Järvenpää

Järvenpää panee 600 000 euroa lisää 25-kerroksiseen tornitaloon, jota ei rakenneta – Kaupunginjohtaja: ”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan”

Valtuutetut kysyivät muun muassa arviota siitä, kuinka pitkään tontin on arvioitu olevan tyhjillään, sekä sitä, mitä käyttötarkoitusta tontille on ajateltu tämän mahdollisesti pitkänkin ylimenoajan ajaksi suunniteltu.

Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan 600 000 euron lisärahoituksesta Perhelä-hankkeelle ilman tarkempaa tietoa siitä, mihin rahat tullaan käyttämään. Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen syytti lisätietoja pyytäneitä valtuutettuja asian vierestä puhumisesta.

Kyse on 25-kerroksisesta tornitalosta, joka piti rakentaa Järvenpään keskustaan. Lujatalo vetäytyi kuitenkin yllättäen korttelin rakentamisesta lokakuun alussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järvenpään valtuusto käsitteli maanantaina talousarvion muutosten yhteydessä esitystä, jolla Perhelän korttelin omistavalle, kaupungin 100-prosenttisesti omistamalle kiinteistöosakeyhtiölle Järvenpään Liiketalolle oltiin myöntämässä 600 000 euron lisämäärärahaa tälle ja ensi vuodelle.

Esityksen mukaan rahat on tarkoitus käyttää tontin rakennushankkeen uudelleen käynnistämiseen, tontin ennallistamiseen sekä kiinteistöosakeyhtiön operoimisesta johtuviin lähinnä hallinnollisiin kuluihin. Tätä tarkempaa tietoa rahoituksesta päättäneet valtuutetut eivät saaneet, sillä rahan käyttöä koskevien asiakirjojen ilmoitettiin olevan salaisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tontin ennallistamisen eli muun muassa Lujatalolta jääneen montun täyttämisen oli päätösasiakirjojen mukaan arvioitu maksavan 200 000–300 000 euroa. Yhtiön hallinnoimisen ja hankkeen uudelleen käynnistämisen kustannuksiksi taas oli arvioitu noin 200 000 euroa.

Tontin ennallistamisesta on määrä päättää erikseen, kun hankkeen jatkosuunnitelmat täsmentyvät, esityksessä kerrottiin.

Kaikille valtuutetuille nämä tiedot eivät riittäneet. Sdp:n kaupunginvaltuutettu Satu Haaparanta ihmetteli, miksi valtuutetut eivät saaneet tarkempaa tietoa rahan käyttötarkoituksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ja jälleen kerran salaisia yksityiskohtia. Mikä voi olla niin salaista tietoa liittyen lisärahoitukseen, että se on julistettava jälleen kerran salaiseksi”, Haaparanta kysyi valtuuston kokouksessa.

Haaparantaa kiinnosti myös Keski-Uusimaa-lehdessä viikonloppuna kerrottu tieto, että kaupunki alkaisi tehdä vaihtokauppoja Perhelä-projektista vetäytyneen Lujatalon kanssa siten, että yhtiöltä saataisiin tietoja liittyen tonttiin ja projektiin. Vastineena kaupunki kävisi purkamassa tontille Lujatalon jäljiltä jääneet paalutukset.

”Kysymys kuuluukin: Eikö superhieno lakitoimisto sekä sen konsultit ole kirjoittaneet sellaista sopimusta kaupungille, ettei lehmänkauppoja tarvitse tehdä? Olisi itsestään selvää, että tiedot jäisivät kaupungille”, Haaparanta sanoi kokouksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ehkä nyt olisi siis korkein aika vaihtaa lakitoimistoa ja konsultteja, kun mitkään projektit eivät onnistu.”

Järvenpää Plus -ryhmän valtuutettu Lassi Markkanen olisi halunnut päätöksenteon taustaksi saada lisää tietoa Perhelä-hankkeen tilanteesta. Markkanen muun muassa tiedusteli, paljonko kortteliin on jo tähän mennessä mennyt rahaa, ”kun sitä nyt menee vähän lisää”. Häntä kiinnosti myös se, mihin tähän mennessä kulutetut yhdeksän miljoonaa euroa on käytetty.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkanen kysyi myös arviota siitä, kuinka pitkään tontin on arvioitu olevan tyhjillään, sekä sitä, mitä kulisseissa tapahtuu uuden rakennuttajan saamiseksi. Lopuksi hän vielä täydensi kysymyslistaansa sillä, mitä käyttötarkoitusta tontille on mahdollisesti pitkänkin ylimenoajan ajaksi suunniteltu.

”Jos puheenjohtaja hyväksyy nämä kysymykset, niin joku varmasti vastaa”, Markkanen päätti puheenvuoronsa.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Eemeli Peltonen (sd) vastasi, että kaupunginjohtaja varmaankin vastaa niihin kysymyksiin, jotka liittyvät tontin hallinnointiin haetun lisämäärärahan myöntämiseen.

Markkanen totesi pitäneensä lisämäärärahaesitystä aasinsiltana koko Perhelän korttelin asioihin.

Kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen piti aasinsiltaa kaukaa haettuna.

”Nyt täytyy kyllä valtuutettu Markkaselle todeta, että aasi tässä keskustelussa tule sillalla, se tulee lossilla”, Naukkarinen sanoi puheenvuoronsa aluksi.

Naukkarisen näkemykseen mukaan lisämäärärahassa on kyse vain siitä, että Lujatalon Järvenpäälle maksama, aiemmin kaupungin taseessa ollut, 500 000 euron suunnitteluvarausmaksu siirretään sinne, minne se kuuluukin eli kiinteistöosakeyhtiö Järvenpään Liiketalolle.

”Täytyy tässä ihan rehellisesti sanoa, ettei tässä ole kyse mistään tiedon antamisesta liittyen Perhelään. Jos te haluatte olla siirtämättä tätä rahaa, niin olkaa. Ei tässä ole kyse enää tästä käsiteltävästä asiasta”, Naukkarinen kommentoi Haaparannan ja Markkasen esittämiä kysymyksiä.

Naukkarinen vakuutti, että valtuutetuille kerrotaan kyllä heti, kun Perhelä-hankkeesta on jotakin kerrottavaa.

”Me yritetään koko ajan saada sitä jaloilleen ja neuvotella”, Naukkarinen sanoi.

”Kyllä te pääsette riipimään ja rääpimään ja piehtaroimaan, jos siltä tuntuu. Tai sitten yhdessä kehittämään tätä kaupunkia ja sen keskustaa.”

Naukkarinen esitti toiveenaan, ettei valtuuston kokouksissa puhuttaisi asian vierestä, vaan hyödynnettäisiin hallintosäännön mahdollistamia tapoja saada tietty asia käsittelyyn.

”Toivoisin että käytettäisiin niitä, eikä että etsitään väkisin asiayhteys, että saadaan puhua jostakin asiasta tässä salissa”, Naukkarinen sanoi.

Selitystä lisämäärärahan tarkemmasta käyttötarkoituksesta ei sen sijaan saatu, sen enempää kuin vastausta kysymykseen siitä, miksi kaupunki joutuu tekemään Lujatalon kanssa vaihtokauppoja saadakseen yhtiöltä Perhelä-projektiin liittyviä tietoja.

Haaparanta pitää kaupunginjohtajan pitämiä puheenvuoroja kummallisina ja huolestuttavina.

”Enkä ole ainoa, joka ajattelee näin. On kyllä kummallista, jos valtuutettu ei saa kysyä yhtään mitään lisäkysymyksiä kokouksessa. Että pitää olla ihan hiljaa ja päättää niin kuin on esitetty”, Haaparanta sanoo.

”Lisämäärärahaa ei perusteltu millään tavalla, että mihin se raha aiotaan konkreettisesti käyttää. Kuka nyt myöntää 600 000 euroa rahaa ilman, että tietää mihin se menee?”

Haaparantaa kummastuttaa myös se, eikö kaupungin ja Lujatalon sopimuksessa todella ole ollut pykälää, jonka mukaan hanketta varten tuotettu tieto on sopimuksen purkautuessa kaupungin omaisuutta.

”Mietityttää, onko lakifirma mokannut sopimuksen”, Haaparanta sanoo.

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen marjaana.varmavuori@hs.fi.

Tilaa HS Järvenpää -uutiskirje sähköpostiisi

Haluatko HS:n Järvenpää-uutiset suoraan sähköpostiisi? Voit tilata tiistaisin ja perjantaisin tulevan uutiskirjeen alla olevalla lomakkeella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Rakentaminen
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  4. 4

   Julia Robertsista kertovan lehtijutun otsikko epäonnistui katastrofaalisesti – internet rakastaa myös pikkuruista oikaisua

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Yllätystarkastus paljasti, miten lapsia nöyryytetään koulukodissa – Apulaisoikeusasiamies: Pohjolakoti saa jatkaa, korjaustoimet riittävät

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Varoitus tsunamista peruttiin ja se osoittautui kohtalokkaaksi virheeksi – tutkijoilla on uusi teoria siitä, miksi tsunami pääsi yllättämään Indonesiassa

  9. 9

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  10. 10

   Amazon osti kolme tonttia Ruotsista ja pitää tiedotustilaisuuden keskiviikkona – Nytkö verkkokauppajätin Pohjoismaiden-valloitus alkaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  3. 3

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  8. 8

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  9. 9

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  10. 10

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää