Järvenpää

Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

Eteläkorealaista Seoulmate-sarjaa kuvataan Keski-Uudellamaalla Järvenpään lisäksi Tuusulan puolella Halosenniemessä. Kotimuseona toimivan ateljeekodin sauna lämpiää vieraille lauantaiaamuna.

Yksi, kaksi, kolme, neljä, järvenpääläinen tanssikouluyrittäjä Leila Ketola huutaa tahtia englanniksi. Marraskuinen tihkusade on hetkeksi lakannut Järvenpään Vanhakylänniemen nurmikentällä, ja aamupäivä alkaa valjeta.

Tanssiva ryhmä askeltaa, ja mukana vispaa yhtä monta kävelysauvaa kuin on tanssijoitakin. Tanssin nimi on Finga, sauvakävelytanssi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ennen twistejä oli kyllä ne poseet”, joku tanssijoista huutaa suomeksi, kun Ketola alkaa twistata.

Sitten mietitään taas, miten seuraava liike mahdetaan sanoa englanniksi. Suurin osa tanssijoista on Ketolan pyörittämän Keski-Uudenmaan tanssiopiston tanssijoita, mutta perjantaina mukana on myös muutama ulkomaalaisvahvistus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eteläkorealainen koomikko Kim Junho, taiteilijanimeltään Charlie Kim ja hänen näyttelijäystävänsä Ki-woo Lee tuijottavat silmä kovana edessä tanssiliikkeitä näyttävää Ketolaa ja yrittävät pysyä mukana liikesarjoissa.

Kuusi eteläkorealaisen TvN-televisiokanavan kameraa taltioi tanssituokiota tosi-tv-sarja Seoulmaten toista tuotantokautta varten. Pian paikalle surisee seitsemäs kamera, drone, jolla otetaan ilmakuvaa tilanteesta.


Ketola ja hänen ystävänsä Marja Nousiainen ja Riikka Björn olivat mukana viime syksynä sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella. Silloin ideana oli, että ihmiset eri maista vierailevat paikallisten julkkisten luona. Ajatus oli, että isäntä tai emäntä opettaa korealaisia tapoja ja vieraat kertovat omasta kulttuuristaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisö innostui alkuvuodesta tv:ssä nähdyistä suomalaisvieraista niin, että seuraavaksi Suomesta kutsun saivat keväällä kolme miestä. Souliin matkasi Ketolan mies Vesa Vierimaa kahden ystävänsä kanssa.

”Lähetimme heidän matkassaan Charlie Kimille lahjaksi kahdet värikkäästi kuvioidut Reinot sekä videotervehdyksessä kutsun saapua luoksemme Suomeen. Tuusulanjärven rannalla, avannon äärellä kuvattu video ja myös Reinojen antaminen esitettiin ohjelmassa”, Björn kertoo.

Charlie Kim tarttui kutsuun, ja marraskuun alussa osa tuotantoryhmästä matkasi Suomeen tutustumaan mahdollisiin kuvauspaikkoihin. Yksi kohteista oli Vanhankylänniemi, missä tanssikohtauskin kuvattiin. Naiskolmikko oli ehdottanut, että vieraat voisivat tutustua myös talviuintiin.

”Kun taustaryhmä kävi talviuintipaikalla, yksi tuotantoryhmän jäsenistä oli lentää selälleen, kun talviuimari pulahti veteen. Korealaiset eivät voi ymmärtää, miksi kukaan haluaa mennä vapaaehtoisesti kylmään veteen”, Nousiainen sanoo.


Keski-Uudellamaalla sarjaa kuvataan lisäksi Tuusulan puolella Halosenniemessä. Kotimuseona toimivan ateljeekodin sauna lämpiää vieraille lauantaiaamuna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En tiedä, kuinka kauan sitten sauna on viimeksi lämmitetty. Tuusulan kunta lähti mukaan niin innolla, että lupasivat kantaa sinne lämpimät vedetkin”, Björn kertoo.

Charlie Kim ja Ki-woo Lee lensivät Suomeen torstaina iltapäivällä. Suurin osa 30-henkisestä tuotantoryhmästä saapui jo aiemmin viikolla.

”Ristinummella ovat naapurit olleet ihmeissään, kun korealaisia on kulkenut alueella pitkin viikkoa. Vein heidän postilaatikoihinsa laput, joissa kerroin, että täällä kuvataan suosittua tv-sarjaa”, Nousiainen kertoo.

Päätähdet majoittuvat vuorotellen suomalaisten emäntiensä luona. Siksi myös suomalaistähtien kodit on katsastettu ja varustettu kameroilla.

”Minulle sanottiin, että muutama tuotantoryhmän jäsen tulee käymään meillä, ja yhtäkkiä olohuoneessa oli 20 korealaista”, Björn sanoo.

Perjantai alkoi ensimmäisenä majapaikkana toimineen Ketolan kodissa, jossa nautittiin jouluaamiainen. Ketola kertoo, että joulupuuroa oli terästetty kimchillä, tulisuutensa muun muassa chileistä, sipulista, valkosipulista, retiisistä ja inkivääristä saavalla korealaisruokalajilla.

”He ovat tottuneet mausteisempaan ruokaan”, Ketola perustelee eksoottiselta kuulostavaa ratkaisua.

Perjantai-iltana on vuorossa jouluateria Riikka Björnin luona. Myös perinteisiä laatikkoruokia on terästetty chilillä.

Kun Fingat on tanssittu Vanhankylänniemen nurmella, emännillä on pieni yllätys vierailleen. Kaiuttimista alkaa pauhata korealaista poppia, ja nurmikentän ottaa haltuun musiikin tahtiin tanssiva järvenpääläinen K-pop-tanssiryhmä.

Tanssin jälkeen on aika suunnata tekemään tuttavuutta Vanhankylänniemen talviuimareiden kanssa. Matkalla saunalle tähtikaksikko kuitenkin ilmoittaa yllättäen olevansa valmiita antamaan HS:lle heti myöhemmäksi sovitun haastattelun.

Käy ilmi, että molemmat ovat Suomessa ensimmäistä kertaa. Charlie Kim kertoo auliisti, mikä Suomessa on yllättänyt eniten.

”Luulin, että täällä on joulu ympäri vuoden. Että täällä on aina lunta maassa, mutta ei, täällä on pelkkää hiekkaa”, Charlie Kim sanoo ottaen maasta hiekkaa käsiinsä.

Toinen kummallisuus on hänestä hiljaisuus. Ki-woo Leetä puolestaan on hämmentänyt eniten se, ettei Suomessa ole korkeita taloja.

Kun Järvenpään kaupunginjohtaja Olli Naukkarinen saapuu kaksikon jututettavaksi, hän saakin Leeltä ensimmäisten joukossa vastattavakseen kysymyksen siitä, miksi Suomessa on niin vähän korkeita taloja.

Korealainen megatähti tulee todennäköisesti tietämättään sohaisseeksi arkaan paikkaan. Järvenpään keskustaa on ollut suunnitelmissa kehittää rakentamalla sinne tornitaloja. Lokakuussa pitkään valmisteltu tornitalohanke kuitenkin kaatui, kun rakennuttajaksi valittu Lujatalo vetäytyi hankkeesta juuri, kun rakentamisen oli määrä alkaa.

Naukkarinen ottaa tilanteen kuitenkin tyynesti.

”Kovasti yritämme rakentaa korkeita rakennuksia tähänkin kylään”, hän toteaa.

Charlie Kimin seuraavaksi kaupunginjohtajalle esittämä kysymys on astetta imartelevampi.

”Näytät kovin nuorelta. Kuinka nuori olette”, koomikko tiedustelee tulkin välityksellä.

Naukkarinen kiittelee kaunista kysymyksenasettelua ja kertoo olevansa 39-vuotias. Tähän Kim toteaa olevansa hämmästynyt, sillä Koreassa on totuttu harmaahiuksisiin kaupunginjohtajiin.


Naukkarisen tapaamisen jälkeen on vielä edessä totuuden hetki. Charlie Kim ja Ki-woo Lee ovat sopineet, että hyiseen veteen hyppää se, joka häviää kivi-sakset-paperi-leikissä.

Yksi tuotantoryhmän jäsenistä tulkkaa Kimin puheista selityksen sille, miksi jääkylmässä vedessä uiminen tuntuu korealaisista niin mahdottomalta ajatukselta: Koreassa kylmässä veteen pakottamista on käytetty kidutuskeinona.

Hyinen pulahdus osuu Leen kohdalle. Näyttelijä suuntaa rantasaunan pukuhuoneeseen ja ilmestyy pian laiturille uimahoususillaan.

Aikansa laiturilla hytistyään Lee laskeutuu viisiasteiseen veteen ja kauhoo hetken edestakaisin tuotantoryhmästä ja talviuimareista koostuvan joukon hurratessa.

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen marjaana.varmavuori@hs.fi.

Tilaa HS Järvenpää -uutiskirje sähköpostiisi

Haluatko HS:n Järvenpää-uutiset suoraan sähköpostiisi? Voit tilata tiistaisin ja perjantaisin tulevan uutiskirjeen alla olevalla lomakkeella.

Fakta

Seoulmate


 Tosi-tv-sarja Seoulmatessa eteläkorealaiset julkkikset tutustuvat muiden maiden ihmisiin ja kulttuureihin, ja tekevät samalla tunnetuksi omaa maataan.

 Suomeen tutustuu yksi Etelä-Korean suosituimmista koomikoista Kim Junho, taiteilijanimeltään Charlie Kim sekä näyttelijä ja aiemmin myös mallina toiminut Ki-woo Lee.

 Järvenpään lisäksi Seoulmate-sarjan Suomi-jaksoja kuvataan ainakin Tuusulassa, Helsingissä sekä Rovaniemellä.

 TvN on Etelä-Korean suosituimpia kanavia ja tv-ohjelma Seoulmate on heidän tähtituotteensa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • tosi-tv
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   ”Miksi oikein kutsuit minua?” – Huuliltalukijat tulkkasivat Britannian Mayn ja EU:n Junckerin oudon sanavaihdon

  3. 3

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  4. 4

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  5. 5

   Tekoäly saavutti uuden tason: Alpha Zero oppi lautapelien taktiikat tunneissa ja päihitti heti parhaimpina pidetyt peliohjelmat

  6. 6

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  7. 7

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  8. 8

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  9. 9

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  10. 10

   Tutkimus: Pikaruoka lihottaakin usein ravintola-annoksia vähemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  3. 3

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  4. 4

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  5. 5

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  6. 6

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  7. 7

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  8. 8

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  9. 9

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  10. 10

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  8. 8

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  11. Näytä lisää