Järvenpää

Järvenpäähän aletaan rakentaa jättipäiväkoteja – Helsingistä tullut varhaiskasvatusjohtaja: ”Isot ovat monella tavalla parempia”

Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen kehittämispäällikön tehtävästä Järvenpäähän siirtynyt Mikko Mäkelä pitää hyvänä esimerkkinä toimivasta päiväkodista Helsingin Kalliossa sijaitsevaa 230 lapsen Franzeniaa.

Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus Justin viereen rakennetaan lähivuosina uusi 8-ryhmäinen päiväkoti. Ensisijaisesti ympärivuorokautiseen hoitoon suunniteltuun päiväkotiin mahtuu enimmillään 192 lasta. Päiväkoti on määrä ottaa käyttöön vuoden 2020 lopussa.

Kaupunginhallitus hyväksyi 8. lokakuuta hankkeen tavoitteet ja laajuuden jatkovalmistelun pohjaksi. Syksyn budjettineuvotteluiden yhteydessä hanke pitää vielä hyväksyä kaupungin vuosien 2019–2023 investointiohjelmaan. Päiväkodin rakentamisen alustava kustannusarvio on 8,7 miljoonaa euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järvenpään kaupungin uusi varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä kertoo, että uudella päiväkodilla on tarkoitus vastata Järvenpään väestönkasvuun. Mäkelä näkee, että hyvinvointikampuksen yhteyteen tuleva päiväkotihanke on askel oikeaan suuntaan.

”Olen sitä mieltä, että isot päiväkodit ovat monella tapaa parempia”, Mäkelä toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen kehittämispäällikön tehtävästä Järvenpäähän siirtynyt Mäkelä pitää hyvänä esimerkkinä Helsingin Kalliossa sijaitsevaa päiväkoti Franzeniaa. 1930-luvulla valmistuneessa entisessä yliopistorakennuksessa on 230 lasta.

Franzeniassa on 14 ryhmää. Järvenpään päiväkodeista valtaosa on pieniä. Eniten on tällä hetkellä Mäkelän mukaan viisiryhmäisiä päiväkoteja. Suurin päiväkoti on seitsemän päiväkotiryhmän Polle, jossa on paikat laskennallisesti 168 lapselle.

”Isommat päiväkodit eivät ole niin haavoittuvaisia kuin pienet. Jos henkilökuntaa on pois, tilanteen pystyy hoitamaan helpommin isossa yksikössä. Jos kuudesta työntekijästä kaksi on pois, tilanne on ihan mahdoton”, Mäkelä sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Isommissa päiväkodeissa pystytään Mäkelän mukaan myös muodostamaan helpommin toimivia ryhmiä, jotka vastaavat kaikkien lasten tarpeita.

”Isommat yksiköt ovat parempia myös johtajuuden näkökulmasta. Jos samalla johtajalla on kolme erillistä päiväkotia, pedagoginen johtaminen on vaikeampaa”, Mäkelä sanoo.

Myös eri ammattiryhmien kollegiaalinen tuki jää pienissä päiväkodeissa helposti ohueksi. On eri asia työskennellä kahden kuin kuuden lastentarhanopettajan yhteisössä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mäkelä ei ole yksin ajatustensa kanssa. Esityksessä Järvenpään kaupungin palveluverkkosuunnitelmaksi on linjattu varhaiskasvatuksen osalta, että uudet päiväkodit mitoitetaan vähintään 7-ryhmäisiksi.

Tarkoitus on Mäkelän mukaan rakentaa iso kokonaisuus, josta pienet hajallaan olevat yksiköt siivotaan pikku hiljaa pois. Vanhoista isompia remontteja vaativista päiväkotitiloista luovutaan sitä mukaan, kun uutta rakennetaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rakennettaessa tehdään samalla sen verran isompi, että tilat riittävät vähän pidempään”, Mäkelä sanoo.

Hyvinvointikampuksen uuden päiväkodin myötä on suunnitelmissa luopua Loutin ja Pikku-Pihan päiväkotien tiloista. Nykyisestä vuoropäiväkodista Pehtoorista taas tulisi normaaliaikainen päiväkoti. Tarkoitus on myös selvittää toiminnan muuttaminen yksityiseksi.

Palveluverkkosuunnitelmaluonnoksessa kerrotaan, että päiväkotien osalta on edelleen tekeillä kuntotutkimuksia. Niiden tulosten pohjalta tullaan tekemään tarkempia suunnitelmia päiväkotikiinteistöjen peruskorjaamisista tai niiden korvaamisesta uusinvestoinneilla.

Kuntotutkimusten tietojen myötä tarkentuvat myös päiväkotien peruskorjausjärjestys ja aikataulut. Lisäksi on tarkoitus selvittää myös mahdollisuus sijoittaa uusia päiväkotiyksiköitä keskustan alueen uusien asuintalojen yhteyteen.

Yksi selvityksen alla olevista kohteista on purkutuomion saaneen Harjulan koulun vanha 1930-luvulla rakennettu kivinen osa. Syyskuussa Järvenpään kaupunki tiedotti, että tehdyn kuntotutkimuksen perusteella tullaan esittämään rakennuksen kahden myöhemmin rakennetun osan purkamista.

”Ehdotin, että selvitettäisiin olisiko vanha kivikoulu mahdollista korjata päiväkotikäyttöön. Sinne voisi tulla 5–7 päiväkotiryhmää”, Mäkelä kertoo.

”Järvenpäässä on purettu paljon vanhaa. Rakennuskannassa näkyy täällä aika vähän kerroksellisuutta. Ei haittaisi, jos tuollaiseen vanhaan rakennukseen saataisiin päiväkoti.”

Jos rakennuksen päiväkodiksi remontoiminen ei onnistu, on Harjulan koulun tontille mahdollista toteuttaa päiväkoti myös uudisrakennuksena. Lisäksi palveluverkkosuunnitelmaluonnoksessa Harjulan uuden koulun yhteyteen on suunniteltu esiopetusryhmiä.

Palveluverkkoesityksessä esiopetusryhmiä on suunniteltu myös Kinnarin koulun yhteyteen elokuusta 2019 alkaen ja uuden JYK:n yhteyteen syksystä 2021 alkaen. Jos suunnitelmat toteutuvat esitetyn kaltaisena JYK:n yhteyteen tulisi myös uusi kuuden ryhmän päiväkoti, joka korvaisi Keskustan päiväkodin.

Kyrölän uusi moduulikoulu jäisi alaluokkalaisten kouluksi ja päiväkodiksi samalla kun Kyrölän päiväkodin vanhoista tiloista luovuttaisiin vuonna 2022.

Harjulan uuden koulun valmistuttua myös Vihtakadun yksikkö muutettaisiin pienten lasten kouluksi, ja sinne lisättäisiin varhaiskasvatusryhmiä.

Jampan päiväkoti toimii tällä hetkellä väistössä kolmessa eri osoitteessa, sillä päiväkodin varsinaisista tiloista jouduttiin elokuussa luopumaan kiireellisesti sisäilmaongelmien vuoksi. Niiden tilalle on suunnitelmissa rakentaa uusi moduulipäiväkoti Saunakallion koulun piha-alueelle kesällä 2019.

Esitys on, että Kinnarin päiväkodissa tehdään tarvittavia teknisiä korjauksia ja selvitetään mahdollisen uusinvestoinnin tarvetta 2020-luvun puolivälissä. 2020-luvun puolivälin jälkeen puolestaan selvitettäisiin tarve Närekadun päiväkodin siirrolle.

2020-luvun loppupuolella on tarkoitus ratkaista Iso-Antin päiväkodin mahdollinen korvaaminen uusinvestoinnilla.

Päätöksiä palveluverkkosuunnitelmasta ei ole vielä tehty. Kaupunginvaltuusto käsittelee suunnitelmaa seminaarissaan 25–27. lokakuuta. Päätöksen palveluverkon investoinneista tekee kaupunginvaltuusto loppuvuodesta.

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen: marjaana.varmavuori@hs.fi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  7. 7

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Niinistö IS:lle: Haravoinnista ei ollut puhetta

  8. 8

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  9. 9

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi

  10. 10

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  8. 8

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää