Järvenpää

Muuttoauto kiisi pimeässä kohti Järvenpäätä ja Marika Sampio-Utriainen luuli, että elämä on ohi – Sitten vanha intohimo heräsi

Marika Sampio-Utriainen on kirjoittanut ja esittänyt yhteensä 21 suomalaisen naisen tarinan. Joukossa ovat muun muassa Aino Sibelius, Anni Swan, Elisabeth Järnefelt ja Maija Halonen.

Oli marraskuun loppu. Auto kiisi Lahden moottoritietä Järvenpäätä kohti muuttokuorma kyydissään.

”Olin matkalla viimeisen autokuorman mukana. Katsoin kuinka valot harvenivat. Ajattelin jotenkin, että täällä ei tosiaan asu ketään. Että eikö täällä ole mitään”, Marika Sampio-Utriainen muistelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muutto Järvenpäähän 25 vuotta sitten oli Helsingin Oulunkylässä asuneelle Sampio-Utriaiselle kova paikka. Lentoemäntänä työskennellyt Sampio-Utriainen ja hänen puolisonsa olivat juuri saaneet esikoislapsen, ja perhe tarvitsi isomman asunnon.

Pinnan alla myllersi. Sampio-Utriainen oli lapsuudesta asti haaveillut näyttelijän ammatista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hakeuduin kaikkiin koulunäytelmiin. Olen aina tykännyt esiintyä, vaikka olen ollut aika kova jännittäjä. Haave unohtui kuitenkin siinä vaiheessa, kun oli aika lähteä opiskelemaan”, Sampio-Utriainen kertoo.

”Erityisesti minusta tuntui, etten kotoa saanut kauheasti kannustusta esiintymiseen, päinvastoin. Minua pyydettiin olemaan esiintymättä.”

Niinpä näytteleminen oli jäänyt. Vähän ennen muuttoa Järvenpäähän oli kuitenkin tapahtunut jotakin, mikä oli saanut hautautuneen haaveen heräämään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Naapurissamme Oulunkylässä asui teinityttö, joka luuli, että olen näyttelijä. Hän pyysi minua yhtenä harvoista aikuisista mukaan nuorten elokuvaprojektiin”, Sampio-Utriainen kertoo.

”Hän oli se, joka näki minut näyttelijänä ja uskoi minuun, ja minä lähdin mukaan heidän proggikseensa.”

Tytön nimi oli Sanna-June Hyde. Nykyään Hyden voi nähdä Helsingin kaupunginteatterin lavalla. Lisäksi elokuvaa oli tekemässä muun muassa näyttelijänä ja juontajana tunnettu kansanedustaja Jani Toivola (vihr).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Musiikin elokuvaan teki HIM-yhtyeen Ville Valo. He olivat teinejä kaikki silloin”, Sampio-Utriainen sanoo.

Muutettuaan Järvenpäähän Sampio-Utriainen lähti mukaan Järvenpään teatteriin, jotta saisi jatkaa näyttelemisen parissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kolmen vuoden aikana perheeseen syntyi kolme lasta, ja neljän vuoden tauon jälkeen vielä neljäskin. Myös lentoemännän työ epäsäännöllisine työaikoineen sopi huonosti isoihin teatteriproduktioihin. Sampio-Utriainen teki silti teatterissa muutaman roolin, pari isoakin.

Samaan aikaan ajatuksissa kypsyi idea siitä, miten hän voisi tehdä teatteria ilman, että on sidottu tiukasti muiden aikatauluihin. Vanhimmat, kouluikään ehtineet lapset tekivät kavereidensa kanssa näytelmiä, joita Sampio-Utriainen oli mukana ohjaamassa. Yleisöksi kerääntyi pihapiirissä asuvia ihmisiä.

”Koska olin paljon kotona lasten kanssa, tein heidän kanssaan asioita yhdessä. En ollut edelleenkään erityisen ihastunut Järvenpäähän, mutta aloimme lasten kanssa etsiä täältä kivoja paikkoja”, Sampio-Utriainen muistelee.

”Iltaisin kun luin heille satuja, aloin rakentaa tarinaa tästä kaupungista.”

Erään äitiyslomansa aikana Sampio-Utriainen opiskeli oppaaksi. Näyttötyönä hän teki lasten taidekasvatuksellisen kaupunkikierroksen. Omien lastensa avulla käsikirjoittamallaan kierroksella hän johdatti koululaisia draaman keinoin kaupungin historiaan.

Aino S. ja kadonneet sävelet -nimisellä kierroksella etsittiin Aino Sibeliuksen johdattamana säveltäjä Jean Sibeliuksen kadottamia säveliä.


”Siitä on nyt aikaa 20 vuotta. Nykyään kaupunkikierros on osa perusopetuksen opetussuunnitelmaa Järvenpäässä. Kierroksella käyvät kaikki kolmasluokkalaiset”, Sampio-Utriainen kertoo.

Lapsille suunnatun Aino Sibelius -hahmon jälkeen Järvenpään taidemuseo pyysi Sampio-Utriaiselta draamaopastusta kuvataiteilija, taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtista.

Pikku hiljaa historiallisia naishahmoja on syntynyt lisää. Sampio-Utriainen on kirjoittanut ja esittänyt yhteensä 21 suomalaisen naisen tarinan. Moni heistä kuului aikanaan Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön. Joukossa ovat Sibeliuksen ja Brofeldtin lisäksi muun muassa Anni Swan, Elisabeth Järnefelt ja Maija Halonen.


”Aino Sibeliukseen tartuin alunperin siksi, että joku sanoi minun näyttävän häneltä”, Sampio-Utriainen kertoo.

Myöhemmin Ainosta syntyi myös aikuisille suunnattu esitys, jolla Sampio-Utriainen pääsi mukaan valtakunnalliseen monologikilpailuun.

Venny Soldan-Brofeldtiin tarttuminen sen sijaan tuntui aluksi vaikealta, koska Sampio-Utriainen ei löytänyt yhtymäkohtaa heidän elämiensä välille. Alustavia taustatutkimuksia tehdessä kuitenkin selvisi, että heillä on sama syntymäpäivä, 2. marraskuuta.

”Vennyllä oli myös iso rakkaus Pariisiin, niin kuin myös minulla. Lähdin sinne hänen jalanjäljissään tutustumaan niihin paikkoihin, joissa hänen tiedettiin viettäneen aikaa”, Sampio-Utriainen kertoo.

”Luin myös hänen elämästään kaiken minkä löysin.”

Sampio-Utriainen luonnehtii Soldan-Brofeldtia miehekkääksi. Taidemaalari kiroili, poltti piippua ja joi viinaa. Sampio-Utriainen lähtikin hakemaan näyttelemäänsä hahmoon rempseyttä.

Esityksen työstämisen myötä suhde aluksi vaikeasti lähestyttävältä tuntuneeseen hahmoon muuttui täysin.

”Venny on hienoin ihminen, jonka tunnen”, Sampio-Utriainen sanoo.

Sampio-Utriainen on tehnyt monologejaan vuosikaudet lentoemännän työn rinnalla. Yhden hahmon taustatyöhön kuluu aina puolisen vuotta. Kaikki mieleen tulleet mahdolliset henkilöt eivät ole taipuneet esityksiksi.

”Esimerkiksi Aino Acktésta tai Minna Canthista en ole pystynyt tekemään esityksiä, vaikka he ovat todella kiinnostavia”, Sampio-Utriainen kertoo.

Myös keisarillisena hovineitinä ja sittemmin Helsingin Diakonissalaitoksen perustajana tunnetun Aurora Karamzin hahmo oli lähellä jäädä tekemättä.

”Ajattelin, etten pysty ikinä näyttelemään häntä, koska häntä kuvattiin niin jumalaisen kauniiksi”, Sampio-Utriainen kertoo.


Mathilda Wreden hahmon tekemiseen hänellä sen sijaan oli kova palo. Wrede oli aatelinen, joka omisti elämänsä vankien ja vähäosaisten auttamiseen. Sampio-Utriainen uppoutui näyttelemäänsä hahmoon niin, että tunsi oikeasti olevansa Wreden tavoin luurangonlaiha.

Rooleihin syvälle sukeltaminen on saanut myös ymmärtämään ihmisten hurjiltakin tuntuvia ratkaisuja.

”Onnelan omistaja Johanna Sofia Björklund oli vuosia naimisissa olevan venäläisupseerin rakastajatar. Hänen epäiltiin myös sekaantuneen jollakin tavalla miehensä kuolemaan.”

Sampio-Utriainen luonnehtiikin historialliseen hahmoon perustuvan monologin tekemistä melkoiseksi retkeksi. Jokainen hahmo myös jättää tekijäänsä jonkinlaisen jäljen. Vennyn hahmosta on jäänyt esimerkiksi tietynlainen silmänvinkkaus.

”Voin myös lähteä ulos huopatossut ja hame päällä, jos haluan”, Sampio-Utriainen sanoo.

Syntyneet monologit ovat itsenäisiä näytelmiä. Käsikirjoitukset ovat löyhiä, joten ne ovat helposti muunnettavissa. Sampio-Utriainen esittää niitä pyynnöstä erilaisissa tilaisuuksissa. Lisäksi hän vetää esiintymiskoulutuksia. Syksyllä monologeja on taltioitu videolle Järvenpään kaupungilta saadulla apurahalla.

Useimmiten Sampio-Utriainen palkkaa hahmon hiomiseen teatteriohjaajan. Joitain rooleja monologitaiteilija on kuitenkin tehnyt myös ihan yksin. Esiintymispuvut hän on teettänyt valokuvien perusteella.

Seitsemän vuoden ajan Sampio-Utriainen teki lentoemännän työtään osa-aikaisesti. Nyt hän on jo jonkin aikaa lentänyt täyttä listaa. Elämän eri palikoiden yhteensovittaminen on helpottunut, kun lapset ovat aikuistuneet.

Sampio-Utriainen lukee valmiin monologitekstin aina nauhalle ja opettelee ulkoa kuuntelemalla sen ensin monta kertaa.


”Harjoittelen paljon työmatkoilla maailmalla. Kuuntelen nauhoja lenkillä, autoa ajaessani, liikkuessani ja asioita tehdessäni. Joskus pidän nauhaa päällä jopa nukkuessani.”

Palo tehdä teatteria vaativan työn rinnalla johtuu rakkaudesta näyttelemiseen. Kysymys siitä, olisiko aikanaan sittenkin pitänyt valita toinen ura, on ollut mielessä vuosien varrella useasti.

”Tunsin juuri vähän aikaa sitten syvällä sisälläni vahvaa surua siitä, miten asiat ovat menneet”, Sampio-Utriainen sanoo.

Silti Sampio-Utriainen kokee saaneensa elämältä paljon. Hän iloitsee, että on oman kokemuksensa vuoksi pystynyt tukemaan lapsiaan unelmien tavoittelussa. Kukaan heistä ei ole valinnut näyttelemistä, mutta he ovat löytäneet oman tiensä.


”Ihminen kyllä tietää ennemmin tai myöhemmin, mitä todella haluaa. Pitää vain pysähtyä kuuntelemaan itseään”, Sampio-Utriainen sanoo.

”Aikuisuuden kynnyksellä näytteleminen jäi, mutta 26-vuotiaana aloin näytellä uudestaan. Kun olin neljäkymmentä, hain teatterikorkeakouluun.”

Ovet eivät auenneet, mutta Sampio-Utriainen on käynyt näyttelemisestä lyhytkursseja esimerkiksi Ranskassa ja Espanjassa.

”Sen jälkeen suomeksi näytteleminen on tosi helppoa”, Sampio-Utriainen sanoo.

Kerro HS:lle Järvenpäästä

HS kirjoittaa syksyllä 2018 Järvenpään paikallisista puheenaiheista ja tapahtumista. Tarkoitus on kehittää uudenlaisia keinoja paikallisten aiheiden seurantaan.

Osallistu keskusteluun: liity HS Järvenpää -Facebook-ryhmään, jossa voit kommentoida ja ehdottaa juttuaiheita. Liity ryhmään täällä.

Voit lähettää juttuvinkkisi myös sähköpostiosoitteeseen marjaana.varmavuori@hs.fi.

Tilaa HS Järvenpää -uutiskirje sähköpostiisi

Haluatko HS:n Järvenpää-uutiset suoraan sähköpostiisi? Voit tilata tiistaisin ja perjantaisin tulevan uutiskirjeen alla olevalla lomakkeella.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Järvenpää
 • Teatteri
 • Marjaana Varmavuori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – ”Tehtäväni oli peitellä hänen likaisia temppujaan”

  3. 3

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  4. 4

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  5. 5

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  6. 6

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  10. 10

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää