Kauhajoki

Kansanmusiikkia pitää harrastaa pirusti, jyrisee akateemikko Jorma Panula

”Kimmoke kansanmusiikkiin pitäisi tulla koulusta, mutta musiikin opetus on siellä niin pienissä kengissä ja koulussa kuunnellaan vain sitä yhtä rytinää.”

Kauhajoki. Akateemikko Jorma Panula vieraili Kauhajoella heinäkuun lopulla Pantin suursuvun kokouksessa. Hän esiintyi juhlassa yhdessä tyttärensä Terhi Panulan kanssa säestäen tätä pianolla. Akateemikko piti myös huumoria herskyvän puheen, jossa hän muisteli nuoruusvuosien tapahtumia synnyinseudullaan Kauhajoella.

– Kauhajoen musiikkielämästä tiedän sen mitä tapahtui 70 vuotta sitten, ennen kuin lähdin täältä vuonna 1948. Meidän peräkammarissa harjooteltiin orkesterin soittoa. Isä opetti minut fiulin vartehen ja siitä rupesin kriuhnaasemaan. Aatos Rintakoski oli pirunmoinen pianisti ja teoreetikko. Hän opetti minulle musiikin teoriaa ja pianonsoittoa. Tramppasin Harjankylään polkupyörällä 15 kilometriä harva se kuukausi, ennen kuin lähdin tramppaamaan omia polkuja, Jorma Panula kertoi uransa alkumetreistä.

Pitkin maailman kyliä

88-vuotias maestro opettaa edelleen orkesterinjohtoa ja kertoo lähtevänsä kiertueelle jälleen loppukesästä. Hänet tunnetaan myös säveltäjänä ja sovittajana ja hän on muun muassa toiminut vuosina 1973–1993 Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon professorina.

– Kapellimestareiden opettamiseen tarvitaan orkesteri ja joka paikkakunnalla niitä ei täällä ole. Maailman kyliä kierrän enemmän, Panula kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansanmusiikkia Panula on soittanut koko elämänsä ajan ja hänellä on paljon näkemystä ja kokemusta siitä, kuinka musiikkiharrastus on näiden vuosien aikana muuttunut ja mihin suuntaan. Tekniikka on tullut mukaan soittimiin ja äänentoistoon, eikä se pelimannimiehen mukaan aina ole hyvä asia ollut.

– Kakarana säestin tantereella kansantanhuja pitkin kyliä. Silloin ei ollut mikrofoneja eikä rumpuvehkeitä, mutta silti hyvin kuului viulunsoitto ja hyvin pystyivät flikat tanssimaan. Nyt pitää olla saatananmoinen komina. Siksi jäin pois, kun piti soittaa niin lujaa, että menee korvat, Panula tuhahtaa.

Suosio vahvistunut

Kansanmusiikin suosion Panula näkee voivan hyvin ainakin suurilla estradeilla ja kuuluisien esiintyjien ollessa kyseessä. Pienten paikkakuntien kohdalla hän on kuitenkin huolissaan perinteen jatkumisesta.

– Suosio vahvistuu koko ajan, mitä minä olen katsellut. Niin sanotut taidesoittajat, kuten Kuusiston Pekka ja muut kuuluisuudet, vetävät Lontoota myöten. Suosiota tulee, kun siellä on joku nokkamies tai -nainen esiintymässä.

– Kaustisilla on aina väkeä ja sehän on jo instituutio. Hyvänä asiana on se, että se on aina samassa paikassa. Kauhajoen Spelit on nyt uudistunut, mutta nuoria pitää saada mukaan, sillä vanhat kuoloo pois, eikä ne enää spelaa. Ei mun ikäisiä juuri enää ole, Panula toteaa.

Nuoria mukaan

Panula heittääkin palloa koulujen suuntaan ja koteihin, jotta nuoria kansanmusiikinharrastajia saataisiin mukaan. Perheissä, joissa musiikkia harrastetaan ja soitetaan kansanmusiikkia, taito kulkee helpommin polvesta toiseen.

– Kimmoke kansanmusiikkiin pitäisi tulla koulusta, mutta musiikin opetus on siellä niin pienissä kengissä ja koulussa kuunnellaan vain sitä yhtä rytinää. Kansanlauluja ei enää lauleta eikä osata laulaa. Diskoissa vaan rääkytään.

– Lapset oppivat matkimalla ja jos kotona soitetaan, lapsetkin oppivat. Lapsille on kaikenlaista harrastuspiiriä ja sellaisia pitäisi olla myös kansanmusiikin harrastamiseen. Ihan samalla tavalla, kun syntyy jalkapalloporukoita, voisi syntyä myös viulunsoittojuttuja. Kyllä pitäisi harrastaa pirusti kansanmusiikkia!

Tuvat täynnä

Kauhajoella Panula näkee kansanmusiikin voivan suhteellisen hyvin ja yhtenä merkittävänä tekijänä hän mainitsee Panula-opiston.

– Olen täällä käynyt silloin tällöin ja tuvat ovat olleet täynnä. Ihmiset tulevat kuuntelemaan musiikkia ja se että konserteissa on kuulijoita, kertoo musiikin arvostamisesta.

Tämä artikkeli on Kauhajoki-lehden toimittamaa sisältöä ja artikkelin sisällöstä vastaa Kauhajoki-lehden päätoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauhajoki-lehti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen

  3. 3

   Eero Kärtevä luki lääketieteen pääsykokeisiin aamuseitsemästä iltakymmeneen ja vei kirjat armeijavuonna mukanaan metsäänkin – Miltä tuntuu, kun joku huijaa pääsykokeessa?

  4. 4

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  5. 5

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  6. 6

   Sipoo vaihtoi arvorakennuksen 10 000 euroon ja purettavaan hometaloon – ostajat laittoivat rakennuksen heti myyntiin 620 000 eurolla

  7. 7

   Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa

  8. 8

   Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan

  9. 9

   Näin lääketieteellisen pääsykoehuijaus toteutettiin – Huijarikaksikko peukaloi alkuperäistä valintakoepaperia, tässä ovat käytetyt mallivastaukset

  10. 10

   Yksi kuva kertoo, miten työttömien tukea korvataan palkattomalla työtoiminnalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Ennennäkemätön huijaus­epäily Helsingin lääke­tieteellisen pääsy­kokeissa: Surkeasti vastanneen kokelaan papereihin ilmestyi mystisesti täydelliset vastaukset

  3. 3

   Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaista miesnäyttelijää syytetään raiskauksesta

  5. 5

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  6. 6

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  7. 7

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  8. 8

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Harva varmaan odottaa kuulevansa työhaastattelussa tappouhkauksen, epäsuorankaan” – Moni on törmännyt töitä hakiessaan outoihin kysymyksiin, tällaisia ne ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvää pari­suhdetta ei ratkaise seksi, raha tai lasten­kasvatus, vaan nämä kaksi syvempää ulottuvuutta

  2. 2

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  7. 7

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  8. 8

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  9. 9

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjän Medvedev krp:n operaatiosta: Suomen sisäinen asia, Venäjä valmis auttamaan
  3. Jo kolmas nainen syyttää tuomariehdokas Kavanauhg’ta seksuaalisesta ahdistelusta – sanoo tulleensa myös joukko­raiskatuksi juhlissa, joissa tämä oli läsnä
  4. Bisnestapahtuma Nordic Business Forum alkoi Helsingissä – HS seuraa suorassa lähetyksessä
  5. Suomalaiset saavat jälleen yhden amerikkalaisen pika­ruoka­brändin ihailtavakseen – Kauanko kiihtyvä pika­ruoka- ja kahvila­buumi voi vielä jatkua?
  6. Trump syytti YK:n turvaneuvostossa Kiinaa sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaaleihin: ”He eivät halua, että minä voitan”
  7. Venetsia aikoo sakottaa alkoholi­juomia kantavia turisteja, vaikka pullot olisivat suljettuina kassissa
  8. Tunti sitten
  9. Lotta Lepistö ajaa sittenkin MM-maantiellä: päätti tukea nuorta ajajaa – ”Haluan olla hyvä esikuva”
  10. Kaksi Husin erikoislääkäriä sai syytteet kuolemantuottamuksesta – syyte kuolemasta on lääkärien keskuudessa hyvin harvinainen
  11. Yksi, kaksi, neljä, kuusi – Kun neli­lapsisen perheen toiset kaksoset syntyivät, Elina Ukkonen vietti seuraavat puoli vuotta lattialla Tilaajille
  12. Amerikkalais­nuoret imevät nyt myrkkyä muisti­tikusta – Sähkö­tupakka Juulista tuli trendi­pahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken” Tilaajille
  13. Näytä lisää