tarkkaili kumppaniaan älyjääkaapin avulla – Älylaitteilla ja niiden vakoiluohjelmilla tehdään ankaraa lähisuhdeväkivaltaa, jossa rajana on vain mielikuvitus

   Tilaajille
  6. 6

   Särötön kuva ”tavallisista suomalaispojista” SS-joukoissa romuttuu vuoden tärkeimmässä sotahistorian teoksessa

  7. 7

   Tämä riemastuttava maalaus Donald Trumpista ja entisistä presidenteistä nousi koko internetin vitsin aiheeksi – eikä ihme, koska se on täynnä upeita yksityiskohtia

  8. 8

   Uusi löytö voi muuttaa historiankirjoituksen Pompeijin tuhon ajankohdasta – päivämäärä löytyikin kirjoitettuna seinään

  9. 9

   Kokeile HS:n elvytyspelillä, osaatko painelu-puhalluselvytyksen

  10. 10

   Aku Louhimies väittää ohjauspestinsä kansainvälisessä sarjassa olevan katkolla Ylen toimittajan takia – Ohjaajan agentti: Toinen henkilö työskentelee nyt Louhimiehen jaksojen parissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 37: Akseli Valmunen kuvasi lähiötä, jossa latvialaiset telakkatyöläiset ja suomalaiset työttömät elävät rinnakkain

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinki laski, että 87-vuotias Eeva tulee kuukauden toimeen 101 eurolla – sosiaali­työntekijä neuvoi myymään asunnon tai ottamaan lainaa lääkkeisiin

  3. 3

   Verohallinto julkaisi Instagramissa kenties kaikkien aikojen kuivimman vitsin, eikä kukaan oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella

  4. 4

   Neljän kuukauden korvatulehdus ja kuusi poskiontelotulehdusta päälle – Karoliina Sallinen-Pentikäisen loputtomaan sairasteluun löytyi syy, joka on suomalaisille erityisen tyypillinen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Turha niitä on enää töihin koittaa, ne on ryypänneet terveytensä jo” – Turun telakka takoo vaurautta, mutta sen varjossa elää köyhyyteen käpertynyt lähiö

   Tilaajille
  6. 6

   Suomessakin suositun antibiootin käyttöä rajoitetaan vakavien haittojen takia – Lääke aiheuttanut revenneitä jänteitä, lihas­kipuja ja uni­häiriöitä

  7. 7

   Maailmanloppu on tulossa, ja se on kaikin tavoin erilainen kuin aiemmat maailmanloput

  8. 8

   Puolen metrin syvyydestä löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilaiva Norjassa – ”Tämä on maailman­sensaatio”

  9. 9

   ”Tasa-arvoinen peruskoulu on vitsi” – Elina Tuomesta tuli uupuvien opettajien ääni­torvi ja nyt hän sanoo, että Suomessa tehdään ihmis­oikeus­loukkauksia

   Tilaajille
  10. 10

   Asiantuntijoiden varoitus poliiseille: Älä katso iPhone-puhelinta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Oppilaitoksessa räjähti Krimillä, useita ihmisiä kuollut – Venäjä tutkii terrori-iskuna, rehtori kertoo itsemurhaiskusta ja asemiehistä
  3. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 101–73 – Oppositiostakin tukea hallituksen linjalle
  4. Poliisi: Rikolliset hakivat pikavippejä yli 180 000 eurolla toisen ihmisen nimiin
  5. Saako toimittaja ilmoittaa raskauttavia tietoja työnantajalle – Louhimiehen tapauksessa on yksi merkittävä ero viimekeväiseen somekohuun Tilaajille
  6. Hyperandrogeeninen Caster Semenya ei ehkä pääse kilpailemaan ensi kesänä lainkaan – naisurheilijoiden kohutut testosteronisäännöt viivästyvät
  7. Stubbille ei ilmestynyt uusia kilpailijoita Euroopan johtajaksi – vastaan tulee saksalaiskonservatiivi Weber
  8. Lehti julkaisi karmivia yksityiskohtia: Sauditoimittajan epäilty surma kesti seitsemän minuuttia
  9. Maailmasta loppuu metalli, kun 80% puhelimista jää kierrättämättä – Syy on kuluttajien hölmö tapa, sanoo asiantuntija, jonka kanssa HS purki iPhonen ja tutki sen metallit Tilaajille
  10. Helsingin kirjamessut perui Kiuas-kirjakustantamon osallistumisen messuille – Kustantamon taustalla äärioikeistolaisista kommenteista tunnettu Timo Hännikäinen
  11. Tunti sitten
  12. Suursijoittaja viimeistelee rahanpesu­ilmoituksen tekemistä Nordeasta myös Suomen viranomaisille – HS käy läpi, mistä tapauksessa on kyse
  13. Näytä lisää